«Χάσιμο χρόνου» και «κουραστική» είναι σύμφωνα με ορισμένους γονείς στη Γαλλία η μελέτη στο σπίτι για τους μικρούς μαθητές.


Ομάδα γονέων καλεί σε «μποϊκοτάζ» δύο εβδομάδων



Για «μποϊκοτάζ» δύο εβδομάδων στη μελέτη στο σπίτι καλεί μία ομάδα γάλλων γονέων και δασκάλων, υποστηρίζοντας ότι είναι κουραστική και ανώφελη ενώ ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ των παιδιών. Η μελέτη στο σπίτι κανονικά απαγορεύεται από τη γαλλική νομοθεσία στο Δημοτικό από το 1956, ωστόσο αρκετοί είναι οι δάσκαλοι που την αγνοούν και αναθέτουν στα παιδιά ασκήσεις και εκτός σχολείου.

Τα μεγαλύτερα παιδιά αφιερώνουν μέχρι και μία ώρα για μελέτη στο σπίτι τις καθημερινές και περισσότερες ώρες τα σαββατοκύριακα και τις Τετάρτες που κλείνουν τα σχολεία. «Αν το παιδί δεν έχει καταφέρει να κάνει την άσκηση στο σχολείο, δεν καταλαβαίνω γιατί θα τα καταφέρει στο σπίτι. Στην πραγματικότητα ζητάμε από τους γονείς να κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να είχε γίνει στα μαθήματα» είπε ο Ζαν Ζακ Χαζάν, πρόεδρος της FCPE, της μεγαλύτερης οργάνωσης γονέων στη Γαλλία.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι με την ευθύνη της μελέτης στο σπίτι να βαραίνει τελικά τους ίδιους, δημιουργούνται προστριβές με τα παιδιά τους, ενώ λένε ότι δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των μαθητών καθώς δεν έχουν όλοι οι γονείς τη δυνατότητα να τους βοηθήσουν στη μελέτη. Επιπλέον πιστεύουν ότι ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στη μελέτη πάει «χαμένος» και ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο για τα ίδια να διαβάσουν κάποιο εξωσχολικό βιβλίο.

Οι γονείς αλλά και ορισμένοι δάσκαλοι λένε ότι πρέπει να δίνονται στα παιδιά ασκήσεις, αλλά ότι αυτές θα πρέπει να ολοκληρώνονται στο σχολείο και όχι στο σπίτι. Το ζήτημα της μελέτης στο σπίτι για τους μικρούς μαθητές απασχολεί τη Γαλλία ήδη από το 1912. «Είτε ένας μαθητής έχει κατανοήσει το μάθημα και έχει καταφέρει να κάνει τις ασκήσεις στη τάξη - που σε αυτή την περίπτωση η μελέτη στο σπίτι είναι χάσιμο χρόνου και τον εμποδίζει από το να διαβάσει ένα βιβλίο για παράδειγμα - είτε δεν το έχει κατανοήσει και στο σπίτι χωρίς την παρουσία δασκάλου αυτό δεν πρόκειται να γίνει καλύτερα» αναφέρει ανακοίνωση της FCPE.

tovima.grPosted Image