Η εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, πέρα από την μητρική, κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα, μας κάνει εξυπνότερους… αναπτύσσει τς νοητικές ικανότητες του μυαλού μας, ενισχύει τη μνήμη και μας προφυλάσσει από την άνοια. Με άλλα λόγια η γνώση ξένων γλωσσών, αποτελεί μία ευεργετική μορφή εκπαίδευσης του εγκεφάλου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η διγλωσσία επιδρά θεμελιωδώς στον εγκέφαλο και μεταβάλλει τον τρόπο που το νευρικό σύστημα αντιδρά στους ήχους, όπως έδειξαν τα σχετικά εργαστηριακά πειράματα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις σε διάφορους ήχους, 48 υγιών εθελοντών, εκ των οποίων οι 23 γνώριζαν μια ξένη γλώσσα. Οι ερευνητές είχαν συνδέσει τους εγκεφάλους των εθελοντών με ηλεκτρόδια, ώστε να καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματά τους.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν επικρατούσε σχετική ησυχία στο εργαστήριο, και οι δύο ομάδες, όσοι μιλούσαν μόνο την μητρική γλώσσα και όσοι μιλούσαν και μία δεύτερη, είχαν παρόμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις στους διάφορους ήχους. Όταν όμως σκοπίμως το εργαστήριο κατακλύστηκε από ηχητικά ερεθίσματα και θορύβους, τότε τα μέλη της δεύτερης ομάδας των ξενόγλωσσων τα κατάφεραν πολύ καλύτερα στο να επεξεργαστούν τους ήχους, να εστιάσουν την προσοχή τους στη φωνή του εκάστοτε ομιλητή και να αποκόψουν τους άλλους θορύβους στο υπόβαθρο. Η διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες εθελοντών ήταν ορατή και στα εγκεφαλικά κύματά τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι, όσοι γνωρίζουν κι άλλη γλώσσα, έχουν πιο αποδοτικό ακουστικό σύστημα, πιο ευέλικτο και πιο ικανό να εστιάζεται αυτομάτως στα ηχητικά ερεθίσματα να τα επεξεργάζεται. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Βιορίκα Μαριάν, «οι άνθρωποι λύνουν σταυρόλεξα και κάνουν άλλες δραστηριότητες για να διατηρήσουν κοφτερό το μυαλό τους,

Όμως ανακαλύψαμε ότι παρόμοια πλεονεκτήματα προέρχονται από τη γνώση και τη χρήση μιας δεύτερης γλώσσας». Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η διγλωσσία βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας.

dictyo.gr