Στην Μπολόνια της Ιταλίας, ανοίξε τις πύλες του, στις 12 Ιουλίου, το πολιτιστικό φεστιβάλ «Καρδιά της Ελλάδας» (Cuore di Grecia).

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάσθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία, προβλέπει την παρουσίαση επτά θεαμάτων χορού, δώδεκα σύγχρονων ελληνικών κινηματογραφικών έργων, τρεις βραδιές μουσικής με άλλους τόσους dj και δώδεκα «γράμματα από το εσωτερικό μέτωπο.

Πρόκειται για περιγραφές της ελληνικής πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, μέσα από γλαφυρές επιστολές εκπροσώπων της επιστήμης, της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι παραστάσεις, συναντήσεις και προβολές θα οργανωθούν, επί τρεις εβδομάδες, Πέμπτη με Κυριακή, μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Η ενότητα του σινεμά του φεστιβάλ, πρόκειται να ξεκινήσει με αφιέρωμα στον μεγάλο εκλιπόντα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο και στον αγαπημένο του σεναριογράφο, Τονίνο Γκουέρα- που απεβίωσε, επίσης, πρόσφατα- με την προβολή του έργου «Τοπίο στην ομίχλη».

Στα υπόλοιπα έργα των σύγχρονων σκηνοθετών μας, περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, η ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, η «Στρέλλα», του Πάνου Κούτρα, «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη και το «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιάν Φόγκελ.

Σε ότι αφορά τον χορό, οι ομάδες που πρόκειται να ανέβουν στο παλκοσένικο της Μπολόνια είναι οι Oktana Dance Theatre, του Κωνσταντίνου Ρήγου, με γυμνά σώματα στο θέαμα «Dressed undressed».

H Amalgama Dance Company με το «To Στρώμα», που επικεντρώνεται στο θέμα της πολιτικής και εθνικής ταυτότητας, αλλά και η Rootlessroot με το «Eyes in the colous of the rain», εμβαθύνει τις φανταστικές σχέσεις σώματος και πολλαπλών σχημάτων.

Οι Yelp Danceco, με το «Das (ist) ein», δίνουν την δική τους ερμηνεία της σχέσης σωμάτων και χώρου. Οι πολλαπλές εικόνες της μητρότητας αποτελούν το στοιχείο στο θέαμα Mothers της Zita Dance Company ενώ οι διαπροσωπικές σχέσεις στις διάφορες διαστάσεις τους ενέπνευσαν το «Ιn The process of» της χορογράφου Ζωής Δημητρίου.

Oι τρεις Έλληνες dj Tareq, Moire Patterns και Εkkohaus θα βάλουν την υπογραφή τους σε άλλες τόσες μουσικές βραδιές του φεστιβάλ.

Παράλληλα, στα πλαίσια των «γραμμάτων από το εσωτερικό μέτωπο», ο δήμαρχος της Μπολόνια Βιρτζίνιο Μέρολα πρόκειται να δανείσει τη φωνή του στην επιστολή του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η δημοσιογράφος Μπρούνελα Τορεσίν, «ανταπόκριση» από την Αθήνα της δημοσιογράφου Μαρκερίτα Ντέαν, ο Ιταλός οικονομολόγος Στέφανο Τζαμάνι γραπτή μαρτυρία και ανάλυση του συναδέλφου του Γιάννη Βαρουφάκη.

Στόχος αυτών και πολλών άλλων επιστολών, να αποδοθεί ένα μέρος την ελληνικής πραγματικότητας, σε μια τόσο κρίσιμη, για την χώρα μας, στιγμή.

Παράλληλα, χάρη στην συνεργασία της ελληνικής κοινότητας της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, το ιταλικό κοινό θα μπορέσει να ανακαλύψει ή να ξαναγευθεί μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά εδέσματά μας.

Οι εισπράξεις από την γαστρονομική αυτή πρωτοβουλία, πρόκειται να διατεθούν προς στήριξη των σεισμοπαθών της ιταλικής αυτής περιφέρειας, που χτυπήθηκε, πολύ σκληρά, από τον Εγκέλαδο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της πολιτιστικής αυτής πρωτοβουλίας, ο πρεσβευτής μας στην Ρώμη, Μιχάλης Καμπάνης, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «αυτό το Φεστιβάλ είναι μια ακόμη ευκαιρία για να προβληθεί το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας».

«Όσοι την γνωρίζουν καλά» συμπλήρωσε ο κ.Καμπάνης «ξέρουν ότι πρόκειται για μια χώρα ασφαλή, με υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες, μοναδικής ομορφιάς τοπία και με πολιτιστικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα αξιόλογες ».

ethnos.gr