Τα άγχη για τους εφήβους που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις φαίνεται πως θα λάβουν τέλος στις 20-24 Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας θα γνωστοποιηθούν οι βάσεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.

Οι βάσεις των σχολών φέτος θα είναι κάπως διαφορετικές μεταξύ τους παρουσιάζοντας είτε πολύ μεγάλη αύξηση είτε πολύ μεγάλη μείωση. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις διαφορετικές επιδόσεις των παιδιών ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο το οποίο είχαν διαλέξει.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξάγει η ιστοσελίδα www.lifetime.gr απαιτητικότερες θα είναι φέτος οι βάσεις του 1ου επιστημονικού πεδίου ειδικά στις υψηλόβαθμες σχολές. Σταθερά ψηλά θα παραμείνουν τα ιατρικά, φαρμακευτικά και οδοντιατρικά τμήματα που ανήκουν στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Αισθητή πτώση θα παρουσιαστεί στα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Σημαντική άνοδο θα έχουν και φέτος τα περισσότερα οικονομικά τμήματα που ανήκουν στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Τα υψηλόβαθμα και τα μεσαία τμήματα θα είναι αυτά που θα είναι σταθερά ψηλά. Οι χαμηλότερες επιδόσεις σε κάποια από τα ειδικά μαθήματα θα κατεβάσουν κατά ένα μικρό ποσοστό τις περιζήτητες σχολές όπως είναι η αρχιτεκτονική.

Η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη από όλες τις απόψεις για τους εξεταζόμενους και θεωρώ πως θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη επιείκεια και στην βαθμολογία των μαθητών όπως και τις βάσεις των σχολών.

Ευχαριστούμε τους φοιτητές που βοήθησαν στην διεξαγωγή της ανωτέρω έρευνας!

http://lifetime.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΑ ΝΕΑ

Πολλών ταχυτήτων οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ

Ανεβαίνουν οι νομικές σχολές, ακλόνητες οι ιατρικές, πέφτουν οι πολυτεχνικές. Ανοδος σε αστυνομικά και στρατιωτικά τμήματα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 08 Αυγούστου 2012

Οι διαφορετικές επιδόσεις των υποψηφίων στη Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και η ζήτηση σχολών που χρωματίστηκε από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης «κατασκεύασαν» φέτος βάσεις πολλών ταχυτήτων όχι μόνο ανάμεσα στα πέντε Επιστημονικά Πεδία αλλά και μέσα στις ίδιες τις σχολές του κάθε Επιστημονικού Πεδίου με βασικό στοιχείο στη δεύτερη περίπτωση τη «γεωγραφία» της κάθε σχολής.

Στο κόκκινο βρίσκεται η αγωνία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων, καθώς σε αντίστροφη πορεία βρίσκεται πλέον ο χρόνος ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στο διάστημα 20-24 Αυγούστου.

Με πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής των πανεπιστημιακών τμημάτων και των τμημάτων ΤΕΙ. Θα έχουμε διαφορετικές κατευθύνσεις ανάμεσα στα Επιστημονικά Πεδία αλλά και μέσα στα ίδια τα Επιστημονικά Πεδία, καθώς άλλα τμήματα θα μειώνουν τις απαιτήσεις τους και άλλα θα τις αυξάνουν.

Σχηματικά, απαιτητικότερα θα είναι φέτος τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα, στο ύψος τους θα μείνουν τα ιατρικά, φαρμακευτικά και οδοντιατρικά τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (τα οποία μπορεί να τσιμπήσουν και ανεπαίσθητα σε σχέση με πέρσι), ενώ πτώση θα σημειώσουν τα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου (και τα υψηλόβαθμα).

Ορατή άνοδος αναμένεται και στα περισσότερα οικονομικά τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα και τα μεσαία, καθώς έχουμε σαφώς καλύτερες επιδόσεις στις περισσότερες βαθμολογικές κλίμακες στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Παράλληλα, οι χαμηλότερες επιδόσεις σε ορισμένα ειδικά μαθήματα θα σπρώξουν χαμηλότερα περιζήτητες σχολές όπως τις αρχιτεκτονικές.

Ειδικές κατηγορίες. Η αύξηση των βάσεων των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος καταργήθηκε ο περιορισμός για τους συγκεκριμένους υποψηφίους να διεκδικούν θέσεις σχολών μόνο της περιφέρειάς τους. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων εισαγωγής, καθώς θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και δεν θα εμφανιστούν εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικά, πέρυσι εισήχθησαν υποψήφιοι από τις ειδικές κατηγορίες με 1.885 μόρια στη Φιλολογία Αθήνας, 2.604 μόρια στο Μαθηματικό Αθήνας, με 7.258 μόρια στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ. Ωστόσο αυτή η άνοδος δεν θα είναι συνολική και θα είναι μικρής έντασης καθώς φέτος έχουμε αύξηση κατά 4.084 τις θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες.

Είσοδος με κάτω από 6.000 μόρια

Και φέτος έχουμε τμήματα, ιδιαίτερα του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους με λιγότερο από 6.000 μόρια, ενώ από την άλλη αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων για τους υποψήφιους ειδικών κατηγοριών (από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια), οι οποίες όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι χαμηλότερες από τις βάσεις των αντίστοιχων τμημάτων της γενικής κατηγορίας των υποψηφίων.

Τα Νέα, alfavita.gr

…………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΘΝΟΣ

Δεκάδες οι σχολές που ανεβάζουν τον πήχη

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία…

Εχει χαρακτηριστεί το πλέον κατάλληλο φυτό για την παραγωγή οικολογικού χαρτιού μεγάλης αντοχής – Περιορισμένη η παγκόσμια παραγωγή – Μεγάλες οι προοπτικές για τους καλλιεργητές

Άνοδο σε δεκάδες σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και κυρίως σε τμήματα που οδηγούν στο δημόσιο, θα πρέπει να αναμένουν οι φετινοί υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών και του γενικού βαθμού πρόσβασης, φαίνεται πως ο αριθμός των αριστούχων αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι, έστω και οριακά.

Posted Image

Φέτος, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των θέσεων, οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν τα τμήματα των σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών ως πρώτη προτίμηση και θα καταφέρουν να περάσουν τις πύλες δεν θα ξεπεράσουν τo 20%

Η άνοδος θα επηρεάσει πολλά τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων, υψηλόβαθμες σχολές που δεν έχουν χάσει το κύρος τους και σε μεγαλύτερο βαθμό τα λιγοστά τμήματα που οδηγούν στην «αγκαλιά» του Δημοσίου.

Ειδικά για τη θεωρητική κατεύθυνση, οι αριστούχοι -όπως προκύπτει από τους γενικούς βαθμούς πρόσβασης- έφτασαν το 8,89% από 6,26%, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη της εισαγωγής σε πολλά τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Η άνοδος στις περιζήτητες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου θα φτάσει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- έως τα 300 με 350 μόρια, η οποία ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως κεντρικών ιδρυμάτων, όπου αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Ως εκ τούτου, Νομικά, Παιδαγωγικά, Φιλολογικά και τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται να πάρουν την… ανιούσα ενώ περισσότερα μόρια θα χρειαστούν και όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων του 1ου Ε.Π. Αντίθετα, μικρή πτώση των βάσεων θα πρέπει να αναμένουν όσοι έχουν επιλέξει τα ξενόγλωσσα τμήματα καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών ήταν πολύ χειρότερες σε σχέση με το 2011.

Posted Image

Κατά τα λοιπά, οι βάσεις εισαγωγής δεν θα έχουν την ίδια πορεία σε όλα τα τμήματα και όλα τα επιστημονικά πεδία. Οι πλέον ευνοημένοι από τους φετινούς υποψηφίους, θα είναι όσοι έχουν επιλέξει στο μηχανογραφικό φυσικομαθηματικές σχολές και πολυτεχνικά τμήματα, καθώς θεωρείται δεδομένη η πτώση των βάσεων. Ειδικά, για τα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών, η πτώση στα κεντρικά ιδρύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί μεταξύ 400 έως 600 μορίων, ενώ για ορισμένα περιφερειακά ιδρύματα, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 900 μόρια.

Στις Πολυτεχνικές σχολές, η πτώση για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα φτάσει τα 200 με 250 μόρια ενώ σε περιφερειακά ιδρύματα οι υποψήφιοι θα χρειαστούν μέχρι και 500 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι. Μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, εξαιτίας της «καθίζησης» στις επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο). Συγκεκριμένα, σε σχολές της επαρχίας, θα σημειωθεί πτώση που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 600 με 700 μόρια.

http:/content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120726/engine/assets_LARGE_t_193761_54091681_type12128.jpg

Στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις (+/- 100 μορίων) θα διαμορφωθούν οι βάσεις στα περιζήτητα ιατρικά τμήματα ενώ στα Οικονομικά του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, φαίνεται πως θ α υπάρξει οριακή άνοδος σε ιδρύματα της Αθήνας, και οριακή κάμψη σε περιφερειακά.

Η «μάχη» για τις θέσεις Αστυφυλάκων και Αξιωματικών

Εκτόξευση των βάσεων στις Αστυνομικές σχολές και αισθητή άνοδο στις Στρατιωτικές, διαγράφεται εξαιτίας της μείωσης των θέσεων που ανακοίνωσαν φέτος τα αρμόδια υπουργεία. Η «μάχη» ειδικά για τις σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς γνωστοποιήθηκε ότι οι θέσεις που διατίθενται φτάνουν συνολικά τις 580 από 1.244 πέρυσι. Σύμφωνα με την προκήρυξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 500 θέσεις θα δοθούν για τις σχολές Αστυφυλάκων και 80 για τις σχολές Αξιωματικών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι την περσινή χρονιά είχε εισαχθεί σχεδόν ένας στους τρεις υποψηφίους, καθώς 2.932 συνολικά υποψήφιοι είχαν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση μία από τις σχολές της Αστυνομίας. Φέτος, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των θέσεων, οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν τα τμήματα ως πρώτη προτίμηση και θα καταφέρουν να περάσουν τις πύλες των σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών δεν θα ξεπεράσουν τo 20%.

Δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να πέσει ακόμη περισσότερο, εάν οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν τα συγκεκριμένα τμήματα ως πρώτη προτίμηση αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

Επισημαίνεται ότι πέρυσι είχαν δηλώσει τη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ως πρώτη προτίμηση 1.412 υποψήφιοι απ΄ όλες τις κατηγορίες. Για το τμήμα Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. γενικής σειράς, η βάση δεν αποκλείεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 18.500 μόρια από τα 17.982 πέρυσι.

Για την πιο χαμηλόβαθμη σχολή Αστυφυλάκων , η βάση θα εκτοξευθεί σίγουρα πάνω από τα 14.000 μόρια, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να πλησιάσει και τα 15.000 μόρια.

Για τη σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. (Αστυνομικοί), η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 17.200 έως 17.400 μόρια.

Στρατιωτικές σχολές

Αναφορικά με τις Στρατιωτικές σχολές, θα υπάρξει αύξηση αλλά θα είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των Αστυνομικών τμημάτων.

Οι θέσεις που διατίθενται φέτος είναι ελαφρώς μειωμένες (1.170 από 1.294 πέρυσι), γεγονός που επηρεάζει τον ανταγωνισμό.

Χειρότερες οι επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα

Πτωτική τροχιά θα έχουν οι βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, προβλέπεται πτώση των βάσεων στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών η οποία θα ξεκινήσει από τα 250 μόρια και μπορεί να φτάσει έως και τα 700 σε περιφερειακά ιδρύματα.

Αντίστοιχη προβλέπεται η εικόνα και για τα περιζήτητα τμήματα Γραφιστικής και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Στη σχολή Γραφιστικής Αθήνας, η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 16.000 μόρια ενώ 17.000 μόρια, περίπου, θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικείμενων.

Πτωτική τροχιά θα έχουν οι βάσεις και στα ξενόγλωσσα τμήματα της επαρχίας ενώ στις σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων θα υποχωρήσουν αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Στα τμήματα Μουσικών Σπουδών, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, η πτώση των βάσεων -όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών- θα κυμανθεί από 300 έως 500 μόρια.

Υποψήφιοι ΕΠΑΛ

Χαμηλότερες βάσεις συγκριτικά με πέρυσι, θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι επαγγελματικών λυκείων. Όπως προκύπτει από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, παρατηρείται μία μικρή κάμψη στις άριστες βαθμολογίες (18-20) συγκριτικά με πέρυσι.

Στο πλέον υψηλόβαθμο τμήμα των ΕΠΑΛ (Φυσικοθεραπείας Αθήνας) η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στα 1.750 μόρια από 1.795 πέρυσι. Περίπου 1.600 μόρια θα χρειαστούν να συγκεντρώσουν όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Αθήνας. Στα περσινά επίπεδα, θα κυμανθούν οι βάσεις στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Εμπορίας και Διαφήμισης.

Εκπλήξεις στις βάσεις για τρίτεκνους – πολύτεκνους

Την επανάληψη του περσινού φαινομένου, όπου υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.) εισήχθησαν σε πρωτοκλασάτες σχολές με βαθμούς ακόμη και κάτω από τη βάση, θα πρέπει να περιμένουν οι φετινοί υποψήφιοι.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού θα φτάσει η «ψαλίδα» μεταξύ των βάσεων της γενικής κατηγορίας και υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, ωστόσο είναι σίγουρο ότι οι βάσεις στην πλειονότητα των τμημάτων θα είναι πολύ χαμηλότερες. Σε αυτό, συνηγορεί και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει κατά 4.084 τις θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι την περσινή χρονιά, υποψήφιοι που διεκδίκησαν τον πρόσθετο αριθμό θέσεων για τις ειδικές κατηγορίες εισήχθησαν στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας με 1.885 μόρια, στο Μαθηματικών Αθήνας με 2.664 και στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Παντείου με 3.752. Για τη Νομική Αθήνας, οι υποψήφιοι χρειάστηκαν μόλις 14.803 μόρια (18.868 για τη γενική σειρά) ενώ για το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 7.258 από 21.715 για τη γενική σειρά.

Πώς διεκδικούν τις θέσεις

Επισημαίνεται ότι οι εισαγόμενοι των ειδικών κατηγοριών κρίνονται αρχικά με το σύνολο των μορίων της βαθμολογίας τους για τις θέσεις της γενικής σειράς κάθε σχολής ή τμήματος που δήλωσαν στις προτιμήσεις του μηχανογραφικού δελτίου τους και, εφόσον δεν εισάγονταν με τη γενική σειρά, στη συνέχεια κρίνονται για τις θέσεις της ειδικής περίπτωσης που δήλωσαν ότι εμπίπτουν.

Πρόκειται για επιπλέον αριθμό θέσεων που διεκδικούν οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μεταξύ των συνυποψηφίων της ίδιας κατηγορίας όπου ανήκουν, διαμορφώνοντας τη δική τους βάση εισαγωγής, με τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Με απλά λόγια, εάν ένας φοιτητής εισαχθεί στην Ιατρική σχολή της Αλεξανδρούπολης και θέλει να μετεγγραφεί στην αντίστοιχη της Αθήνας, θα έχει λίγες πιθανότητες, καθώς θα επιλεχθούν οι κοντινότερες βαθμολογίες από τη βάση εισαγωγής. Οι υπόλοιποι που έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες και θέλουν να εισαχθούν στην Αθήνα, θα μπορούν να το κάνουν επιλέγοντας μία από τις άλλες πιο χαμηλόβαθμες επιλογές του μηχανογραφικού. Εναλλακτικές λύσεις γι’ αυτόν τον υποψήφιο θα είναι, για παράδειγμα, η Οδοντιατρική σχολή, η Φαρμακευτική και η Νοσηλευτική.

Ανοδος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Η άνοδος στις περιζήτητες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου θα φτάσει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- έως τα 300 με 350 μόρια, η οποία ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως κεντρικών ιδρυμάτων, όπου αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ