Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων δίνει περισσότερους «πόντους» στην αναζήτηση εργασίας. Ενας μεταπτυχιακός τίτλος όμως, εκτός του ότι θα βοηθήσει στην αφετηρία του εργασιακού βίου, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος για την επαγγελματική ανέλιξη.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν έναν μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων καλύπτοντας όλα τα γνωστικά αντικείμενα, ωστόσο οι προσφερόμενες θέσεις δεν φτάνουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχει αυξηθεί σημαντικά και η ζήτηση.

Στα ελληνικά ΑΕΙ λειτουργούν κάθε χρόνο πάνω απο 500 μεταπτυχιακά, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών να προσφέρει τα περισσότερα προγράμματα, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο και έπονται τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πατρών και Ιωαννίνων.

Η ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές ακολουθεί αυξητική τάση και ιδιαίτερα τώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού οι γονείς δεν μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά να κάνουν ανάλογες σπουδές στο εξωτερικό καθώς τα δίδακτρα είναι πολύ υψηλά. Για να δούμε την εικόνα που επικρατεί, αρκεί να πάρουμε το παράδειγμα που ισχύει για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου τα τελευταία χρόνια καλύπτεται μόλις το 10% των αιτήσεων που υποβάλλονται.

Κάθε χρόνο, δηλαδή, δέχεται περίπου 1.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, την ώρα που οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 10.000.

Πόλος έλξης για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές συνεχίζουν να είναι προγράμματα που σχετίζονται με τα Υπόγεια Εργα και τα Τεχνοοικονομικά Συστήματα, αλλά και με την Παραγωγή και Διαχείριση. Επίσης, αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού (οι συνεργασίες των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια της Ελλάδας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ΑΕΙ).

Τα κριτήρια

Βαθμός πτυχίου & καλή γνώση ξένης γλώσσας


Τα βασικότερα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων είναι

η καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας, συνήθως της αγγλικής για τους Ελληνες, και η γνώση της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς. Βέβαια, λαμβάνεται υπόψη και ο γενικός βαθμός του πτυχίου αλλά και η βαθμολογία στα μαθήματα που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν. Τα βασικότερα κριτήρια που εξετάζονται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι τα εξής:
  • Γενικός βαθμός πτυχίου.

  • Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που έχουν σχέση με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

  • Επίδοση στη διπλωματική εργασία.

  • Ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου (αν βέβαια υπήρξε κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών του).

  • οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση υποτροφιών από ιδρύματα, επιχειρήσεις και οργανισμούς

ethnos.gr