Οι επιβαρύνσεις που έφερε το πολυνομοσχέδιο αφορούν τα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλωθούν το 2014, και θα προέλθουν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, της έκπτωσης δαπανών και τους υψηλούς συντελεστές φορολόγησης.

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος περιέχει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογουμένους, όπως τα 15 «κρυφά χαράτσια».

Έχουμε και λέμε: > .

1. Συντελεστής φορολόγησης 26% σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να ζητεί προκαταβολή το 55% του φόρου.

2. Αυξημένος φόρος σε όσους έχουν προστατευόμενα τέκνα, καθώς ο νέος Κώδικας καταργεί το αφορολόγητο των παιδιών.

3. Θα φορολογηθούν, βάσει τεκμηρίων, όσοι δηλώσουν του χρόνου χαμηλό εισόδημα, αλλά έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια.

4. Οι τόκοι δανείων δεν αναγνωρίζονται ως επιχειρηματικές δαπάνες που εκπίπτουν, στο βαθμό που οι πλεονάζουσες δαπάνες τόκων υπερβαίνουν το 10% των φορολογητέων κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.

5. Η μη αναγνώριση ως εκπίπτουσας δαπάνης της έκτακτης εισφοράς 10% των επιχειρήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αν και κατά το παρελθόν είχε δοθεί η δυνατότητα τμηματικής έκπτωσης.

6. Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για δαπάνες που αφορούν σε ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια κατοικίας παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων, ασθένειας, δίδακτρα φροντιστηρίων και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

7. Φορολόγηση των εισοδημάτων από γεωργική δραστηριότητα με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

8. Ειδική φορολόγηση του συνολικού εισοδήματος από ενοίκια με συντελεστή 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον ποσό.

9. Συμπληρωματικός φόρος 3% επί των ενοικίων, εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση.

10. Φορολόγηση του εισοδήματος από μερίσματα με 10%.

11. Φορολόγηση τόκων καταθέσεων και ρέπος με 15%.

12. Επιβολή φόρου 20% επί της υπεραξίας που προκύπτει από πώληση ακινήτου που έχει αποκτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.

13. Αναδρομική επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ., σκάφη, πισίνες και αεροσκάφη.

14. Τα αφορολόγητα αποθεματικά των νομικών προσώπων θα φορολογούνται με συντελεστή 15% σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2013, με συντελεστή 19% εφ' όσον διανεμηθούν ή κεφαλαιοποιηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 1015 δε θα επιτρέπεται η τήρηση ειδικών λογαριασμών αφορολόγητου αποθεματικού.

15. Κάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

madata.gr