Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την επεξεργασία των δηλώσεων προτίμησης για την επιλογή της Β΄ Ξένης γλώσσας στην Ε΄ Δημοτικού (Γερμανικά ή Γαλλικά) η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» και της εγκυκλίου «Διδασκαλία της 2ης Ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία για το σχ. έτος 2016-17» ( βλ. http://deutsch.gr/data.php?cat=38252_57346 ) θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα να διδαχθούν μόλις τα 2/3 των μαθητών και των μαθητριών της Ε΄ Δημοτικού την Ξένη γλώσσα που επιθυμούν!

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σε όλη την Ελλάδα, π.χ. ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης αναφέρει στην επιστολή διαμαρτυρίας του προς το Υπουργείο Παιδείας πως «θα διεκδικήσει δυναμικά το δικαίωμα των παιδιών μας για ελεύθερη επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας για δημόσια παιδεία υψηλής ποιότητας, αναβαθμισμένη, όχι υποβαθμισμένη, χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις. Η παιδεία για εμάς είναι η μοναδική διέξοδος και λύση για το καλό της πατρίδας και του μέλλοντος των παιδιών μας και η ισότιμη συμμετοχή όλων σε αυτή δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Ανάλογες επιστολές διαμαρτυρίας έχουν αποστείλει και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών.

Συνεχίζεται επίσης η συλλογή υπογραφών στο avaaz – μέχρι σήμερα οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 2.900. Για να ψηφίσετε και εσείς μεταβείτε στο:

https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_k_Nikolao_Fili_Anakaleste_amesa_tin_Ypoyrgiki_Apofasi_F1265770691D12642016/edit/