Αποζημίωση 500 ευρώ το μήνα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που υποχρεώθηκαν σε λουκέτο. Την καταβολή επιδόματος ύψους 500 ευρώ μηνιαίως για δύο – τρεις μήνες έως και το Μάιο στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» με διοικητική εντολή (Αχαϊα, Ηλεία Ζάκυνθο) θα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το επίδομα θα λάβουν και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.

Αποζημίωση ειδικού τύπου

Το επίδομα που ονομάζεται αποζημίωση ειδικού τύπου εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε περίπου 200.000 εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν οι ενδεχομένως κλείσουν στο μέλλον με κρατική εντολή.

Στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξειδίκευσαν το μέτρο το οποίο υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 100 εκ. ευρώ το επόμενο δίμηνο.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει για προληπτικούς λόγους να κλείσει την επιχείρησή του είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τους μισθούς των υπαλλήλων.

Αντίθετα αν η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους «ανωτέρας βίας», δηλαδή με κρατική εντολή, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.