«Η βαρβαρότητα, η κτηνωδία, η ωμότητα, δεν μπορούν να κερδίσουν. Το μίσος δεν μπορεί να επικρατήσει (…) Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενωθούμε … και να αντισταθούμε»



Η πιο πάνω δήλωση δεν προέρχεται ούτε από την ΚΙΣΑ ή το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού (ENAR) ούτε από καμιά άλλη αντιρατσιστική οργάνωση. Αποτελεί χθεσινή δήλωση «ήμαρτον» του ξενόφοβου Προέδρου της Γαλλίας μετά από τις στυγερές δολοφονίες Γάλλων μουσουλμανικής και εβραϊκής καταγωγής στην Τουλούζη, ένα από τα προπύργια της ακροδεξιάς παράταξης του Λεπέν. Όλα δείχνουν ότι και αυτά τα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από νεοναζιστικά στοιχεία, πρώην μέλη του Στρατού.

Το περιστατικό στη Γαλλία έρχεται να συμπληρώσει τη θλίψη και τον αποτροπιασμό που προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη η μαζική εκτέλεση Νεολαίων Σοσιαλιστών στη Νορβηγία και την αγανάκτηση της Γερμανικής κοινής γνώμης κατά των διωκτικών αρχών της χώρας τους οι οποίες «αμέλησαν» να εντοπίσουν τα νεοναζιστικά στοιχεία που εκτελούσαν μετανάστες , μεταξύ των οποίων Τουρκικής και Ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία.

Μπορεί στην Κύπρο να μην έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτά τα επίπεδα νεοναζιστικής βίας, αλλά ο καθημερινός και θεσμικός ρατσισμός που βιώνουν οι μετανάστες και άλλες ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, είναι πολύ χειρότερος από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Από την άλλη, δεν φαίνεται να απέχουμε και ιδιαίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν θυμηθεί κανείς την επίθεση νεοναζιστικών στοιχείων και το σοβαρό τραυματισμό με μαχαίρι Τουρκοκυπρίων μουσικών στο Φεστιβάλ Rainbow στη Λάρνακα, τη βίαιη επίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατά τις φοιτητικές εκλογές, αλλά και τις οργανωμένες συστηματικές επιθέσεις και κακοποιήσεις μεταναστών στους δόμους από νεοναζιστικές συμμορίες. Αυτά αποτελούν κραυγαλέα παραδείγματα της ανοδικής τάσης της ρατσιστικής βίας και κρούουν τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύει για ολόκληρη την κοινωνία η άνοδος ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων και οργανώσεων στην κυπριακή κοινωνία και πολιτική ζωή.

Εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται, κυρίως μεταξύ μερίδας της νεολαίας, η υιοθέτηση ρατσιστικών προτύπων και ακραίων εθνικιστικών συμπεριφορών, ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Η κατάσταση αυτή ενισχύεται με δηλώσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης όπως και του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι επιχειρούν με τη στήριξη των στοιχείων αυτών να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη χωρίς να υπολογίζουν τις σοβαρότατες επιπτώσεις για την κοινωνία.


Η κυβέρνηση, από την άλλη, με μέτρα και πολιτικές που οδήγησαν στο ανελέητο κυνήγι των μεταναστών, άτυπων και μη, αντίθετα με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, την αντιμετώπιση δηλαδή της ανεργίας, επέφερε την αύξηση του ρατσισμού, την ανοχή ως και την ενθάρρυνση από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας των ρατσιστικών και νεοναζιστικών στοιχείων που παρουσιάζονται ότι προασπίζονται τα συμφέροντα των Κυπρίων και ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα της κρίσης αλλά και όλα τα άλλα πηγάζουν κυρίως από την παρουσία των μεταναστών.

Τέλος, οι διωκτικές αρχές δείχνουν αδυναμία και αναποφασιστικότητα να καταπολεμήσουν τα ρατσιστικά εγκλήματα που διαπράττονται κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα γνωστά γεγονότα της Λάρνακας, οι διωκτικές αρχές όχι μόνο δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν και να διώξουν όσους διέπραξαν σοβαρά ρατσιστικά εγκλήματα, αλλά αντίθετα ποινικοποίησαν τους αντιρατσιστές και τα θύματα της ρατσιστικής βίας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ενάντια στο Ρατσισμό, η ΚΙΣΑ καλεί:
  • Την κυπριακή κοινωνία να συμπεριφερθεί με μηδενική ανοχή απέναντι στην παρουσία και όποια δράση και συμπεριφορά των ρατσιστών και νεοναζιστών

  • Τους πολιτικούς και τα Μέσα Ενημέρωσης να τερματίσουν την υπόθαλψη του ρατσισμού μέσα από την έκφραση και αναμετάδοση εμπρηστικών δηλώσεων δαιμονοποίησης των μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.

  • Τη νεολαία και ιδιαίτερα τους φοιτητές να εργαστούν συστηματικά ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι νέες και νέοι σε θέματα αντιρατσισμού και να ταχθούν μαζικά στην καλλιέργεια μηδενικής ανοχής έναντι στις ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις και συμπεριφορές

  • Το κυπριακό κράτος και την πολιτεία γενικότερα να στηρίξει, αντί να ποινικοποιεί, τις οργανώσεις και ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται κατά του ρατσισμού και υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών.

  • Τις αρμόδιες αρχές να θέσουν στις προτεραιότητες τους την εξιχνίαση των ρατσιστικών εγκλημάτων και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων της ρατσιστικής βίας.

  • Τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους εργαζόμενους και να εργαστούν για τη διαφώτιση των Κυπρίων εργαζομένων ότι οι μετανάστες δεν ευθύνονται για την ανεργία και την οικονομική κρίση.

onlycy.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Δείτε δυο ιστορίες: η πρώτη αφορά ένα χωριό που δεν φέρονταν καλά ο ένας στον άλλο και η δεύτερη αφορά την ιστορία ενός προσφυγόπουλου…

Eίναι και τα δυο πολύ ενδιαφέροντα και μας δείχνουν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα και είναι ίσοι από όπου και αν προέρχονται, όποιας φυλής ή χρώματος είναι….



blogs.sch.gr/Posted Image