Από 300 μέχρι και 700 μόρια αναμένεται να είναι η πτώση να σε Νομικές, Ιατρικές, Φιλολογικές, και Πολυτεχνικές Σχολές. Στα περσινά επίπεδα ενδέχεται να παραμείνουν κάποια Παιδαγωγικά και Στρατιωτικά Τμήματα, καθώς και τα περιζήτητα ΤΕΙ των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε πλήθος περιζήτητων τμημάτων που είθισται να είναι σχεδόν απλησίαστες για τους πολλούς, όπως είναι οι Νομικές και Ιατρικές Σχολές, οι βάσεις κατεβαίνουν μέχρι και 300 μόρια όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα > .

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Πτώση έως 300 μόρια θα πρέπει να υπολογίζουν οι τυχεροί της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Η βάση εισαγωγής στη Νομική του ΑΠΘ είχε διαμορφωθεί πέρυσι στα 18.715 μόρια και φέτος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 18.400-18.600. Οσον αφορά τη Νομική Κομοτηνής εκτιμάται ότι μπορεί να ανέβει ελάχιστα σε σχέση με πέρυσι, καθώς έχει απώλεια θέσεων εισαγωγής. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα, που συνεχίζουν να έλκουν υποψηφίους παρά την ανεργία στον κλάδο, κρατούν τις δυνάμεις τους.

Βουτιά των βάσεων στις περιζήτητες σχολές


2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Καθοδική, από 200 μέχρι και 500 μόρια, αναμένεται να είναι η συμπεριφορά των σχολών αυτού του πεδίου. Στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ ο βαθμός εισαγωγής θα είναι το 17,3, από το 17,6 που ήταν πέρυσι. Οι Φυσικομαθηματικές Σχολές των μεγαλουπόλεων θα πέσουν από 150 μέχρι και 400 μόρια. Μεγάλη κάθοδο θα έχουν όλα τα Πολυτεχνικά Τμήματα, ακόμη και αυτά τα περιζήτητα του ΕΜΠ. Η βάση στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα κυμανθεί μεταξύ 18,4 και 18,6, από 19 πέρυσι.

Οσοι στοχεύουν φέτος τα Πολυτεχνεία, μάλλον θα μπορούν άνετα να τα πετύχουν με πάνω από 18,3.


3ο Επιστημονικό Πεδίο

Χάνουν φέτος τον θρόνο τους οι Ιατρικές που συνήθως ήταν ακλόνητες τα προηγούμενα χρόνια. Το 19,5 που χρειαζόταν η Ιατρική Αθηνών θα πέσει και ίσως γίνει 18,8 ή και 18,5. Για την αντίστοιχη Σχολή του Αριστοτελείου οι υποψήφιοι θα χρειαστούν περίπου τον βαθμό 18,7 και στο Δημοκρίτειο (ΔΠΘ) το 18,2 ή το 18,4. Στα περίπου ίδια επίπεδα θα είναι και η πτώση στις Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές καθώς και στα Τμήματα Κτηνιατρικής.

5ο Επιστημονικό Πεδίο. Από 250 μέ­χρι και 700 μόρια κάτω θα είναι φέτος το μεγαλύτερο μέρος των 36 πανεπιστημιακών τμημάτων, αυτού του πεδίου. cleverclass