Του Νίκου Σακελλαρίου

[email protected]


Οι πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις και οι αποχωρήσεις γαλλικών ομίλων σχολιάστηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Ζαν Λου Ντεφόρζ, στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος συζητήσεων του γαλλικού ινστιτούτου για τη διακυβέρνηση. Ο κ. Ντελφόρζ σχολίασε τις κινήσεις, ως «επιχειρηματικές κινήσεις που βασίστηκαν στην περιφερειακή στρατηγική των γαλλικών επιχειρήσεων στη Ελλάδα και των δεδομένων προβλημάτων που υπήρχαν στην ελληνική αγορά».

Αποκάλυψε μάλιστα, ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο γάλλος υπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί οι γαλλικές επιχειρήσεις να παραμένουν στο εξωτερικό και να μην αποχωρούν.

Ο κ. Ντελφόρζ παρουσίασε χθες στη γαλλική πρεσβεία το μεγάλο πρόγραμμα συζητήσεων και ανάπτυξης προβληματισμού σχετικά με τη διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και τομείς που διοργανώνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΚΕΠΠ με θέμα:

«Διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ανταλλαγή: Πρέπει να τα σκεφτούμε όλα απ' την αρχή;» Αναφερόμενος στο γαλλικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά οικονομικά θέματα και θέματα δημόσια διοίκησης, ο κ. Ντελφόζ δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο γαλλικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή Γάλλων ειδικών και auditors σε θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση και βελτίωση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση μετά τις περικοπές και τις μειώσεις προσωπικού και πώς θα προωθηθεί το πρόγραμμα της ποιοτικής βελτίωσης, ο κ. Ντελφόρζ απάντησε ότι θα πρέπει να εξηγήσουν τη διαδικασία και τα πλεονεκτήματα της διακυβέρνησης στους Ελληνες δημόσιους υπαλλήλους.

«Θα πρέπει να αναλυθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της λιτότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θεματολογία

Η θεματολογία αφορά τους προβληματισμούς και την επικοινωνία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για θέματα διακυβέρνησης σε τομείς όπως η πολιτική, η κοινωνία, η κουλτούρα και η εκπαίδευση , η μετανάστευση κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα υποδεχθεί πολλούς Γάλλους ομιλητές όπως ο Eλί Κοέν οικονομολόγος και σύμβουλος του προέδρου Φρ. Ολάντ και ο Ματιέ Πιγκάς , γενικός διευθυντής της Τράπεζας Lazard στη Γαλλία και βασικός μέτοχος της Le Monde ο οποίος είχε ασχοληθεί και με το θέμα του ελληνικού χρέους από το 2010.

imerisia.gr