Μπόνους θα έχουν οι συνεπείς εργοδότες, καθώς μέχρι το τέλος του έτους κλειδώνει η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Το μέτρο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο να εισηγείται η μείωση να αφορά μόνο όσους εργοδότες καταβάλλουν κανονικά τις οφειλές τους.>>> .

Η σχετική ρύθμιση -που όπως αναφέρθηκε θα ανακοινωθεί εντός του έτους- θα αποσαφηνίζει τους όρους αλλά και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου.

Η μείωση των εισφορών θα γίνεται κλιμακωτά και θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2016.

Σημειώνεται πως ήδη οι εργοδοτικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν ολοκληρωθεί το μέτρο η συνολική μείωση θα φτάνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Θα πρέπει ωστόσο στο ενδιάμεσο να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να μην υπάρξει πρόσθετη μαύρη τρύπα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσπάθεια επέκτασης της ασφαλιστικής βάσης (με καταπολέμηση της μαύρης εργασίας) αλλά και η είσπραξη των οφειλών από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Υπολογίζεται πως περίπου 800.000 επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα χρωστάνε 15 δισεκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Αγκάθι» αποτελεί η περιορισμένη συμμετοχή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση χρεών που τρέχει από τον Ιούλιο.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία λιγότεροι από 20.000 έχουν προσέλθει για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

«Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση των οφειλών και όσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις. Δεν θα υπάρξουν άλλα παραθυράκια, όποιος θέλει να μείνει στην αγορά πρέπει να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Μέσα στον Σεπτέμβριο ξεκινά η λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών και θα υπάρχει για πρώτη φορά αναλυτική καταγραφή όλων των οφειλετών, ενώ θα υπάρχει διασύνδεση και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών» τόνισε στο Έθνος ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστα Παπαθανασίου.

Πηγή : briefingnews.gr