ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Παρατείνεται η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους και γονείς. Αν και το υπουργείο Παιδείας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι θέσεις για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα ανακοινώνονταν χθες, αυτό τελικά δεν έγινε. Την ερχόμενη εβδομάδα ή μετά τις εκλογές η γνωστοποίηση της τελικής λίστας

Στο «σκοτάδι» συνεχίζουν να βαδίζουν προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 21 Μαΐου, οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς το υπουργείο Παιδείας -προφανώς λόγω της προεκλογικής περιόδου- καθυστερεί να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων για τα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Η αγωνία 100 χιλιάδων και πλέον υποψηφίων παρατείνεται, αφού ενώ υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας είχαν αφήσει να διαρρεύσει ότι ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωνόταν χθες τελικά, αυτό δεν έγινε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να μην προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, επικαλούμενη επισήμως σοβαρά τεχνικά προβλήματα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τις συγκρίσεις και τις διασταυρώσεις με τα περσινά στοιχεία, καθώς το σύστημα που είχε χρησιμοποιηθεί το 2011 από τον τότε υπεύθυνο για τις εξετάσεις, υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο, ήταν πολύπλοκο. Πάντως, γεννά απορίες το γεγονός ότι ακόμη και χθες, μέχρι και το μεσημέρι, τόνιζαν από το υπουργείο ότι τα στοιχεία θα δίνονταν στη δημοσιότητα.

Σοβαρά τεχνικά προβλήματα επικαλέστηκε το υπουργείο Παιδείας για τη ματαίωση των ανακοινώσεων σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων

Εως χθες το βράδυ το υπουργείο Παιδείας δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον χρόνο ανακοίνωσης των θέσεων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οπως έλεγαν ανώτατα στελέχη, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να γνωστοποιηθούν εντός της εβδομάδας.

Υπάρχει, ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, πιθανότητα να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν είναι απίθανο να επικρατήσει τελικά το αρχικό σενάριο, δηλαδή να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές και λίγο πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών.

Κατά τα φαινόμενα, άλλωστε, οι εκλογές επηρεάζουν και τον αριθμό των εισακτέων, καθώς, όπως ακουγόταν χθες στους διαδρόμους του υπουργείου Παιδείας, πολλοί υποψήφιοι βουλευτές ασκούσαν πιέσεις να αυξηθούν οι θέσεις στα ιδρύματα των περιφερειών τους.

Ούτως ή άλλως, κάθε χρόνο, κυρίως όμως σε προεκλογικές περιόδους, ο αριθμός των εισακτέων αποτελεί πεδίο… διαπραγματεύσεων, αφού το θέμα αφορά άμεσα μεγάλο μέρος των ελληνικών οικογενειών.

Επανέρχονται 15 τμήματα

Το υπουργείο Παιδείας διέρρευσε ακόμη ότι ο αριθμός των εισακτέων θα είναι αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο φετινό μηχανογραφικό αναμένεται να επανέλθουν 14 τμήματα των ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης και ένα των ΑΕΙ, τα οποία είχαν «κοπεί» πέρυσι, και η αναμενόμενη αύξηση ενδεχομένως να αποδειχθεί? εικονική.

Στον αριθμό των εισακτέων που θα ανακοινωθεί δεν θα περιλαμβάνονται οι θέσεις σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες καθορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα είχε ζητήσει να μειωθεί ο αριθμός των θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές και σε κάποια τμήματα που οδηγούν απευθείας στο Δημόσιο.

Εκλογές

Κλείνουν τα σχολεία για δύο ημέρες

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία την Παρασκευή 4 Μαΐου και τη Δευτέρα 7 Μαΐου λόγω των εκλογών, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι μετατίθενται και οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας για τις 12 και 13 Μαΐου.

Οσον αφορά στις εκλογές, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν την ειδική άδεια για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την Παρασκευή έως και τη Δευτέρα, ημέρες που θα παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία. Σχετικά με τις εξετάσεις γλωσσομάθειας, θα διεξαχθούν στα επίπεδα:

α) Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test, στις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική.

β) Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test στις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική και τουρκική.

γ) Γ1 («πολύ καλή γνώση») στις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική.

Οι σχετικές με τις εξετάσεις πληροφορίες θα παρέχονται στους υποψηφίους από την ιστοσελίδα του ΚΠΓ: www.minedu.gov.gr, καθώς και από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

To Bήμα

χenesglosses.eu