Εγκλωβισμός στον ΦΠΑ

Οσον αφορά το επίμαχο ζήτημα ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, υπουργοί ομολογούν ότι η κυβέρνηση, αντί να το λύσει γρήγορα και αποφασιστικά, εγκλωβίστηκε στη δική της ρητορική για ισοδύναμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη χρονική καθυστέρηση, αλλά και την πρόκληση τριβών με τις εμπλεκόμενες επαγγελματικές ομάδες και βεβαίως τη δημιουργία της εντύπωσης ότι οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι να βρουν λύσεις. Μετά το ναυάγιο των προηγούμενων εναλλακτικών λύσεων, τώρα προσανατολίζονται αφενός να επιβάλουν ΦΠΑ μόνο στα ιδιωτικά σχολεία και να εξαιρέσουν τα κάθε είδους φροντιστήρια, αφετέρου να φορολογήσουν περαιτέρω προϊόντα για να συμπληρώσουν το εισπρακτικό κενό.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε προεκλογικά τα ισοδύναμα ως παρηγορητικό λόγο. Καλλιέργησε την εντύπωση ότι οι κοινωνικά επώδυνες πτυχές του τρίτου μνημονίου θα αντικατασταθούν από ισοδύναμα και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εφαρμοστεί ένα πολύ πιο ήπιο πρόγραμμα. Αυτό, όμως, ήταν εξαρχής μία πολιτική επαγγελία χωρίς αντίκρισμα ή, επί το λαϊκότερον, «χρύσωμα του πικρού χαπιού».

Ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν για ένα ή δύο μέτρα και, όπως αποδεικνύεται, κι αυτό ακόμα είναι πολύ δύσκολο. Οπως έλεγε ο ίδιος ο Τσίπρας, ασκώντας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά, η εξεύρεση ισοδύναμου σημαίνει ότι αντί να κόψεις το ένα δάχτυλο, επιλέγεις να κόψεις κάποιο άλλο.


protothema.gr