ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΕΛΕ: "ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΟΙΕΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΕΔ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ–ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΟΝ 3 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΦΕ"

ΟΙΕΛΕ: Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η χθεσινή τελική διαδικασία διαπραγμάτευσης στον ΟΜΕΔ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στο χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας τη διαδικασία μόλις διαπίστωσαν ότι δεν τηρήθηκαν από τη διαμεσολαβήτρια όσα είχαν συμφωνηθεί, ενώ διαπιστώθηκε ότι η συμπεριφορά της ήταν σαφώς μεροληπτική. Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, οι Α και Β Αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας, μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, η Πρόεδρος του ΣΥΔΙΚΑ, ενώ το σωματείο «ο Βύρων» εκπροσωπήθηκε από 2 μέλη του ΔΣ του.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ η ΟΙΕΛΕ έχει καταθέσει δύο αναλυτικά υπομνήματα με οικονομικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις θέσεις της για τη συλλογική σύμβαση, οι εργοδοτικοί φορείς έχουν προσκομίσει ένα θεωρητικό έγγραφο χωρίς κανένα στοιχείο και είχαν κληθεί μέχρι χθες να φέρουν συγκεκριμένο υπόμνημα. Αυτό δεν συνέβη και η διαμεσολαβήτρια, καταστρατηγώντας τη συμφωνία, έδωσε επιπλέον χρόνο στην εργοδοτική πλευρά για να προσκομίσει στοιχεία μετά από κατ’ ιδίαν (!) συνάντηση μαζί τους. Όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εκ μέρους της διαμεσολαβήτριας αποδοχή ψευδών στοιχείων της εργοδοτικής πλευράς σχετικά με τα στοιχεία εσόδων-εξόδων των Κέντρων Ξένων Γλωσσών στη χώρα. Ενώ ο πραγματικός αριθμός των ΚΞΓ, όπως απέδειξε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (αλλά που και οι ίδιοι οι εργοδότες με την υπογραφή τους έχουν αποδεχθεί) είναι 5206,η διαμεσολαβήτρια, άγνωστο για ποιο λόγο,φαινόταν να αποδέχεται τα στοιχεία των φορέων της εργοδοσίας που επιλεκτικά αναφέρονταν σε μόλις 2900 Κέντρα Ξένων Γλωσσών, γεγονός που οδηγούσε σε πλήρη νόθευση της πραγματικότητας για τα έσοδα-έξοδα.Η μεροληπτική αυτή συμπεριφορά της διαμεσολαβήτριας του ΟΜΕΔ δικαιολογημένα προκάλεσε την αγανάκτηση και την οργή του Προέδρου της Ομοσπονδίας και υποχρέωσε τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ σε αποχώρηση.

Φυσικά, η καθυστέρηση αυτή δεν είναι διόλου αθώα. Το παιχνίδι των καθυστερήσεων οι εργοδότες το παίζουν από την περίοδο που διεξάγονταν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ με την ΟΙΕΛΕ. Σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων στο χώρο των ΚΞΓ δεν έφερναν κανένα στοιχείο, εκφράζοντας απλώς την άποψη «εμείς δεν δίνουμε τίποτε περισσότερο από όσα προβλέπει ο νόμος». Το σχέδιό τους είναι η διαδικασία να παραταθεί μέχρι να εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή της ΟΕΦΕ. Θυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι των φροντιστηριαρχών ζητούν να πέσει ο Ν. 4415/2016, γεγονός που θα προκαλέσει συρρίκνωση του ωρομισθίου των εκπαιδευτικών κατά 50%!
Παρά το γεγονός ότι η μερική αποκατάσταση της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων γέννησε ελπίδες σε χιλιάδες εργαζόμενους, φοβούμαστε πως ο τρόπος που η διαδικασία του ΟΜΕΔ λειτούργησε, τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση, δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις για τις ΣΣΕ και για τον κόσμο της εργασίας.

ΩΜΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΕΦΕ: ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΟΝ 3 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ!
Την ώρα που οι εργοδότες στο χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών παίζουν «κρυφτούλι», δυστυχώς με την ανοχή των θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας, κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως επενδύοντας στις πολιτικές εξελίξεις, έχουν αρχίσει να «ξεσαλώνουν». Ο Πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ. Βαφειαδάκης υπερέβη τον εαυτό του, προκαλώντας όχι μόνο τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αλλά και την κοινωνία.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Alpha, ο κ. Βαφειαδάκης προκάλεσε τη νοημοσύνη των ακροατών του, λέγοντας ότι όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν συμβάσεις κάνουν ιδιαίτερα (αναρωτιέται κάποιος εύλογα πώς είναι δυνατόν ένας εκπαιδευτικός να εργάζεται σε φροντιστήριο το απόγευμα και ταυτόχρονα – πιθανότατα κλωνοποιημένος – να παρέχει κι άλλες εκπαιδευτικές υπηρεσίες…). Όμως η πλέον προκλητική του δήλωση ήταν αυτή περί αυξήσεων στους μισθούς που απαντώνται μόνο σε καθεστώτα εκτός δυτικού πολιτισμού! Επομένως για τον Πρόεδρο της ΟΕΦΕ, στο «δυτικό πολιτισμό» νόμος είναι οι συνεχείς μειώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους και η ολοκληρωτική διάλυση κάθε είδους εργασιακού δικαιώματος. Όσο για την υποκριτική του άποψη για τις συλλογικές συμβάσεις (στις οποίες η ΟΕΦΕ πρόθυμα προσήλθε, όπως τόνισε) υπενθυμίζουμε σε όλους ότι η παρουσία της Ομοσπονδίας των εργοδοτών προσήλθε προσχηματικά καταθέτοντας πρόταση που απαιτούσε την επιστροφή των εκπαιδευτικών σε ωρομίσθιο 3 ευρώ την ώρα (περίπου 280 ευρώ καθαρά για τον έχοντα πλήρες ωράριο!).

Δυστυχώς, όμως, για την ΟΕΦΕ (αλλά και για τους εργοδότες στο χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών) το σχέδιό τους για μετατροπή του δυτικού κόσμου σε Δυτική Αφρική θα πέσει στο κενό. Οι 65 χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στις σκοτεινές ημέρες του 2012, όταν κάποιο άλλο «καθεστώς δυτικού τύπου» επέβαλε την κατά 60-70% συρρίκνωση των αποδοχών τους και την καταδίκη τους στην απόλυτη εξαθλίωση.