Με αφορμή τις νέες Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας από τη νέα σχολική χρονιά 2012-2013 (www.deutsch.gr/img/YA_2h_Xenh_Glossa_Dhmotiko_120206.pdf για τα Δημοτικά, www.deutsch.gr/img/YA_2h_Xenh_Glossa_Gymn_120209.pdf για τα Γυμνάσια και www.deutsch.gr/img/YA_Xenes_Glosses_Lykeio_120323.pdf για τα Λύκεια) καθώς και την εγκύκλιο (www.deutsch.gr/img/OEgyklios_2h_xenh_glossa_dhmotika.pdf) σύμφωνα με την οποία οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών καλούνται να συμπληρώσουν δήλωση με τη γλώσσα προτίμησης του παιδιού τους (Γαλλική ή Γερμανική) και να την καταθέτουν στον Διευθυντή του Σχολείου τους έως 31 Μαΐου 2012, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τόσο τους γονείς όσο και τους μαθητές όλων των τάξεων για τις αλλαγές και άρα για τα δικαιώματα τους σχετικά με την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Στο Δημοτικό Σχολείο τόσο οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Ε΄ Δημοτικού όσο και οι μαθητές που θα φοιτήσουν στη ΣΤ΄ Δημοτικού το επόμενο σχολικό έτος μπορούν να επιλέξουν την γαλλική ή την γερμανική γλώσσα, οι οποίες θα διδαχθούν σε τμήματα παράλληλης διδασκαλίας και ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος είναι δώδεκα (12) ή δέκα (10) μαθητές, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης μόνο σε περίπτωση απομονωμένων Δημοτικών Σχολείων της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας.

Στο Γυμνάσιο οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου θα διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα την Γαλλική ή την Γερμανική ή την Ιταλική ή την Ισπανική γλώσσα σε τμήματα παράλληλης διδασκαλίας για την δημιουργία των οποίων προϋπόθεση αποτελούν δώδεκα (12) μαθητές ως ελάχιστος αριθμός μαθητών. Σε απομονωμένα Γυμνάσια της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί στους δέκα (10) μαθητές, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου συνεχίζουν και στις επόμενες τάξεις την διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, την οποία έχουν επιλέξει στην Α΄ Γυμνασίου.

Στο Λύκειο δεν είναι δεδομένη η διδασκαλία της Αγγλικής ως πρώτη ξένη γλώσσα. Αντίθετα οι μαθητές της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου μπορούν να επιλέξουν ως ξένη γλώσσα μια από τις γλώσσες που διδάχθηκαν στο Γυμνάσιο, μεταξύ της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής και ισπανικής γλώσσας. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται για τη δημιουργία τμήματος είναι δεκατέσσερις (14) . Σε απομονωμένες σχολικές μονάδες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα και με δώδεκα (12) μαθητές. Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου του σχολικού έτους 2012-2013 καθώς και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολικού έτους 2013-2014 θα συνεχίσουν να διδάσκονται ως πρώτη ξένη γλώσσα τη γλώσσα που έχουν διδαχθεί κατά το σχολικό έτος 2011-2012. Επίσης οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου του σχολικού έτους 2012-2013 μπορούν να επιλέξουν ως μάθημα επιλογής μια δεύτερη ξένη γλώσσα μεταξύ της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας, ανεξάρτητα εάν την έχουν διδαχθεί στο Γυμνάσιο και διαφορετική από την πρώτη ξένη γλώσσα.

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚ/ΣΗΣ

ioannina24.gr