briefingnews.gr

Έναν νέο τρόπο φορολόγησης, ο οποίος έχει πρότυπο του αμερικανικού τύπου φορολογικούς ελέγχους, βάζει σε λειτουργία το Υπουργείο Οικονομικών, για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση του ΥΠΟΙΚ, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέχρι αύριο, οπροσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, θα γίνεταιΑΥΤΟΜΑΤΑ από την Εφορία, βάσει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ κριτηρίων.

Ποια είναι αυτά τα κριτήρια;

Το είδος του επαγγέλματος

Ο χρόνος του επαγγέλματος

Η έδρα του επαγγέλματος

Τα λειτουργικά του έξοδα

Οι δαπάνες μισθοδοσίας

Τα μέσα περιθώρια κέρδους

Τα έσοδα του κλάδου ή της ειδικότητας

Η ταμειακή ρευστότητα

Τα περιουσιακά στοιχεία

Τα τεκμήρια διαβίωσης

Ο τρόπος ζωής του επαγγελματία

Στην ουσία δηλαδή, βάσει των παραπάνω κριτηρίων, η Εφορία θα επιβάλλει έναν «αυτόματο φόρο»στον ελεύθερο επαγγελματία, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τα δεδομένα που ο ίδιος έχει εμφανίσει στιςφορολογικές του δηλώσεις.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ:

Τα αποτελέσματα του ελέγχου και του αυτόματου φόρου που θα του επιβάλλεται, θα έχει ωστόσο την ευκαιρία να τ΄αμφισβητήσει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Πριν από την έκδοση φύλλων, ή πράξεων καταλογισμού, ή νέου εκκαθαριστικού σημειώματος, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής αρχής, θα καλεί σε ακρόαση τον υπόχρεο, ο οποίος και θα έχει δικαίωμα να αντικρούσει το πόρισμα του ελέγχου, αρκεί να αποδείξει με έγγραφα και παραστατικά, πως ταπραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα απ΄όσα του καταλογίζει η Εφορία.