Της Χαράς Καλημέρη

Με «διαβατήριο» το Απολυτήριο Λυκείου και πανελλαδικές εξετάσεις σε λιγότερα μαθήματα τα οποία θα καθορίζονται από τα ΑΕΙ, θα διεκδικούν οι υποψήφιοι την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2014-15. Οι υποψήφιοι θα δίνουν την ίδια μέρα «διπλές» εξετάσεις, απολυτήριες και εισαγωγικές, σε θέματα κοινά για όλα τα σχολεία της χώρας. Όσοι δεν καταφέρουν να επιτύχουν την εισαγωγή τους, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εξετάσεις να επαναλαμβάνονται, υπό προϋποθέσεις, εντός του έτους. Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση -δηλαδή χωρίς εξετάσεις και με κριτήριο την επίδοσή τους στο Λύκειο- σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας…

Η πρόταση

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το Λύκειο και, πλέον, αναζητείται συναίνεση με τα κόμματα και τους φορείς της εκπαίδευσης. Ήδη, πάντως, ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης κάνει λόγο για «ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο» που επιφέρει αύξηση της μαθητικής διαρροής στο Λύκειο, αλλά και των φροντιστηρίων. Η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύσει από το 2014-15, δηλαδή θα αφορά τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Γ’ Γυμνασίου.

Για τους φετινούς μαθητές της Α’ Λυκείου θα ισχύσει μεταβατικό σύστημα, με εξετάσεις σε 4 μαθήματα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του Απολυτηρίου τους. Τις εξετάσεις θα οργανώνει Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, για τη συγκρότηση του Οργανισμού και την οργάνωση του συστήματος εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε χθες επαφή με τον επικεφαλής της Task Force κ. Χορστ Ράιχενμπαχ ώστε να υπάρξει υποστήριξη από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, δέκα είναι οι βασικοί άξονες του νέου συστήματος:

1. Το σχολικό έτος της Γ’ Λυκείου θα επιμηκυνθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Τον Ιούνιο, οι μαθητές θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια της τάξης. Τα μαθήματα θα μειωθούν σε 8, εκ των οποίων θα εξετάζονται τα 6 (δεν περιλαμβάνεται η Γυμναστική ούτε και η ερευνητική εργασία η οποία θα βαθμολογείται στη διάρκεια του έτους).

2. Οι εξετάσεις θα αφορούν ένα μάθημα κάθε φορά και θα είναι «διπλές». Αυτό σημαίνει ότι θα δίνονται στους μαθητές δύο «σετ» ερωτήσεων: η επίδοση στο πρώτο σετ σχετίζεται με την απόκτηση του Απολυτηρίου και στο δεύτερο με την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

3. Απαραιτήτως οι μαθητές θα απαντούν το πρώτο σετ ερωτήσεων. Η βαθμολογία τους στα έξι μαθήματα μαζί με τον προφορικό βαθμό που είχαν συγκεντρώσει σε αυτά τα μαθήματα στη διάρκεια του έτους θα προσδιορίζουν το βαθμό του Απολυτηρίου τους.

4. Όσοι μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να απαντούν και στο δεύτερο σετ ερωτήσεων σε μαθήματα τα οποία θα επιλέξουν οι ίδιοι. Αυτή η δεύτερη εξέταση θα γίνεται στη διάρκεια της ίδιας ημέρας.

5. Τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΑΕΙ θα είναι 3-5 (αντί 6 σήμερα), εκ των οποίων υποχρεωτική είναι η Νεοελληνική Γλώσσα. Τα ΑΕΙ θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των φοιτητών, αφού θα προσδιορίζουν τα εξεταζόμενα μαθήματα και τους συντελεστές βαρύτητάς τους. Η εξεταστέα ύλη δεν θα προσδιορίζεται με βάση τις σελίδες του βιβλίου αλλά θεματικά. Τα θέματα θα είναι σταθμισμένης δυσκολίας και θα επιλέγονται από Τράπεζα Θεμάτων.

6. Ο βαθμός που θα λαμβάνουν οι υποψήφιοι σε αυτήν τη δεύτερη εξέταση μαζί με το βαθμό του Απολυτηρίου τους θα καθορίζουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει προσδιοριστεί σε ποιο ποσοστό θα προσμετράται ο βαθμός του Απολυτηρίου ούτε εάν για τη διαμόρφωσή του θα συνυπολογίζονται οι βαθμολογίες της Α’ και Β’ Λυκείου. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο.

7. Οι μαθητές μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε Τμήματα, όπου συγκεντρώνεται ζήτηση χαμηλότερη από τον αριθμό προσφερόμενων θέσεων. Τα εν λόγω Τμήματα μπορούν να θέτουν ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής που σχετίζονται μόνο με την επίδοση των μαθητών στο Λύκειο.

8. Το Φεβρουάριο οι μαθητές θα υποβάλουν ένα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο και θα προσδιορίζονται τα Τμήματα χαμηλής ζήτησης στα οποία θα γίνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις. Μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου, οι μαθητές υποβάλουν νέο οριστικό μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους.

9. Οι τελικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου θα διεξάγονται ενδοσχολικά με θέματα που τίθενται σε εθνικό επίπεδο. Στα γραπτά καλύπτονται τα ονόματα των μαθητών. Ο βαθμός της κάθε τάξης προκύπτει ως ο μέσος όρος της προφορικής και της τελικής γραπτής επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα.

10. Όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διοργάνωση των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι αρμοδιότητας του νέου Ανεξάρτητου Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. Για παράδειγμα, θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη, θα αναπτύσσει την Τράπεζα Θεμάτων και θα επιλέγει τους βαθμολογητές οι οποίοι θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται διαρκώς.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Οι μαθητές θα εξετάζονται σε δύο ομάδες θεμάτων, για το Απολυτήριο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Για το Απολυτήριο, οι μαθητές θα εξετάζονται σε 6 μαθήματα. Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θα εξετάζονται σε 3-5 μαθήματα.

Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν ποια θα είναι αυτά τα μαθήματα, καθώς και τους συντελεστές βαρύτητάς τους.

Για τμήματα ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης προτείνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις, αλλά με βάση την επίδοση στο Λύκειο.

Μεταβατικό σύστημα με εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα

Για τους μαθητές που φέτος φοιτούν στην Α’ Λυκείου θα ισχύσει μεταβατικό σύστημα. Ειδικότερα:

Στο τέλος της Γ’ Λυκείου θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, που θα οργανωθούν όπως και σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Οι εξετάσεις τους θα είναι «διπλές». Η επίδοσή τους στην πρώτη ομάδα θεμάτων θα λαμβάνεται υπόψη για την απόκτηση του Απολυτηρίου τους, ενώ η επίδοση στη δεύτερη ομάδα θεμάτων θα καθορίζει την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οι μαθητές θα δίνουν τη δεύτερη ομάδα θεμάτων για την εισαγωγή τους σε τέσσερα μόνο μαθήματα τα οποία θα καθοριστούν από τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μέχρι το τέλος Μαΐου.

Οι μαθητές μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, τα οποία μπορούν να θέσουν ως ελάχιστη προϋπόθεση την επίδοση των μαθητών στο Λύκειο.

imerisia.gr

http://aienaristeyein.com/