ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ

Τα παραστατικά επιχειρήσεων για επιμόρφωση των ίδιων των εργοδοτών είναι:

α) Μέχρι και 3 άτομα (ένα από όλα)

1) 10 χρόνια αποδεδειγμένη λειτουργία της επιχείρησης (βεβαίωση επιμελητηρίου ή έναρξη άσκησης επαγγέλματος από την εφορία) ή

2) άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη με το ίδιο αντικείμενο της δραστηριότητας της επιχείρησης

β) Μέχρι και 6 άτομα (ένα από όλα)


Πτυχίο τεχνικής ειδικότητας από:

1) Τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο ή

2) Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή

3) Αναγνωρισμένη τεχνική επαγγελματική σχολή ή

4) Απολυτήριο Τεχνικού επαγγελματικού Λυκείου (Τεχνικής ειδικότητας)


Τα παραστατικά επιχειρήσεων για επιμόρφωση των εργαζομένων τους (ένα από όλα)

α) Απολυτήριο Τεχνικού επαγγελματικού Λυκείου (Τεχνικής ειδικότητας) ή

β) Αναγνωρισμένη τεχνική επαγγελματική σχολή ή

γ) Άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη

για τα ανωτέρω (περίπτωση εργαζομένου) απαιτούνται και οκτώ (8) χρόνια τουλάχιστον από την απόκτηση του τίτλου σπουδών και να είναι με πλήρη απασχόληση στην επιχείρηση. Άλλα παραστατικά δεν θα γίνονται δεκτά.


7. Η έγκριση του προγράμματος γίνεται με υπουργική απόφαση μετά από γνωμοδότηση του ΣΥΑΕ. Αντίγραφο της απόφασης αυτής με τα ΕΝΤΥΠΑ Α, Δ και Δ1 (εφόσον υπάρχουν αλλαγές) κατατίθενται από τους φορείς εκτέλεσης των προγραμμάτων έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν την έναρξη εκτέλεσης του προγράμματος στην αρμόδια για τον έλεγχο εκτέλεσης του προγράμματος υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Σε περίπτωση μη έγκαιρης έκδοσης της απόφασης εκτέλεσης του προγράμματος, τα ανωτέρω παραστατικά είναι δυνατόν να υποβάλλονται και στη Δ24.

Η εγκριτική απόφαση αναρτάται στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέσω του οποίου θα ενημερώνονται οι φορείς ή κατά περίπτωση θα τους αποστέλλεται με e-mail ή fax. Η πρόσβαση στο "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" γίνεται μέσω της ιστοθέσης μας http://www.yeka.gr

Επιλογή: ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ανά είδος Απόφασης: Υπουργική Απόφαση

(ενδέχεται να απαιτηθεί η επιλογή επόμενης σελίδας).


8. Επιτρέπεται αντικατάσταση των εγκριθέντων εκπαιδευομένων μέχρι τον αριθμό 10, με την προϋπόθεση ότι το αργότερο μέχρι και δέκα πέντε (15) ημέρες μετά την υποβολή της αρχικής αίτησης και με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί από το ΣΥΑΕ και δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση, υποβάλλεται (ΕΝΤΥΠΟ Δ1) στη Διεύθυνση Δ24 του Υπουργείου. Το υποβαλλόμενο ΕΝΤΥΠΟ Δ1 θα συνοδεύεται και από τις αιτήσεις των εργοδοτών με τα συνημμένα παραστατικά τους.

9. Κατά την εκτέλεση του προγράμματος θα τηρείται ημερήσιο παρουσιολόγιο που θα έχει τη μορφή του ΕΝΤΥΠΟΥ Ε.

10. Μετά την εκτέλεση του προγράμματος θα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Δ24:

α. σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το ΕΝΤΥΠΟ ΣΤ: Κατάσταση των τελικώς εκπαιδευθέντων και

β. πρωτότυπα όλων των παρουσιολογίων (ΕΝΤΥΠΟ Ε).


11. Μετά την υποβολή του ΕΝΤΥΠΟΥ ΣΤ και των παρουσιολογίων στη Διεύθυνση Δ24 θα δίνονται σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα οι κατά περίπτωση σχετικές βεβαιώσεις επιμόρφωσης σύμφωνα με τα υποδείγματα των ΕΝΤΥΠΩΝ Ζ, Ζ1 και Ζ2.

12. Οι αρμόδιες για τον έλεγχο καλής εκτέλεσης των προγραμμάτων υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καταγράφονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I της παρούσας εγκυκλίου. Ο έλεγχος μεταξύ των άλλων θα αφορά την παρουσία και την "ταυτοπροσωπία" των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων.

13. Αίτηση που δεν είναι σωστά και πλήρως συμπληρωμένη και δεν συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν θα εγκρίνεται.

14. Η συμπλήρωση των εντύπων πρέπει να γίνεται με προσοχή, άλλως η ανακρίβεια αποτελεί λόγο απόρριψης του προγράμματος. Σημειώνεται ότι για τα στοιχεία αυτά γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου η σχετική ηλεκτρονική επεξεργασία και ως εκ τούτου καθίσταται ακόμη επιτακτικότερη η απόλυτη τήρηση των συγκεκριμένων απαιτήσεων.

15. Όλα τα παραπάνω έντυπα έχουν προκαθορισμένη μορφή και βρίσκονται στη σελίδα του Υπουργείου στη διεύθυνση http://www.yeka.gr [στο πεδίο e-Βιβλιοθήκη ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ στην Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγείας της εργασίας]. Μόνο τα έντυπα αυτής της μορφής του έτους 2013 επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, ώστε να μη δημιουργούνται ασάφειες και η διαδικασία ελέγχου να γίνεται ομοιόμορφα και αποτελεσματικά. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται παρέμβαση και διαμόρφωση άλλων μορφών εντύπων έστω και σε επί μέρους ενότητες των εντύπων αυτών. Η οποιαδήποτε παρέμβαση αποτελεί λόγο απόρριψης της αίτησης του προγράμματος.

16. Η υποβολή σε ηλεκτρονική μορφή γίνεται με CD και όχι με δισκέτα ή e-mail. To CD υποβάλλεται για λόγους πρακτικούς εντός φακέλου ενσωματωμένου στο φάκελο της αίτησης. Στο CD θα αναγράφονται τα στοιχεία του προγράμματος (επωνυμία φορέα και αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης του φορέα), ώστε να είναι μονοσήμαντα αναγνωρίσιμη. Κάθε αρχείο πρέπει να έχει την ονομασία του σχετικού εντύπου π.χ. «ΕΝΤΥΠΟ Α», «ΕΝΤΥΠΟ Δ» κλπ.

17. Όλα τα έγγραφα που υποβάλλονται αποτελούν το φάκελο της αίτησης. Πρέπει να περιέχονται σε ντοσιέ Α4 πλαστικό με έλασμα με διαφανές εξώφυλλο ή εναλλακτικά σε ντοσιέ (με στενή ράχη) με 2 κρίκους με μαλακό εξώφυλλο διαφανούς χρώματος με ενδιάμεσο διαχωριστικό και στις δύο περιπτώσεις. Στο πρώτο μέρος περιέχονται τα έντυπα της αίτησης Α, Γ1, Δ κλπ. με αύξουσα σειρά, ενώ μετά το διαχωριστικό τα στοιχεία των αιτήσεων των εργοδοτών με τα επισυναπτόμενα παραστατικά (πτυχίο κλπ). Η αίτηση κάθε εργοδότη και τα συνοδεύοντα αυτή παραστατικά σημειώνονται στο πάνω δεξί μέρος με κυκλίσκο εντός του οποίου αναγράφεται ο α/α που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο εργοδότη (η εργαζομενο του) όπως περιλαμβάνεται στο έντυπο Δ ή για την περίπτωση υποβολής αλλαγών στο έντυπο Δ1. Η υποβολή εντύπων και δικαιολογητικών που δεν βρίσκονται ταξινομημένα μέσα στο συγκεκριμένο φάκελο, αποτελεί λόγο απόρριψης της αίτησης του προγράμματος. Η τήρηση των αναφερομένων εδώ διευκολύνει ουσιαστικά και σημαντικά το έργο της υπηρεσίας μας.

18. Αντίστοιχες διαδικασίες πρέπει να τηρούνται και στην υποβολή των σχετικών εντύπων κλπ. μετά την εκτέλεση κάθε προγράμματος.

19. Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος τα σχετικά έντυπα πρέπει να συμπληρώνονται επιμελώς και ανελλιπώς. Περιπτώσεις π.χ. υπογραφής εκ των προτέρων στο παρουσιολόγιο των ωρών άφιξης ή αναχώρησης αποτελούν λόγους να θεωρηθεί ότι καταστρατηγούνται οι όροι εκτέλεσης του προγράμματος με όλες τις σχετικές συνέπειες.

20. Σε περίπτωση ματαίωσης διεξαγωγής ενός προγράμματος πρέπει να γνωστοποιείται έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. και τη Διεύθυνση Δ24 η ματαίωση αυτή.

21. Στο συνημμένο στην παρούσα εγκύκλιο Παράρτημα I αναγράφονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. για τη χορήγηση των κατά περίπτωση απαιτούμενων βεβαιώσεων και στο Παράρτημα II περιέχονται συμπληρωματικές παρατηρήσεις για τη συμπλήρωση των εντύπων.

22. Η παρουσία των εκπαιδευομένων είναι απαραίτητη σε όλη την διάρκεια του προγράμματος. Ελλιπής παρακολούθηση συνεπάγεται την εκ νέου παρακολούθηση του ενδιαφερόμενου σε νέο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr