ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ


Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιταλική Γλώσσα και Πολιτισμός

Προκήρυξη ακαδημαϊκού έτους 2012 2013


Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2012 2013, ως ακολούθως: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) δεκαπέντε (15) θέσεις, συνολικά, στις κατευθύνσεις: α) θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία β) Μετάφραση, Διερμηνεία και Επικοινωνία γ) Λογοτεχνία και Πολιτισμό Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ίων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Επίσης γίνονται δεκτοί, υπό πς προϋποθέσεις που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, πτυχιούχοι άλλων τμημάτων συναφών επιστημονικών χώρων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δηλαδή πτυχιούχοι Τμημάτων που εντάσσονται στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Σπουδές και Σπουδές της Πληροφορίας, καθώς και απόφοιτοι ΤΕΙ του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο ίου ΤΕΙ Ηπείρου και Τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Συνεκτιμώντας τις ρυθμίσεις του άρθρου 4 παρ. 1 του Ν. 3685 2008, οι Ελληνες πτυχιούχοι πρέπει να γνωρίζουν αποδεδειγμένα την ιταλική, οι δε αλλοδαποί την ιταλική και επαρκώς την ελληνική γλώσσα (Ν. 2083 92 άρθρο 12 2α και άρθρο 16 παρ. 1 Ν. 2327 95). Η κατοχή συναφούς πτυχίου και η γνώση μιας ξένης γλώσσας, εν προκειμένω της ιταλικής, αποτελούν προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης από αυτούς που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο ΠΜΣ. Σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι υποψήφιοι δηλώσουν εγγράφως ότι μιλούν την ιταλική αλλά δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό, διοργανώνονται εξετάσεις για έλεγχο της ιταλομάθειάς τους πριν από την εξέταση για την εξασφάλι ση των 50 μορίων της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος, 3 18 Σεπτεμβρίου 2012, με τα παρακάτω δικαιολογητικά: 1 ) Αντίγραφο Πτυχίου (σε περίπτωση που προέρχεται από ίδρυμα ίου εξωτερικού απαιτείται ισοτιμία από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) 2) Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας 3) Πιστοποιητικά ξένων γλωσσών 4) Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέγιστης έκτασης δύο σελίδων) Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι έλαβαν το πτυχίο τους μέχρι τον Αύγουστο του έτους εισαγωγής.

Για την επιλογή των υποψηφίων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. Ια και β του νόμου 3685 2008. Τα κριτήρια εξειδικεύονται ως εξής: α) Γενικός βαθμός του πτυχίου (20%) β) Μέσος όρος επίδοσης σε μαθήματα σχετικά με την ειδίκευση (10%) γ) Τυχόν ερευνητική ή και συγγραφική δραστηριότητα (10%) δ) Πιστοποιημένη γνώση επιπλέον ξένων γλωσσών (10%) ε) Επίδοση σε εξέταση (50%) Η αξιολόγηση ίων αιτήσεων και η διεξαγωγή της εξέτασης θα γίνουν στο διάστημα 20 Σεπτεμβρίου 10 Οκτωβρίου 2012 από την Ε.Ε. Οι αιτήσεις κατατίθενται στην Γραμματεία του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ Τθ 83 54124 θεσσαλονίκη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες από τη Γραμματεία: τηλ. 2310 995243, 995238 και 995239. Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο: www.itl.auth.gr site. Η Διευθύντρια tou Π.Μ.Σ. Ζ. Ζωγραφίδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Πρόσθετες πληροφορίες Για τη Γλωσσομάθεια θα λαμβάνονται υπόψη: α) πτυχία ξένων γλωσσών β) τίτλος σπουδών Δευτεροβάθμιας ή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής γ) πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας δ) εξέταση στην ξένη γλώσσα, σε περίπτωση έλλειψης τίτλου τεκμηρίου, για τη γλώσσα που αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό. Για τη Βαθμολόγηση: Η ελάχιστη συνολική βαθμολογία, που θα πρέπει να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος σε μόρια, είναι 60 σε εκατοστιαία κλίμακα, άρα σε κλίμακα 1 10 θα είναι το 6.

Για την Εξέταση: Στην κατεύθυνση της θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας οι υποψήφιοι θα κληθούν σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, θα τους ανακοινωθούν τα θέματα και θα τους δοθεί χρόνος προετοιμασίας 5 ημέρες, για την κατάθεση και παρουσίαση των απαντήσεών τους. Στην κατεύθυνση της Μετάφρασης. Διερμηνείας και Επικοινωνίας οι υποψήφιοι θα κληθούν σε γραπτή εξέταση: α) στη μετάφραση από την ιταλική στην ελληνική δύο κειμένων με θέμα τρέχουσας επικαιρότητας, βαθμού δυσκολίας επιπέδου Π και Γ2 αντίστοιχα. Σύνολο λέξεων ανά κείμενο: 200-250. Διάρκεια εξέτασης ανά κείμενο 2,5 ώρες. Επιτρέπεται η χρήση λεξικού. β) σε ερωτήσεις κατανόησης επί κειμένου 200 250 λέξεων, στην αγγλική ή ισπανική γλώσσα, με θέμα τρέχουσας επικαιρότητας. Διάρκεια εξέτασης 2,5 ώρες. Επιτρέπεται η χρήση λεξικού. Οι υποψήφιοι που θα βαθμολογηθούν τουλάχιστον με τη βάση στη μετάφραση από την ιταλική στην ελληνική, θα κληθούν σε συνέντευξη. Στην κατεύθυνση ιης Λογοτεχνίας και Πολιτισμού οι υποψήφιοι θα κληθούν σε γραπτή εξέταση φιλολογικού δοκιμίου στην ιταλική, θα ζητηθεί η κατανόηση και σχολιασμός του κειμένου, ενδεχομένως βάσει ερωτήσεων. Επιτρέπεται η χρήση λεξικού. Διάρκεια εξέτασης 2 ώρες. Οι υποψήφιοι που θα βαθμολογηθούν τουλάχιστον με τη βάση, θα κληθούν σε συνέντευξη. Δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης: Παρέχεται δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης μετά τη λήξη του 1ου εξαμήνου.

e-mag