Πόσο επιβλαβή είναι τελικά τα κινητά τηλέφωνα για την υγεία μας; Αυτό είναι το ερώτημα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Μια ακόμη απάντηση, έρχεται από μία έρευνα που έγινε στην Βρετανία. Το γεγονός ότι η έρευνα διήρκησε 11 χρόνια και στοίχισε 16,6 εκατομμύρια ευρώ, μας κάνει να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ευρήματα. Επηρεάζει τα παιδιά; Τις εγκύους; Επηρεάζει τον ύπνο ή τη λειτουργία του εγκεφάλου; Δείτε αναλυτικά.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Οργανισμό Κινητές Τηλεπικοινωνίες και Έρευνα Υγείας (MTHR) , χρηματοδοτήθηκε από πληθώρα κυβερνητικών και βιομηχανικών πηγών και για να βεβαιωθεί η ακεραιότητα της, ο επιστημονικός έλεγχος του προγράμματος δόθηκε σε μία ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου που αποτελούνταν από ανεξάρτητους ειδικούς, κυρίως έμπειρους ακαδημαϊκούς.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας δεν διαπιστώθηκε " καμία ένδειξη " βιολογικών ή δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία .

Το εν λόγω πολύχρονο ερευνητικό πρόγραμμα δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και στους σταθμούς βάσης τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στην πρώιμη παιδική ηλικία , όπως και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας.

Ο καθηγητής David Coggon , Πρόεδρος της MTHR , δήλωσε: "Όταν το πρόγραμμα MTHR συγκροτήθηκε για πρώτη φορά , υπήρχαν πολλές επιστημονικές αβεβαιότητες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τα κινητά τηλέφωνα και οι σχετικές τεχνολογίες . Αυτό το ανεξάρτητο πρόγραμμα έχει πλέον ολοκληρωθεί , και παρά την εξαντλητική έρευνα , δεν βρήκαμε αποδείξεις για τους κινδύνους για την υγεία από τα ραδιοκύματα που παράγονται από τα κινητά τηλέφωνα ή από τους σταθμούς βάσης τους.

Χάρη στην έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος , μπορούμε τώρα να είμαστε πολύ πιο σίγουροι για την ασφάλεια των σύγχρονων συστημάτων τηλεπικοινωνιών . Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν καθυστερημένη δυσμενείς επιπτώσεις , τα οποία γίνονται εμφανή μόνο μετά από πολλά χρόνια , το πρόγραμμα παρείχε χρηματοδότηση για να δημιουργήσει μια επιδημιολογική έρευνα (μελέτη COSMOS ), η οποία θα παρακολουθήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των χρηστών κινητών τηλεφώνων μακροπρόθεσμα".

Πάντως η έρευνα καταλήγει προτείνοντας περαιτέρω μελέτες για να δούμε τις συμπεριφορές / νευρολογικά αποτελέσματα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου στα παιδιά, καθώς και την εξέταση σε άλλους τομείς, όπως οι ενδεχόμενες επιπτώσεις τους κατά τον ύπνο και τη λειτουργία του εγκεφάλου .
fpress.gr