Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση - Το υπ. Παιδείας θα κληθεί να παρουσιάσει ισοδύναμα καθώς τον Αύγουστο η κυβέρνηση υπέγραψε για 23% και όχι κλιμακωτό ΦΠΑ

Νέα κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με το κουαρτέτο των θεσμών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην οποία θα συζητηθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Στην προχθεσινή πρώτη συνάντηση το θέμα δεν είχε μπει στο τραπέζι καθώς η τρόικα διατύπωσε προς τον υπουργό Παιδείας τις επιφυλάξεις της ως προς την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στην αφαίρεση της αρμοδιότητας από τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων να αποκλείουν υποψηφιότητες καθηγητών για τη θέση του Πρύτανη.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το αν έχουν εντοπιστεί ισοδύναμα καθώς η κυβέρνηση στη νέα δανειακή σύμβαση του Αυγούστου έχει υπογράψει για ΦΠΑ 23% και όχι για 6% και13% όπως προβλέπει ο κλιμακωτός ΦΠΑ που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Όπως είναι φυσικό οι γονείς έχουν στραμμένα τα μάτια τους στη σημερινή συνάντηση θεωρώντας ότι δεν θα καταγραφεί μόνο η όποια αντιπαράθεση ως προς το ύψος της αύξησης αλλά και το αν θα πραγματοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εκπαίδευση χωρίς ΦΠΑ και σε κάθε περίπτωση θέλουν να υπάρξει οριστική ρύθμιση χωρίς νέες παραπομπές για το μελλοντικές συζητήσεις.

Χθες πάντως ο υπουργός Παιδείας προσπάθησε να ανασκευάσεις τις δηλώσεις του για «πενταροδεκάρες» υποστηρίζοντας πως τα όσα είπε ήταν «σχήμα λόγου» . λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάτε για σχήματα λόγου, η ουσία είναι να ανορθωθεί η δημόσια εκπαίδευση» και πρόσθεσε ότι «με κάθε τρόπο θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, αυτή είναι η εντολή του λαού». Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις για «συμβολικού τύπου φορολόγηση» για το 6% στα φροντιστήρια και η δήλωση «όποιος στέλνει το παιδί σε ιδιωτικός σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής.

Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται ότι προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου καθώς κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο «για αυτογκόλ» σε μία δύσκολη συγκυρία, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη ο οποίος και αυτός επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του ότι «δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας ο ΦΠΑ» κάνοντας λόγο για παραποίηση.

Ο κ. Φίλης πάντως από τη Βουλή επέκρινε τις δηλώσεις του κ. Σεβαστάκη, λέγοντας «δεν έχουμε καμία προκατάληψη απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Χθες πάντως η εφημερίδα «Αυγή» έκανε επίθεση σε όσους άσκησαν κριτική στο κ. Φίλη «καλύπτοντας» πλήρως τον υπουργό. Η εφημερίδα γράφει για «μέτωπο υποκρισίας» και «κροκοδείλια δάκρυα» από τους αντιδρώντες επιλέγοντας να επικεντρωθεί στις περιπτώσεις που η επιβάρυνση είναι της τάξης των 60-80 ευρώ το μήνα για τα γυμνάσια και λύκεια και 10-20 ευρώ για τα φροντιστήρια ενώ στο ίδιο το ρεπορτάζ της καταγράφονται και περιπτώσεις που η επιβάρυνση μπορεί να φτάσει και τα 170 ευρώ το μήνα ή τα 1.700 ευρώ το χρόνο.


protothema.gr/