Με εκπαιδευτική εκδρομή στη Ρωσία ολοκλήρωσαν τον κύκλο του σπουδών τους οκτώ Έλληνες φοιτητές του ΑΠΘ που παρακολουθούν το μάθημα "Ρωσική γλώσσα και πολιτισμός" και οι οποίοι είχαν λάβει υποτροφία από το πανεπιστήμιο Κουμπάν στο Κρασνοντάρ.

Κατά την επίσκεψή τους και στο πλαίσιο της υποτροφίας τους, παρακολούθησαν στο Κρασνοντάρ εντατικά μαθήματα με στόχο τη βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων, αρίστευσαν σε εξετάσεις επάρκειας της ρωσικής γλώσσας, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με τον ρωσικό πολιτισμό. Επισκέφθηκαν, επίσης, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Γκελεντζίκ της Μαύρης Θάλασσας.

Το μάθημα "Ρωσική γλώσσα και πολιτισμός" διοργανώνει το πρόγραμμα "Ιάσων", σε συνεργασία με το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ.

Επιπλέον, ο υπεύθυνος του προγράμματος και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης και ο διδάσκων του μαθήματος, Δημήτρης Φωτιάδης, συμμετείχαν με ανακοινώσεις στο Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Ελληνιστών με θέμα "Ελλάδα-Κύπρος, Γλώσσα, Ιστορία, Πολιτισμός και σύγχρονη πραγματικότητα", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κρασνοντάρ. Το συνέδριο συνδιοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κουμπάν, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στο Κρασνοντάρ.

Το πρόγραμμα "Ιάσων" συστάθηκε το 1994 με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητάς τους. Ως τώρα, το πρόγραμμα έχει προσφέρει την ευκαιρία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας συνολικά σε περίπου 800 φοιτητές, από 16 πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.