Για πρώτη φορά σε αποκλειστικότητα στις αίθουσες, η Comédie-Française προτείνει δύο σημαντικά έργα του ρεπερτορίου: Cyrano de Bergerac και Les Fourberies de Scapin. Ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα, η Comédie-Française έρχεται στην μεγάλη οθόνη για μια σεζόν πλούσια σε συναισθήματα!

Με ελληνικούς υπότιτλους

26.01.2018, 19.30’ | Cyrano de Bergerac του Edmond Rostand – 185’

Σκηνοθεσία: Denis Podalydès
Σκηνογραφία: Éric Ruf
Κοστούμια: Christian Lacroix

Ο Cyrano de Bergerac είναι, παρά τη μεγάλη του μύτη, ένας γενναίος χειριστής του σπαθιού και του λόγου (Πράξη Ι). Η ξαδέρφη του, η πολύτιμη Roxane, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος του αποκαλύπτει ότι αγαπάει τον Christian (Πράξη II). Αυτός ο νέος ευγενής, ο οποίος δε διαθέτει ερωτική ευγλωττία, ζητάει από τον Cyrano να τον βοηθήσει να κατακτήσει τη νεαρή γυναίκα που την ελκύουν τα όμορφα λόγια, προφέροντάς της στίχους αγάπης (Πράξη III). Η όμορφη κοπέλα τον ερωτεύεται, αλλά κατά την πολιορκία του Arras, ο Christian πεθαίνει και ζητάει από τον Cyrano να αποκαλύψει τα πάντα στη Roxane (Πράξη IV), κάτι που θα αρνηθεί να κάνει ακόμη και πολλά χρόνια αργότερα (Πράξη V).

Ο Edmond Rostand γράφει το έργο Cyrano de Bergerac, « ηρωική κωμωδία σε πέντε πράξεις και σε στίχους», μετά την πρόσκληση ενός μέλους της Comédie-Française. Από την πρώτη παράσταση το 1897, αυτή η κωμωδία θα έχει μεγάλη επιτυχία, αφού θα γίνει ένα από τα πιο γνωστά έργα του γαλλικού θεάτρου.

Η σκηνοθεσία του Denis Podalydès, αναδεικνύοντας τον ονειρικό χαρακτήρα της ιστορίας, οξύνει την μαγευτική διάσταση του έργου, προσφέροντας στο θεατή γοητευτικές εικόνες που θυμίζουν τη λάμψη παλιών παραστάσεων με εντυπωσιακά σκηνικά. «Θέλουμε η παράσταση να αναδυθεί από τα βάθη του θεάτρου, αναδεικνύοντας όλους τους σκηνικούς μηχανισμούς του» (Denis Podalydès).

Είσοδος 8 €, μειωμένο εισιτήριο 4 €

09.03.2018, 19.30’ | Οι κατεργαριές του Σκαπίνου του Molière – 120’

Σκηνοθεσία: Denis Podalydès
Σκηνογραφία: Éric Ruf
Κοστούμια: Christian Lacroix

Κατά τη διάρκεια της απουσίας των γονέων τους σε ταξίδι, ο Léandre ερωτεύεται την Zerbinette, ενώ ο Octave παντρεύεται την Hyacinte. Αλλά ο Géronte και η Argante επιστρέφουν από τη Νάπολη για να επιβάλλουν στον καθένα από τους γιους τους ένα γάμο με προξενιό. Ευτυχώς ο σερβιτόρος του Léandre, ο Σκαπίνος, είναι πολυμήχανος και θα ξεμπλέξει αυτό το διπλό συζυγικό μπέρδεμα! Ο Μολιέρος επαναλαμβάνει εδώ ένα από τα αγαπημένα του θέματα, το σοκ των γενεών, το οποίο επεξεργάζεται με βάση τη φάρσα από το ξεκίνημά του.

Ο Μολιέρος συνθέτει το έργο Les Fourberies de Scapin, σύντομη κωμωδία σε τρεις πράξεις και σε πρόζα, την άνοιξη του 1671. Το θέατρο του Palais-Royal ήταν τότε υπό κατασκευή, οι ηθοποιοί έπαιζαν σε ένα περιορισμένο μέρος της σκηνής, χωρίς ειδικά εφέ. Ο Μολιέρος εκμεταλλεύεται τις τεχνικές δυσκολίες, κατευθυνόμενος από την επιθυμία του να επιστρέψει σε ένα θέατρο χωρίς τεχνάσματα. Επιλέγει τη Νάπολη ως ντεκόρ που θα φιλοξενήσει τις «φανταστικές περιπέτειες» του Σκαπίνου, οι οποίες δίνουν την επιθυμία για ερμηνεία και την ευχαρίστηση της ζωής.

O Denis Podalydès ξεκινάει τη συνεργασία του με την Comédie-Française το 1997 και γίνεται μέλος το 2000. Όταν δεν παίζει επί σκηνής, παίζει στο σινεμά, σκηνοθετεί θεατρικά έργα και όπερες. Η αγάπη του για τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία τον οδηγούν στη συγγραφή δοκιμίων και μυθιστορημάτων. Δανείζει τη φωνή του για αναγνώσεις σημαντικών κειμένων σε φεστιβάλ και ηχογραφήσεις.

Είσοδος 8 €, μειωμένο εισιτήριο 4 €


Μη ξεχάσετε να σημειώσετε στην ατζέντα σας την 1η Ιουνίου για την τελευταία προβολή της σεζόν, ένα έργο του Μαριβώ που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά:

Σκηνοθεσία: Clément Hervieu-Léger

01.06.2018, 19.30’ | Le Petit Maître Corrigé του Marivaux – 130’

Είσοδος 8 €, μειωμένο εισιτήριο 4 €


Σχολικές και ιδιωτικές προβολές μπορούν να οργανωθούν κατόπιν συνεννόησης με το Πολιτιστικό τμήμα.

Μία συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Pathé Live.

Πώληση εισιτηρίων στην υποδοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών από Δευτέρα έως Παρασκευή 9 πμ - 5 μμ.