Παγκόσμια Ημέρα Νερού η 22α Μαρτίου με το 40% των κατοίκων του πλανήτη να εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Συγκλονιστικά τα στοιχεία της UNICEF, που αναφέρουν ότι 6.000 παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη νερού. Με έκθεσή της, η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.

Στην Ελλάδα, ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει κυρίως από τα φυτοφάρμακα αλλά και τη σπατάλη, καθώς ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) χαρακτηρίζει τη χώρα μας «σπάταλη στο νερό».

Με το σύνθημα «Νερό για τη Ζωή», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε με ψήφισμά της τη δεκαετία 2005 -2015 ως τη Διεθνή Δεκαετία για Δράση, κάνοντας έκκληση για πιο συντονισμένη δράση ώστε να υλοποιηθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Το νερό είναι πηγή ζωής. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το σώμα μας αποτελείται κατά τα 2/3 του από νερό. Το 95% του νερού στον πλανήτη είναι αλμυρό. Από το 5% του γλυκού νερού το 4% βρίσκεται σε μορφή πάγου στους Πόλους και έτσι τελικά μόνο το 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανθρώπινες ανάγκες.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι το αύριο της υπόθεσης «ΝΕΡΟ» στον πλανήτη ΓΗ διαγράφεται αβέβαιο. Σήμερα, υπάρχουν ακόμη πάνω από 1.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο πόσιμο νερό και 2.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υγιεινής στον πλανήτη. Οι επιπτώσεις είναι συντριπτικές: 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη ασφαλούς νερού και συνθηκών υγιεινής.

Ποιες όμως προβλέπεται ότι θα είναι οι παγκόσμιες συνέπειες της έλλειψης νερού στο μέλλον; Στο χειρότερο αλλά πιθανό σενάριο εκφράζονται φόβοι ότι η αιτία που θα οδηγήσει στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο θα είναι οι διαμάχες για το Νερό. Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση και η έλλειψη υδάτινων πόρων αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε κοινωνικές ταραχές και συγκρούσεις. Η διεκδίκηση για δίκαιη και ίση πρόσβαση στο νερό- και ειδικά σε περιοχές που ήδη εμφανίζουν έντονα το πρόβλημα της έλλειψης του όπως η Μέση Ανατολή, η Νότια Αφρική και όλες οι χώρες της Μεσογειακή λεκάνης- είναι σίγουρο πως θα επιφέρει αναταραχές.

Εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν τα αποθέματα πόσιμου νερού κατά 30%. Η μείωση αυτή θα επιφέρει επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα της καθημερινής μας ζωής, από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την καθημερινή χρήση του νερού στα νοικοκυριά. Επιπλέον η έλλειψη νερού θα επιφέρει μείωση στην αγροτική παραγωγή που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και των πρώτων υλών.

Και στην Ελλάδα εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της λειψυδρίας στις νησιωτικές κυρίως αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν σενάρια που προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δηλαδή η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και το φαινόμενο της ερημοποίησης θα μετατρέψουν το κλίμα στην Ελλάδα σε ίδιο με αυτό της Αιγύπτου, της Λιβύης και του Μαρόκου!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ή οι πηγές που λείπουν προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση, είναι η έλλειψη της θέλησης των ανθρώπων που λαμβάνουν πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις και η αδράνεια από μέρους μας να ασκήσουμε πιέσεις και να διεκδικήσουμε την συμμετοχή μας στην λήψη δικαιότερων αποφάσεων.

Επιπλέον πρέπει να γίνουμε συνετοί καταναλωτές του πολυτιμότερου αγαθού ώστε να διασφαλίσουμε πως οι επόμενες γενιές θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε αυτό.

Στις 22 Μαρτίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η ημέρα αυτή αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την προώθηση του νερού ως κοινό αγαθό και βασικό δικαίωμα όλων. Με αυτή την ευκαιρία ας ενώσουμε όλοι την φωνή μας για να ασκήσουμε πίεση και διεκδικήσουμε την αναγνώριση των 4 παρακάτω βασικών αρχών που θα οδηγήσουν στην δημοκρατικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων:
  • ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ – Η Πρόσβαση στο Νερό σε επαρκείς ποσότητες (40 λίτρα για κάθε άτομο για οικιακό σκοπό) και σε κατάλληλη ποιότητα θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως συνταγματικό, καθολικό, αδιαίρετο και αμεταβίβαστο ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα.

  • ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ – Το Νερό θα πρέπει να είναι κοινό ελεύθερο αγαθό, που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και τα άλλα ζωντανά είδη στον πλανήτη.

  • ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – Οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να φροντίζουν να γίνονται οι κατάλληλες επενδύσεις, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες και η σωστή χρήση του από όλους.

  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – Οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά και άμεσα στον καθορισμό και την ενσωμάτωση των πολιτικών σε σχέση με το νερό, από τοπικό ως και παγκόσμιο επίπεδο.



blogs.sch.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.

2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.

400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.

5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το πρόβλημα είναι έντονο και στη γειτονιά μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, χάρις στα δύο μεγάλα ποτάμια, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, που πηγάζουν από τα εδάφη της και τα τεράστια φράγματα που κατασκευάζει, προαλείφεται για περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων, που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.


πηγή: sansimera.grPosted Image