Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή ιδιαίτερα σημαντικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για το σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση (σημειώνεται ότι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο έγιναν τελευταία φορά το 2008), για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχου των εργασιακών σχέσεων των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών και για την επαναφορά του πειθαρχικού τους ελέγχου από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

ΟΙΕΛΕ : ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ – ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στο άρθρο 42 του νόμου προβλέπεται επιτέλους η διασύνδεση του ελέγχου των υπηρεσιών των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας που ανθεί στο χώρο των φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Επίσης, επανέρχεται ο πειθαρχικός έλεγχος των χώρων αυτών στο Υπουργείο Παιδείας και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της πλήρους απορρύθμισης της εποπτείας της πολιτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος είχε αφαιρέσει από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τη δυνατότητα πειθαρχικού ελέγχου των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, κάνοντας μια ακόμη ευνοϊκή διευθέτηση υπέρ επιχειρηματιών της εκπαίδευσης. Η χαοτική κατάσταση ασυδοσίας και απουσίας εποπτείας της πολιτείας θεραπεύεται σε μεγάλο βαθμό με τη σχετική διάταξη του νέου νόμου. Στο άρθρο 42 περιγράφονται οι παραβάσεις, οι κυρώσεις και τα αρμόδια όργανα για την επιβολή των κυρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τα όργανα ελέγχου, η διάταξη προβλέπει τα ακόλουθα:

Αρµόδια όργανα για την επιβολή κυρώσεων

Οι παραβάσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 71 ελέγχονται από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης η οποία επιβάλλει τις διοικητικές κυρώσεις. Η Αυτοτελής Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης µπορεί να δίνει εντολή ελέγχου και αυτοψίας στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Διαβάστε εδώτο σύνολο του νόμου

Δειτε και εδώ