Πώς θα φορολογηθούν τα μπλοκάκια

Πότε συμφέρει με την κλίμακα μισθωτών και πότε με την κλίμακα ελεύθερων επαγγελματιών

Οσοι αμείβονται με μπλοκάκια βρίσκονται αυτό το διάστημα σε σύγχυση μετά τη ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου η οποία προβλέπει τη φορoλόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Η ρύθμιση αφoρά στους εργαζομένους που έχουν σύμβαση εργασίας με τους εργοδότες τους, οι οποίοι πλέον θα φορολογούνται ως μισθωτοί με όλα τα προνόμια που αυτοί έχουν. Δηλαδή έκπτωση φόρου μέχρι και 2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Χαμηλότερο τέλος επιτηδεύματος κατά 150 ευρώ. Επίσης αν διαθέτουν εισόδημα μέχρι το ποσό των 26.000 ευρώ θα φορολογηθούν με ευνοϊκότερο συντελεστή 22%. Από την άλλη πλευρά η φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών τούς στερεί τα προνόμια που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή χάνουν το δικαίωμα να εκπίπτουν επαγγελματικές δαπάνες όπως έκαναν μέχρι σήμερα, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το φορολογητέο τους εισόδημα.

Ωστόσο, στο φορολογικό νομοσχέδιο δεν διευκρινίζεται εάν η υπαγωγή στη μία ή την άλλη κλίμακα θα είναι επιλογή των φορολογουμένων. Αυτό μπορούν να το καθορίσουν οι ίδιοι σε συμφωνία με τους εργοδότες τους.

Πλέον οι αμειβόμενοι με μπλοκάκια θα πρέπει να σταθμίσουν το όφελος κατά περίπτωση.

καθημερινή