Υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε κοινή συναυλία μαθητών από τη Μυτιλήνη και το Demmin στην Γερμανία. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Ναό του Βαρθολομαίου στην πόλη Demmin για να παρακολουθήσει την κοινή συναυλία μαθητών από τη Μυτιλήνη και το Demmin θύμιζε Χριστούγεννα. Οι νεαρές και νεαροί μουσικοί από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και η χορωδία νέων του τοπικού του Γυμνασίου-Λυκείου Goethe έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε μια διοργάνωση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Tουλάχιστον 400 άτομα τίμησαν τους ταλαντούχους μαθητές που είχαν στο ρεπερτόριό τους εκκλησιαστική μουσική του Σούμπερτ μέχρι συρτάκι, ενώ η επιτυχία της διοργάνωσης δεν άργησε να φτάσει στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων.

Πρόκειται για την πολυπληθέστερη αποστολή μαθητών που επισκέφτηκε τη Γερμανία υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Οι 65 μαθητές και μαθήτριες και οι 8 καθηγητές τους από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, μαζί με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδη Καλάργαλη, ήταν προσκεκλημένοι του Γυμνασίου-Λυκείου Goethe του γερμανικού Δήμου Demmin της επαρχίας Mecklenburgische Seenplatte στο πλαίσιο των ελληνογερμανικών ανταλλαγών μεταξύ νέων.

Το έργο εκ μέρους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συντόνισε η κ. Μαρία Βασιλειάδου.

«Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης άρχισαν τις πρόβες πολύ πριν και σε πείσμα της έλλειψης κτηρίου» δήλωσε η υπεύθυνη του έργου και καθηγήτρια μουσικής, Κωνσταντίνα Καραγιάννη. «Οι μαθητές από το Ντεμμίν είχαν μάθει ακόμα και στίχους του Θεοδωράκη στα ελληνικά, κι όταν συναντήθηκαν ήταν σαν να μην υπήρχε τίποτα να χωρίζει Έλληνες και Γερμανούς» πρόσθεσε.

Η κορυφαία στιγμή της επίσκεψης, η κοινή συναυλία στον Ναό του Βαρθολομαίου στην πόλη Demmin, πραγματοποιήθηκε με σύνθημα «Η μουσική ενώνει» φέρνοντας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την επαρχία Mecklenburgische Seenplatte, που ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2016.

Η υπεύθυνη του έργου από γερμανικής πλευράς, Franka Rehse, σημείωσε ότι «οι Έλληνες και οι Γερμανοί μαθητές γνωρίστηκαν στη συναυλία και συνδέθηκαν αμέσως μέσω της μουσικής». Κατά το τελευταίο βράδυ της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής, οι Γερμανοί μαθητές οργάνωσαν πάρτυ με λουκάνικα και συρτάκι στο ξενοδοχείο των νέων τους φίλων, ενώ κατά την ώρα του αποχαιρετισμού δεν έλειψαν τα δάκρυα.

Εκτός από την Ελληνογερμανική Συνέλευση και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, τη διοργάνωση υποστήριξαν η εταιρία κοινωνικών υπηρεσιών «Trägerwerk Soziale Dienste in MV GmbH», με την άοκνη συμβολή της κυρίας Susanne Wilken, επικεφαλή του περιφερειακού τμήματος.

Οι μαθητές από τη Μυτιλήνη περιμένουν τώρα τους φίλους τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κι έχουν αρχίσει ήδη να σχεδιάζουν το καλωσόρισμα, αλλά και νέες ιδέες για τη συνέχιση του προγράμματος αυτό εκτός από τη μουσική, σε θέματα περιβάλλοντος ή θετικών επιστημών.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.