Απομνημόνευση, ασκήσεις, φωτοτυπίες, και ξανά από την αρχή! Σας θυμίζει κάτι;

Μέχρι πρόσφατα, τα μαθήματα ξένων γλωσσών περιλάμβαναν πολύ κόπο, αρκετή παπαγαλία και χλιαρή επιβράβευση, αφού παρά τις εντατικές προσπάθειες μαθητών και εκπαιδευτικών, πολλοί μαθητές δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα.

Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Η διασύνδεση της τάξης με ερευνητικές πρωτοβουλίες και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας στη τάξη!

Πώς θα κάνουμε λοιπόν τους μαθητές μας να αγαπήσουν το μάθημα Αγγλικών;

Καν’το CLIL!

Μέσα από το CLIL, που σημαίνει ενσωματωμένη εκμάθηση περιεχομένου και γλώσσας, τα παιδιά δεν μαθαίνουν απλώς Αγγλικά, μαθαίνουν τα πάντα μέσα από τα Αγγλικά!

Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα για την ιστορία, τη γεωγραφία, τη τεχνολογία... και η λίστα συνεχίζεται! Την ίδια στιγμή, μέσω του CLIL, μαθητές και μαθήτριες αναλαμβάνουν project και καλούνται να βρουν πηγές, απαντήσεις και πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εργασίες σαν και αυτές προσφέρουν πολύτιμα εφόδια, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να…

  • ξεχωρίζουν τις έγκυρες πληροφορίες και τις αξιόπιστες πηγές, καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη
  • σκέφτονται συνδυαστικά, να διατυπώνουν ερωτήματα και να εξάγουν λογικά συμπεράσματα

Διαμεσολάβηση: Χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας, στα Αγγλικά!

Σύμφωνα με το Common European Framework, η διαμεσολάβηση...

...είναι μια στρατηγική διαδικασία που απαιτεί ανάληψη πρωτοβουλίας και αναπτύσσει γλωσσική και πολιτιστική συνείδηση. Η διαμεσολάβηση παίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη συνεννόησης σε περιπτώσεις πολυγλωσσικής ή πολυπολιτισμικής επικοινωνίας και φέρνει στο επίκεντρο τη συνεργατική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ πομπού και δέκτη.

Έτσι, η διαμεσολάβηση εξελίσσεται σε μαλακή δεξιότητα την οποία καλούμαστε να καλλιεργήσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας προκειμένου να μάθουν να προσαρμόζουν αποτελεσματικά τον λόγο τους στις ανάγκες των συνομιλητών τους. Η διαμεσολάβηση ως δεξιότητα τονίζει την αμφίδρομη σχέση κάθε προσπάθειας επικοινωνίας και υπογραμμίζει την ανάγκη της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της διαμεσολάβησης…

  • αναπτύσσουμε τη γλωσσική επάρκεια των παιδιών
  • ενισχύουμε τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και τις μαλακές τους δεξιότητες
  • δημιουργούμε πολυφωνικές τάξεις, βασισμένες στην αλληλεγγύη και στην επικοινωνία!

STEAM: Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά σε ένα μάθημα!

Διεπιστημονικό, ποικιλόμορφο, βιωματικό: υπάρχουν καλοί λόγοι πίσω από τη δυναμική είσοδο του STEAM στην εκπαίδευση. Συνδυάζοντας τις βασικές αρχές που διέπουν την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα, να συνεργάζονται και να υπολογίζουν τις πιθανότητες επιτυχίας των εγχειρημάτων τους ενώ μαθαίνουν Αγγλικά.

Αν, για παράδειγμα, τα παιδιά κληθούν να κατασκευάσουν μια γέφυρα, θα πρέπει να τη σχεδιάσουν βασιζόμενα στις αρχές των τεχνών και της μηχανικής και να υπολογίσουν τις διαστάσεις της βάσει της γεωμετρίας· στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξουν την κατασκευή τους, να σημειώσουν τις ατέλειες της και να δουλέψουν ομαδικά προκειμένου να τη βελτιώσουν.

Τι προσφέρει λοιπόν το STEAM;

  • Τα Αγγλικά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μάθησης και εξελίσσονται σε εργαλείο συνεννόησης και επικοινωνίας προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος
  • Τα παιδιά εξασκούν πολλαπλές δεξιότητες παράλληλα, ενώ αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους και αναλαμβάνουν ρόλους ευθύνης σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον

Μέσα από το 4Minds, τη νέα σειρά μας για μαθητές και μαθήτριες CEFR Level A1-C1/2, επιχειρούμε να φέρουμε τις προσεγγίσεις της διαμεσολάβησης, του CLIL και του STEAM στην τάξη σας—και σε κάθε τάξη!

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εκπαιδευτικές μας προτάσεις για κάθε τάξη; Επικοινωνήστε μαζί μας και οι εκπαιδευτικοί μας σύμβουλοι θα σας προτείνουν τις σωστές λύσεις βάσει του προφίλ των μαθητών και τις ανάγκες της τάξης σας!

Εναλλακτικά, επισκεφθείτε το Teacher’s Corner και εξερευνήστε επικοινωνιακές δραστηριότητες, άρθρα, και ιδέες!

Δείτε περισσότερα εδώ: ΕΔΩ