Δεν δίνονται πτυχία, δεν γίνονται εξετάσεις, στον αέρα το Erasmus λόγω των κινητοποιήσεων

Του Αποστολου Λακασα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αδιέξοδο διακρίνεται στην κόντρα των πανεπιστημίων με το υπ Παιδείας για το θέμα της διαθεσιμότητας των 1 349 διοικητικών υπαλλήλων. Τα οκτώ πανεπιστήμια που επλήγησαν από το μέτρο δεν λειτουργούν, καθώς δεν γίνονται εξετάσεις, εγγραφές, δεν εκδίδονται πτυχία, ενώ έχουν «παγώσει» όλες οι διοικητικές λειτουργίες τους. Μάλιστα, στον αέρα βρίσκεται και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus >>> .

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», υπάρχουν οχλήσεις προς το ΙΚΥ από τις ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν φοιτητές στην Ελλάδα, ενώ, αντιστρόφως, Ελληνες φοιτητές που είναι σε ευρωπαϊκά ΑΕΙ διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πάρει χρήματα για τα έξοδά τους. Τα κονδύλια, όμως, έχουν κατατεθεί από τις 10 Ιουλίου στους λογαριασμούς των ΑΕΙ.

Το βάρος της Συνόδου Πρυτάνεων θα δοθεί στην αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα οκτώ ΑΕΙ εξαιτίας του μέτρου. Την ίδια στιγμή, η «Κ» σήμερα παρουσιάζει τον «χάρτη» των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, όπου καταδεικνύεται ότι οι περισσότεροι –4.232– μονιμοποιήθηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) τα τελευταία χρόνια μέσω των «αμαρτωλών» Προεδρικών Διαταγμάτων (π.χ. επί υπουργίας Παυλόπουλου), που οδήγησαν σε μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα. Διορισμοί, το αδιάβλητο των οποίων αμφισβητείται έντονα διότι έγιναν χωρίς αξιολόγηση, πιθανότατα με κριτήρια κομματικά ή νεποτισμού.

Συγκεκριμένα, από τους 6.171 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ έως τώρα οι 4.232 είναι ΙΔΑΧ. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και το ΕΜΠ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους και των συνδικαλιστικών οργάνων τους. «Το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος περί του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων», ανέφερε χθες η αντιπρύτανις του ΕΜΠ κ. Τώνια Μοροπούλου.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης κ. Σίμος Σιμόπουλος πρότεινε στο υπ. Παιδείας να άρει την ΚΥΑ και στους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Πρόταση που μάλλον πέφτει στο κενό, με δεδομένο ότι η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ ελήφθη με στόχο την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας για διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Ετσι, η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, με τα οκτώ ΑΕΙ να διαμαρτύρονται για αδυναμία λειτουργίας.

Στο Πολυτεχνείο

Ενδεικτικά, στο ΕΜΠ, που «χάνει» συνολικά 399 υπαλλήλους, η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών χάνει το 65% των υπαλλήλων της, ενώ στο Τμήμα Διδακτικού Προσωπικού μένουν μόνο δύο υπάλληλοι, το Τμήμα Προστασίας των Εγκαταστάσεων σχεδόν καταργείται (από 31 υπαλλήλους μένουν μόλις 2 που θα φυλάττουν ένα χώρο 1.000 στρεμμάτων). Επίσης, στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών το προσωπικό μειώνεται κατά 65%, με συνέπεια να παραμείνει το Ιδρυμα χωρίς προμήθειες, στοιχειώδη διαχείριση των πόρων και χωρίς έγκαιρη έγκριση της μισθοδοσίας», όπως είπαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, που σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου φορούσαν λευκές μάσκες θέλοντας να κατακρίνουν τη στάση του υπ. Παιδείας να τους αντιμετωπίσει ως αριθμούς και όχι ως πρόσωπα

ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

H προθεσμία για την πραγματοποίηση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών εκπνέει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και στα Πανεπιστήμια επικρατεί αναβρασμός. Στα πανεπιστήμια Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου εγγραφές, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και της αναστολής λειτουργίας που κήρυξαν οι πρυτανικές Αρχές.

Οι τελευταίες, μαζί με το υπουργείο Παιδείας μελετούν το ενδεχόμενο να δοθεί τουλάχιστον για τις εγγραφές μια σιωπηρή παράταση. Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των οκτώ Πανεπιστημίων, από το δυναμικό των οποίων τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ζητήσουν την ακύρωση και αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων για το θέμα αυτό, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Μετά την υπογραφή της ΚΥΑ, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού κάθε Ιδρύματος από τα οκτώ που συμμετέχουν στην διαθεσιμότητα, και μόνον αυτών, υποχρεούνται να υποβάλουν εντός προθεσμίας 15 ημερών, στην ψηφιακή φόρμα του ΑΣΕΠ τα προσόντα όλων των υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα.

Μετά την υποβολή των στοιχείων το ΑΣΕΠ μοριοδοτεί και συντάσσει Πίνακες Κατάταξης και τους αποστέλλει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τους τελικούς Πίνακες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα ή σε καθεστώς κινητικότητας. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα γίνει πρόσκληση από το υπουργείο Παιδείας για τις 646 θέσεις κατανεμημένες σε 25 Ιδρύματα (ΤΕΙ και Πανεπιστήμια) οι οποίες θα “καλυφθούν” από το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα σε ειδικό πρόγραμμα Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας. Το ΑΣΕΠ θα αναλάβει τη μοριοδότηση και θα αποστέλλει τους πίνακες στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τους τελικούς Πίνακες κατάταξης των υπαλλήλων στις 646 θέσεις. news.gr