Στις 27/3/2013 στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 2, αίθουσα 4, πινάκιο 1) ξεκινάει η δίκη των εκπροσώπων δυο εκ των μεγαλύτερων εκδοτικών εταιρειών του κόσμου για την υπόθεση καρτέλ ξενόγλωσσου βιβλίου.

Συγκεκριμένα δικάζονται οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών PEARSON EDUCATION LIMITED και BURLINGTON B.V. επειδή με βάση την απόφαση 455/2009 της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραβίασαν το δίκαιο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα επί σειρά πολλών ετών.

Για τις παράνομες πράξεις των δύο εταιρειών επιβλήθηκαν πρόστιμα σχεδόν 10.000.000€. Και οι δυο εταιρείες προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προσφυγές που απερρίφθησαν επί της ουσίας από το ΔεφΑθ (1244/2011 και 3282/2012). Και οι δυο εταιρείες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά των αποφάσεων του ΔΕφΑθ.

Η PEARSON EDUCATION LIMITED είναι ο εκπαιδευτικός βραχίονας του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου του κόσμου PEARSON, ιδιοκτήτη της «βίβλου των αγορών» FINANCIAL TIMES. Ο ένας εκ των κατηγορουμένων John Fallon είναι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος ολόκληρου του Ομίλου PEARSON.

Η BURLINGTON B.V. είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος του Ισραήλ.

Πολιτική αγωγή στην δίκη αυτή έχουν ασκήσει τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς.

Γιώργος Φλωράς


tro-ma-ktiko