Τη Δευτέρα 23.10.2017, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΚΑΓΕΠΕ κα. Κατερίνα Γκριτζαλιώτη πραγματοποίησε σειρά διαδοχικών συναντήσεων με στελέχη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για τα επείγοντα και εκκρεμούντα ζητήματα αναφορικά με τη διδασκαλία της Β’ Ξένης Γλώσσας και συγκεκριμένα:

Για το ζήτημα της ανάκλησης των Υπουργικών Αποφάσεων με θέμα: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» (ΦΕΚ 1324/τ.Β΄/26-04-2016) για την Πρωτοβάθμια και «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων» (ΦΕΚ 1171/τ.Β΄/4-04-2017) για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αντίστοιχα.

Για το ζήτημα της πραγματοποίησης Β’ Φάσης Προσλήψεων Αναπληρωτών κλάδου ΠΕ07 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την κάλυψη των υφιστάμενων λειτουργικών κενών.

Για το ζήτημα της αιτηθείσας από τα Δ.Σ. των Επιστημονικών Ενώσεων Γερμανικής και Γαλλικής συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, καταρχήν από αναλήψεως των καθηκόντων του προ ενός έτους και εν συνεχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς δυστυχώς τη μέχρι στιγμής ικανοποίησή του.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματέας της ΠΕΚΑΓΕΠΕ συναντήθηκε με τον Αιρετό του ΚΥΣΔΕ κ. Νεκτάριο Κορδή, με τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Δ.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κ. Σπύρο Κωνσταντάτο, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Διοίκησης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., καθώς και με παράγοντες στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου.

Εξειδικεύοντας τα ως άνω ζητήματα η εκπρόσωπος της ΠΕΚΑΓΕΠΕ αναφέρθηκε καταρχήν στο πλήθος των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη άμεσης ανάκλησής τους, θέση την οποία προσυπογράφει και ο Αιρετός του ΚΥΣΔΕ κύριος Ν. Κορδής, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία διασύνδεσης της Γλωσσομάθειας στο Δημόσιο Σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ.).

Για το ίδιο θέμα ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Δ.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κ. Σπύρο Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην αδυναμία ανάκλησης της Υ.Α. για τη Δευτεροβάθμια, λόγω του περιορισμένου αριθμού των υπαρχόντων πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δηλώνοντας ωστόσο θετικά διακείμενος σε μια τέτοια προοπτική εφόσον διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει στην ανάγκη επιπλέον προσλήψεων.

Για το ζήτημα της Β’ Φάσης Αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τόσο ο κύριος Σ. Κωνσταντάτος, όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Διοίκησης Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσαν ότι επίκειται πραγματοποίησή της στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναφέροντας παράλληλα ότι στην Α’ Φάση Προσλήψεων Αναπληρωτών το ποσοστό ικανοποίησης των προσλήψεων ανήλθε για μεν τον κλάδο (ΠΕ07) Γερμανικής σε ποσοστό 33% και για δε τον κλάδο Γαλλικής σε ποσοστό 36,8% αντίστοιχα.

Τέλος, από τις επαφές της Γενικής Γραμματέως με παράγοντες στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου αναφορικά με το ζήτημα της εκκρεμούσας μέχρι σήμερα συνάντησης των Επιστημονικών Ενώσεων Γερμανικής και Γαλλικής μαζί του προέκυψε, ότι η αδυναμία πραγματοποίησής της μέχρι σήμερα οφείλεται στον αυξημένο φόρτο εργασίας του Υπουργού, ωστόσο οι ως άνω παράγοντες δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να υπάρξει μια συνάντηση στο άμεσο μέλλον, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευθούν συγκεκριμένα.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. δηλώνει για άλλη μια φορά ότι, σε συνεργασία πάντα με τους Επιστημονικούς Φορείς Γαλλικής, τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ, θα συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει άμεση ανάκληση και των δυο Υπουργικών Αποφάσεων, ρύθμιση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων που αφορούν στη Β’ Ξένη Γλώσσας καθώς και πραγματοποίηση για τον σκοπό αυτό της συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε.