Σε νέα, άκρως διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα μονοπάτια οδηγείται η εκπαίδευση στο Oconomowoc Area School District. Συγκεκριμένα οι μαθητές και οι καθηγητές αντί να χρησιμοποιούν βιβλία και τετράδια όπως όλα τα συμβατικά σχολεία, χρησιμοποιούν το Quest Atlantis.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι σε μορφή 3D που απευθύνεται κυρίως σε ηλικίες από 9 έως 15 χρονών. Συγκεκριμένα το Quest Atlantis επιτρέπει στους μαθητές να ταξιδεύουν σε εικονικά μέρη και να εκτελούν διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επίσης, μέσα από τα παράθυρα επικοινωνίας οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους, με τους δασκάλους τους ή με μαθητές-χρήστες από κάποια άλλη πόλη ή χώρα. Ακόμη, μπορούν να φτιάξουν και τη δική τους εικονική πραγματικότητα. Ουσιαστικά σκοπός αυτού του παιχνιδιού είναι να εγκαταστήσει διάφορους τομείς της εκπαίδευσης στο πρόγραμμά του, όπου τα παιδιά μπορούν να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, μαθηματικοί ή δημοσιογράφοι. Βέβαια, για να εκπληρώσουν το στόχο τους θα πρέπει να έχουν κατανοήσει το ρόλο τους.

Όσο διασκεδαστική και αν ακούγεται αυτή η μέθοδος απαιτεί και πολλή δουλειά. Χρειάζεται πολύ διάβασμα για να υποβληθεί η εργασία τους στο «ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ» διαφορετικά δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει το παιχνίδι. Μη φανταστείτε ότι το «ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ» απαρτίζεται από κάποια πολυμελή αυστηρή επιτροπή όπως ίσως φαντάζονται τα παιδιά. Αυτή που κρίνει τις εργασίες δεν είναι άλλη από την καθηγήτρια Τεχνολογίας του σχολείου.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει 5.200 μαθητές και θεωρείται ως ο θεμέλιος λίθος στην προσπάθεια να συμπεριληφθούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη διαδικασία της μάθησης. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο οι καθηγητές ωθούνται στο να χρησιμοποιούν νέες τεχνικές που να βασίζονται στα νέα μέσα ώστε οι μαθητές να κατακτήσουν τον κόσμο της μάθησης . Έτσι, σιγά-σιγά τα διαδικτυακά παιχνίδια κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Βέβαια όλες αυτές οι μέθοδοι κοστίζουν και για να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα χρειάζονται χρήματα, αλλά ορισμένες φορές το πάθος και η εφευρετικότητα των δασκάλων μπορούν να υποκαταστήσουν τα κονδύλια.

Διαβάστε περισσότερα

flowmagazine.gr