Με βαριά χρηματικά πρόστιμα 1.000 ευρώ θα τιμωρούνται όσες εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν αναρτήσει από αύριο 1η Φεβρουαρίου πινακίδες που να ενημερώνουν τους καταναλωτές για το αν αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές ή αν δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένεται να εκδώσει σήμερα ή το αργότερο αύριο σχετική εγκύκλιο με την οποία θα διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες της σχετικής υποχρέωσης του νόμου 4446/2016. Όπως αναφέρουν πηγές οι διατάξεις της εγκυκλίου θα διακρίνει σε δύο κατηγορίες τις επιχειρήσεις: Σε εκείνες που διαθέτουν μέσα πληρωμής με κάρτες και σε εκείνες που δεν έχουν συσκευές POS.

Και οι δύο κατηγορίες υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν αναρτημένες στις εισόδους και στα ταμεία των καταστημάτων τους όπου θα αναγράφεται: Για τις πρώτες επιχειρήσεις ότι δέχονται πληρωμές με κάρτες καθώς και ποια συστήματα πληρωμών χρησιμοποιούν (π.χ. VISA, MASTERCARD κ.λπ.) και για τις δεύτερες ότι δεν δέχονται κάρτες.

Σχετική ενημέρωση στα μέλη της έκανε χθες και η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στα μέλη της: «Σύμφωνα με το άρθρο 66 του νόμου 4446/2016, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι, από την 1η Φεβρουαρίου του 2017, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ».

Μάλιστα η ΕΣΕΕ συστήνει στις επιχειρήσεις μέλη της: «Δεδομένων αυτών, από την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2017, υπάρχει υποχρέωση από τις επιχειρήσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες. Για την αποφυγή εκπλήξεων και αχρείαστων προστίμων σε αυτήν την δύσκολη εποχή, συστήνουμε σε όλους τους συναδέλφους να αναρτήσουν πινακίδες ενημέρωσης των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είτε όχι».

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, γύρω στον Μάρτιο αναμένεται να εκδοθεί και η περιβόητη Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση την υποχρέωση αυτή θα έχουν ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κομμωτήρια αλλά και γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και τα επαγγέλματα που παρέχουν υπηρεσίες. Το αίτημα για τη θέσπιση του ακατάσχετου του λογαριασμού των επιχειρήσεων, όπου θα συγκεντρώνονται τα χρήματα από τις αγορές με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, φέρνει ξανά η ΕΣΕΕ.

Όπως σημειώνει με το νόμο θεσπίστηκε ο «Επαγγελματικός Λογαριασμός» των επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του κατόχου. Η ΕΣΕΕ ζητά να θεσπιστεί το ακατάσχετο, υπενθυμίζοντας και σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού.

imerisia