Το Βραβείο IELTS έχει σχεδιαστεί από το British Council για να υποστηρίξει έναν σπουδαστή που, με κίνητρο να αναπτύξει την καριέρα του και να συνεισφέρει στην κοινωνία με τις σπουδές του, επιθυμεί να σπουδάσει σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα της επιλογής του, σε εκπαιδευτικό οργανισμό στην Ελλάδα ή το εξωτερικό,ο οποίος αποδέχεται το IELTS ως κριτήριο εισαγωγής.

ΤοΒραβείο IELTS 2015 απονεμήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Βασιλική Μελετάκη η οποία έδωσε εξετάσεις IELTS και έκανε την αίτηση της για το βραβείο το διάστημα 1 Δεκεμβρίου 2014 και 31 Μαΐου 2015. Η αίτηση της Βασιλικής Μελετάκη προεπιλέχθηκε ανάμεσα από 130 αιτήσεις και η τελική επιλογή της έγινε μετά από την διαδικασία προσωπικής συνέντευξης των πέντε επικρατέστερων αιτούντων με εκπροσώπους του British Council Ελλάδος και εξωτερικού, εξειδικευμένους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η νικήτρια του 1ου Βραβείου IELTS από το British Council είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και το βραβείο αξίας έως 10.000 λιρών Αγγλίας διατέθηκε για την κάλυψη των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών της στην Ψυχολογία στο Coventry University.

Η Βασιλική είναι μέλος του Erasmus Student Network (Δίκτυο Φοιτητών Erasmus) και έχει υπάρξει υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων για το ESN Greece για το 2014-15, καθώς και μέλος της International ExchangeAbility Team 2013-14 (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κινητικότητας στους φοιτητές με αναπηρία και προσβασιμότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων). Ήταν εθελόντρια street worker στους δρόμους της Αθήνας και αρθρογραφούσε στη University Press επί δύο χρόνια. Έχει επίσης συμμετάσχει σε διάφορες ασκήσεις προσομοίωσης και ομάδες εργασιών, πήγε Erasmus στο Παρίσι και της αρέσουν τα ταξίδια, ο χορός και η μουσική.

Ως η νικήτρια του Βραβείου IELTS 2015, η Βασιλική Μελετάκη λειτουργεί σαν πρέσβειρα μέσα στην κοινότητα του IELTS, ώστε να μοιραστεί την εμπειρία της με άλλους φοιτητές που επιθυμούν να κάνουν ανώτατες σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Να τι μας είπε:

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μοναδική σου επιλογή ή έκανες αιτήσεις και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Έψαξα για μεταπτυχιακά αρκετά και στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπως Γαλλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά όμως επέλεξα το Ηνωμένο Βασίλειο και έκανα αίτηση μόνο σε ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο που ήθελα.

Γιατί επέλεξες το ΙΕLTS από τα υπόλοιπα τεστ πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας;

Επέλεξα το IELTS από τα υπόλοιπα τεστ, διότι ήθελα να πιστοποιήσω το επίπεδό μου στην αγγλική γλώσσα με ένα πιστοποιητικό το οποίο θα ήταν διαπιστευμένο και αναγνωρίσιμο σε όποιο πανεπιστήμιο και όποια χώρα κι αν επέλεγα να πάω. Επίσης, με το IELTS είχα την ευκαιρία να κάνω αίτηση για το Βραβείο IELTS 2015, το βραβείο που τελικά κάλυψε το σύνολο των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών μου στην Αγγλία.

Τι χρειάζεται να προσέξει κάποιος για να φτάσει σε ένα καλό σκορ στο ΙELTS;

Το IELTS είναι κάπως διαφορετικό από τα υπόλοιπα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών που έχουμε συνηθίσει να δίνουμε μιας και ο σκοπός του είναι επίσης διαφορετικός, πιο ακαδημαϊκός ίσως. Οπότε το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει κανείς τη μεθοδολογία της εξέτασης και να επικεντρωθεί σε αυτό. Δηλαδή να εξοικειωθεί με το περιεχόμενο της εξέτασης, να εξασκηθεί αρκετά και να διαβάσει ανεξάρτητα από το επίπεδο αγγλικών του. Το μυστικό για καλό σκορ πιστεύω είναι η σωστή και ολοκληρωμένη προετοιμασία.

Πώς προετοιμάστηκες για να δώσεις τις εξετάσεις;

Η προετοιμασία ήταν αρκετά εύκολη. Είχα ήδη επίπεδο Γ2, οπότε έκανα απλώς κάποια ιδιαίτερα μαθήματα για δύο μήνες και χρησιμοποίησα βιβλία και αρκετό υλικό από το British Council που βρήκα στην ιστοσελίδα του.

Πώς ήταν η εμπειρία σου από την αρχική εγγραφή για το τεστ, την προετοιμασία, την διαδικασία εξέτασης έως και την ημέρα των αποτελεσμάτων;

Ήταν πολύ ομαλή διαδικασία και όλα κύλησαν αρκετά γρήγορα και εύκολα. Είναι πολύ θετικό ότι οι εξετάσεις είναι πολύ συχνά, οπότε ήμουν πιο ευέλικτη ως προς την ημερομηνία των εξετάσεων και το χρόνο προετοιμασίας μου. Από τη στιγμή που γράφτηκα, υπήρχε πολύ συχνή επικοινωνία από τη πλευρά του British Council, ήταν πολύ εξυπηρετικοί την ημέρα των εξετάσεων και τα αποτελέσματα βγήκαν πολύ γρήγορα, 2 εβδομάδες μετά την εξέταση.

Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σου σαν μεταπτυχιακή φοιτήτρια;

Είναι πολύ ωραία! Το μεταπτυχιακό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον στο πανεπιστήμιο οι καθηγητές είναι πολύ καλοί και πάντα διαθέσιμοι. Έχει αρκετό διάβασμα φυσικά και πολλές εργασίες, είναι πολύ απαιτητικά τα μεταπτυχιακά, αλλά ανοίγονται οι ορίζοντές σου. Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό σου προσφέρουν πολλά και σε ακαδημαϊκό και σε προσωπικό επίπεδο, μιας και μένεις σε μία άλλη χώρα, γνωρίζεις άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου, γίνεσαι πιο ανεξάρτητος, ωριμάζεις και σου προσφέρονται άλλες προοπτικές για τη καριέρα και τη ζωή σου. Είναι αρκετά διαφορετικός ο τρόπος ζωής εκεί, αλλά προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και απολαμβάνεις τις ευκαιρίες που σου προσφέρονται ως ανταμοιβή των προσπαθειών σου!

Τι θα συμβούλευες τους νέους που θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Θα τους έλεγα να το τολμήσουν. Οι σπουδές ειδικά στο εξωτερικό δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε όταν παίρνεις την απόφαση ούτε όταν φεύγεις, αλλά είναι μία απόφαση που θα σου αλλάξει σίγουρα τη ζωή. Οι σπουδές, είτε είναι στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, είναι μία σπουδαία εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη, θα μάθουν πολλά και ίσως καθορίσει το μέλλον τους, επειδή οι προοπτικές και οι επιλογές αλλάζουν και αυξάνονται. Αν κάποιος σκέφτεται λοιπόν να συνεχίσει τις σπουδές του, θα του έλεγα πρώτα να φανταστεί πώς θα ήθελε να είναι σε μερικά χρόνια, να σκεφτεί τι θα ήθελε να σπουδάσει και να το τολμήσει. Δεν θα το μετανιώσει!

Αν σκοπεύεις να σπουδάσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και θέλεις να έχεις μία εμπειρία σαν της Βασιλικής, δώσε εξετάσεις IELTS, κάνε αίτηση τώρα για το Βραβείο IELTS 2016 και μπορεί να είσαι ο νικητής!

britishcouncil.gr