Μεχρι αυριο ( ΣΣ 12/1/13 ) οι πινακίδες στα καταστήματα Δεν πληρώνω χωρις Απόδειξη.

Οι επιχειρηματίες από αυριο είναι υποχρεωμένοι να φέρουν ειδική σήμανση << πινακίδες >> στα καταστήματά τους ή στους τιμοκαταλόγους, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, που θα ενημερώνουν τους πελάτες τους οτι εχουν το δικαίωμα να μην πληρώνουν το αντίτιμο προϊόντος ή της υπηρεσίας που αγοράζουν αν δεν εκδίδεται απόδειξη.

Πιο συγκεκριμένα ο νόμος για τις πινακίδες στα καταστήματα αναφέρει:

«Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών αναρτούν πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής:

«Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ−ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)»

«CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT − INVOICE)».

Την υποχρέωση αναγραφής έχουν και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Η προαναφερόμενη ένδειξη θα φαίνεται στους τιμοκαταλόγους».

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr