Η Κομεντί Φρανσέζ, το πρώτο εθνικό θέατρο της Γαλλίας, σπανίως, πολύ σπανίως δίνει παραστάσεις εκτός έδρας -η συμμετοχή των ηθοποιών της, κάθε σεζόν, σε πολλά έργα, κάνει κάτι τέτοιο απαγορευτικό.

Φέτος, όμως, πενήντα δύο ολόκληρα χρόνια από την τελευταία εμφάνισή της στην Ελλάδα, και χωρίς να προβλέπεται άλλο ταξίδι της στο εξωτερικό, έρχεται για να παρουσιάσει στις 25 και 27 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία 2014!

Μοντέρνα εκδοχή της ομώνυμης τραγωδίας, γραμμένη στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η συγκεκριμένη «Αντιγόνη» φέρνει σε αντιπαράθεση τον «ρεαλισμό του κράτους» όπως ενσαρκώνεται από τον Κρέοντα με τον ιδεαλισμό μιας ηρωίδας που συμβολίζει την αντίσταση σε κάθε μορφής καταπίεση. «Περιττό να πούμε ότι η κρίση στην Ευρώπη που πλήττει το ιστορικό λίκνο του μύθου κάνει πολύ επίκαιρη τη ρητορική του έργου του Ανούιγ», σχολίαζε χθες ο επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ, επισημαίνοντας πως η ερμηνεία της Φρανσουάζ Γκιγιάρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο βραβεύτηκε στη Γαλλία πέρσι ως η καλύτερη της χρονιάς.



Φιλικούς δεσμούς

Οι εκπλήξεις ωστόσο αυτού του προγράμματος-μαμούθ, που διατρανώνει τους φιλικούς δεσμούς της χώρας μας με τη Γαλλία, δεν σταματούν εδώ. Το κορυφαίο έργο του Πολ Κλοντέλ «Το ατλαζένιο γοβάκι», μισόν αιώνα ακριβώς μετά το ανέβασμά του στο Εθνικό Θέατρο σε μετάφραση Παντελή Παντελάκη, εντάσσεται στις φετινές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, ως παραγγελία και πάλι του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η διασκευή και η σκηνοθεσία αυτού του πολύωρου, ερωτικού έργου, που εκτυλίσσεται στην Ισπανία επί Αναγέννησης και στο οποίο κυριαρχεί το μοτίβο της θυσίας, έχει ανατεθεί στην Εφη Θεοδώρου, ενώ την καινούργια μετάφρασή του υπογράφει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης.

Μες την καρδιά του καλοκαιριού, επίσης, λίγο πριν η Νίκη της Σαμοθράκης εκτεθεί ξανά στο Μουσείο του Λούβρου έπειτα από τις πολύμηνες εργασίες αποκατάστασής της χάρη στο ένα εκατομμύριο ευρώ που εξασφαλίστηκε από ιδιωτικές δωρεές, ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρος του μουσείου και ειδικός στην αρχαία ελληνική τέχνη, θα δώσει μια σχετική διάλεξη στο αμφιθέατρο της οδού Σίνα (3/6), καλεσμένος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Με περισσότερες από εκατό πολιτιστικές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα Ελλάς-Γαλλία- Συμμαχία 2014 είναι ενταγμένο στο αντίστοιχο πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., φέρει την αιγίδα του γαλλικού και του ελληνικού ΥΠΕΞ, αξιοποιεί κονδύλια του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και καλύπτει από το χώρο της φιλοσοφίας και των ιδεών έως αυτόν της σύγχρονης μουσικής και του χορού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάλεξη του σπουδαίου φιλοσόφου, καθηγητή στην Εκόλ Νορμάλ και δραματουργού Αλέν Μπαντιού, με θέμα «Το Συμπόσιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη φιλοσοφία» (23/1), ενώ στις 2 Μαΐου, γύρω από το κεντρικό θέμα του Λόγου, δεκαπέντε Γάλλοι ομιλητές κι άλλοι τόσοι συμπατριώτες μας θ' ανταλλάξουν ιδέες και θα επιχειρήσουν ν' αποκρυπτογραφήσουν τη σκοτεινή πραγματικότητα των ημερών μας.



Στον τομέα της λογοτεχνίας αξίζει να επισημανθεί η έκδοση της δίγλωσσης ανθολογίας «Οι Ιθάκες τι σημαίνουν» (όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζονται οι ποιητές Τ. Πατρίκιος, Κ. Αγγελάκη-Ρουκ, Μ. Γκανάς, Γ. Βαρβέρης, Γ. Κοντός, Λ. Πούλιος, Θ. Χατζόπουλος και Τζ. Μαστοράκη), η παρουσίαση του βιβλίου του Μισέλ Βόλκοβιτς «Ελληνες ποιητές του 21ου αιώνα», το επίσης δίγλωσσο αφιέρωμα του περιοδικού που εκδίδει το Κέντρο Ξένων Συγγραφέων και μεταφραστών του Σεντ-Ναζέρ (με κείμενα νεότερων Ελλήνων συγγραφέων όπως οι Χρ. Οικονόμου, Χρ. Αστερίου, Γ. Μακριδάκης, Γ. Παλαβός και η Ι. Μπουραζοπούλου), καθώς και η έλευση στην Αθήνα των Γάλλων πεζογράφων Αντρέι Μακίν, Ζαν Ρουό, Αντριέν Γκετζ και Φιλίπ ντε Γκιγιού. Στις 2/4, Παγκόσμια Ημέρα Νεανικού Βιβλίου, καλεσμένος θα είναι ο ταλαντούχος γραφίστας Ολιβιέ Ταλέκ (σχέδια του οποίου έχουμε δει σε βιβλία των εκδόσεων Ηλίβατον, Αρμονία και Κόκκινο), ενώ στο 9ο Φεστιβάλ Κόμικ που διοργανώνεται τις αμέσως επόμενες μέρες θα' χουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τη νεαρή και ήδη καταξιωμένη εικονογράφο Πενελόπ Μπαγκιέ.

Πέρα από τις καθιερωμένες συνεργασίες του Γαλλικού Ινστιτούτου με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Low Budjet Festival στο Ιδρυμα Κακογιάννης, το Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία 2014 προβλέπει ακόμη ένα μικρό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ένα αφιέρωμα στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ στην Ταινιοθήκη και φυσικά, το 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων, θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κινηματογραφία του Κεμπέκ και θα έχει ως ανάδοχο τη διάσημη ηθοποιό Ναταλί Μπέιγ.

Τρεις παραγωγές

Σ' ό,τι αφορά το χώρο του θεάτρου, πέρα από την «Αντιγόνη» και το «Ατλαζένιο γοβάκι», πρέπει να σημειώσουμε τρεις παραγωγές στις οποίες συμπράττουν Ελληνες και Γάλλοι καλλιτέχνες: τη «Δυτική αποβάθρα» του Κολτές που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στο Εθνικό, σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ, την «Ιφιγένεια» του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν που ανεβαίνει τον Μάιο στο Από Μηχανής Θέατρο με τη Λένα Παπαληγούρα, καθώς και τη συνεργασία της Ελλης Παπακωνσταντίνου με Γάλλους ηθοποιούς στο Βυρσοδεψείο, σ' ένα έργο της Ελενας Πέγκα.



Στον τομέα της σύγχρονης μουσικής ξεχωρίζει η έλευση του μουσικού θεάτρου του Γιώργου Απέργη «Luna park» στη Στέγη (21/2) και η σύμπραξη της ΚΟΑ με τον μαέστρο Πιέρ-Αντρέ Βαλάντ και την τσελίστρια Αννα Γκαστινέλ, ενώ σ' εκείνον των εικαστικών πρέπει να σταθούμε στην έκθεση «Κουτί σε βαλίτσα» που επιμελείται ο Ντένις Ζαχαρόπουλος: μια έκθεση-φόρος τιμής στον Μαρσέλ Ντισάν, μ' έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, που θα φιλοξενηθεί τόσο στο μουσείο Αλεξ Μυλωνά της Αθήνας (22/2-27/4) όσο και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύχρονης Τέχνης (13/5- 15/7).

enet.gr