Περίπου 45.000 θα είναι οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και περίπου 30.000 οι εισακτέοι στα ΤΕΙ

Αύξηση 10%, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται ότι θα έχει τελικά εφέτος ο αριθμός των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που ανακοινώνεται πιθανότατα αύριο Τετάρτη ή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς απορρίφθηκε τελικά η πρόταση που είχε «κυκλοφορήσει» τις τελευταίες ημέρες για ανακοίνωση των στοιχείων αυτών μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου.

Τελικά όμως και με δεδομένη τη ρευστή πολιτική περίοδο που διανύουμε, αποφασίστηκε ο αριθμός των εισακτέων να ανακοινωθεί άμεσα. Μάλιστα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ενώ διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί από την νέα κυβέρνηση, τελικά παραδέχονταν ότι διαψεύστηκαν. Μάλιστα σήμερα σχολίαζαν χαριτολογώντας ότι «μπορεί να φτάσουμε και στην ημερομηνία έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς κυβέρνηση και υπουργό Παιδείας...».

Έτσι, με αύξηση 10% ανακοινώνονται οι εφετινοί εισακτέοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Περίπου 45.000 θα είναι οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και περίπου 30.000 οι εισακτέοι στα ΤΕΙ (από όλες τις κατηγορίες, αλλά χωρίς στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές κλπ).

Η αύξηση εισακτέων έχει να κάνει κυρίως με τα τμήματα των ΤΕΙ, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» μπορεί να ξεπεράσει το 14%. Αντιθέτως, στα Πανεπιστήμια η αύξηση των εισακτέων θα είναι πολύ μικρότερη, ενώ στις Σχολές υψηλής ζήτησης ελάχιστη.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι εφέτος, για κοινωνικούς λόγους και αναγνωρίζοντας τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες διέρχεται η κοινωνία, κάποια Πανεπιστήμια όπως π. χ. το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, παρότι έχουν μειωμένο κατά 50% προϋπολογισμό σε σχέση με πέρυσι, δεν ζήτησαν μείωση εισακτέων, αλλά τον ίδιο αριθμό με την περυσινή χρονιά.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες και έχει ήδη γράψει το «Βήμα», επιστρέφει στα μηχανογραφικά των υποψηφίων το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πέρυσι είχε «κοπεί» από το υπουργείο Παιδείας λόγω κρουσμάτων οικογενειοκρατίας στο εσωτερικό του. Με την απόφαση αυτή του υπουργείου είχε ωστόσο διαφωνήσει η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Επιστρέφουν όμως στα μηχανογραφικά και περίπου 10 τμήματα των ΤΕΙ από τα 25 που είχαν κοπεί πέρυσι λόγω του χαμηλού αριθμού εισακτέων που είχαν.

Πρόκειται για τμήματα εμπορίου, ζωικής η φυτικής παραγωγής κλπ. Τα στοιχεία αυτά και αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά από το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες

Μάρνυ Παπαματθαίου

tovima.gr

alfavita.gr


xenesglosses.eu