ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φοροτεχνικός της Ο.Ε.Φ.Ε. κ Νίκος Αυλωνίτης μας ενημερώνει για τις παρακάτω αλλαγές :

1) Με την ΠΟΛ.1033/28-01-2014 καταργείται η Υποχρέωση υποβολής
καταστάσεων Καταβληθέντων διδάκτρων από τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης για στοιχεία (Α.Π.Υ) της χρήσεως 2013 και εφ’ εξής.

(Σχετικό Υπόμνημα Ο.Ε.Φ.Ε. 31-12-2012)

2) Καταργείται από 01-01-2014 η παρακράτηση φόρου 10% στους πολλαπλά απασχολούμενους καθηγητές και η παρακράτηση φόρου γίνεται βάσει της κλίμακας .

3) Ασφαλιστικές εισφορές Ο.Α.Ε.Ε. ΠΟΛ.1095/2013 και ΠΟΛ.1130/2013 Εκπίπτουν ως έξοδο οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές για τη χρήση 2013 και μετά (όχι για παλαιότερα έτη) εφόσον καταχωρηθούν στα βιβλία και αφορούν ατομικές επιχειρήσεις ,Ο.Ε.. και Ε.Ε.

4) Παρακράτηση φόρου αμοιβών Λογιστών – Φοροτεχνικών και λοιπών Ελεύθερων Επαγγελματιών. Για αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες είκοσι τοις εκατό (20%). Από 01/01/2014 καταργείται η απαλλαγή παρακράτηση φόρου στις αμοιβές έως 300,00 ευρώ και καθιερώνεται παρακράτηση φόρου από μηδενική βάση.

5) Οι Αλλαγές στο Μητρώο των Δ.Ο.Υ. γίνονται πλέον εντός 10 ημερών.

6) Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών υποχρεούνται σε υποβολή Εκκαθαριστικής Δήλωσης Φ.Π.Α.

7) Καταργείται η υπερδωδεκάμηνη χρήση.

8) Με την ΠΟΛ.1022/2014 επέρχεται υποχρέωση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών.

Έτσι διακρίνουμε :

Α. Κατάσταση Πελατών

Τα μηχανογραφικά ή χειρόγραφα εκδιδόμενα στοιχεία λιανικών συναλλαγών με μια εγγραφή ανά μήνα έως τις 17 του μήνα που έπεται (ή 3 ημέρες πριν τη λήξη δήλωσης Φ.Π.Α. διπλογραφικών βιβλίων).

Β. Καταστάσεις Προμηθευτών

1) Τιμολόγια και παραστατικά που αφορούν αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών καταχωρούνται ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλομένου με μια έγγραφη , ανά μήνα για τα διπλογραφικά βιβλία ( υποχρέωση δήλωσης Φ.Π.Α. ) , ανά τρίμηνο για τα απλογραφικά βιβλία ( υποχρέωση δήλωσης Φ.Π.Α. ) και ανά εξάμηνο ( εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α. )

2) Καταχωρούνται συγκεντρωτικά χωρίς αναγραφή Α.Φ.Μ. λιανικές αγορές ή Δ.Ε.Η. , Ε.Υ.Δ.Α.Π. που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου , στις ως άνω προθεσμίες .

Γ. ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

1. Ενοίκια ακινήτων, εφόσον η αξία δεν επιβαρύνεται µε Φ.Π.Α.

2. Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις – παραδόσεις, συναλλαγές µε τρίτες χώρες.

3. Εισιτήρια όλων των µμεταφορικών µέσων.

4. Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά Επιμελητήρια.

5. Τόκοι καταθέσεων και προµήθειες Τραπεζών .

6. Η αξία εγγυοδοσίας.

7. Έξοδα μισθοδοσίας .

8. Εισφορές που καταβάλλονται σε Ταµεία Ασφάλισης (ΟΑΕΕ κλπ)

9. Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομηµένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), που εισπράττονται µέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.

10.Γραμμάτια και μερίσματα Δικηγορικών Συλλόγων.

11.Τέλη και δικαιώματα που εισπράττουν οι Άμισθοι Υποθηκοφύλακες.

12.Μηδενικές καταστάσεις πελατών και προµηθευτών