Υπάρχουν τουλάχιστον 7.102 γνωστές γλώσσες στον πλανήτη. Την ώρα που αρκετές τείνουν να λησμονηθούν, μερικές άλλες έχουν εξαπλωθεί και ακούγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον γράφημα, δημιουργημένο μετά από εκτενή έρευνα του Alberto Lucas Lopez για λογαριασμό της κινεζικής εφημερίδας South China Morning Post, παρουσιάζονται οι 23 δημοφιλέστερες γλώσσες του κόσμου.

Κάθε μια από αυτές είναι μητρική γλώσσα για περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ αθροιστικά τις μιλούν 4.1 δισεκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη. Πρόκειται για τις γλώσσες που θα ακούσει κανείς, οπουδήποτε και να βρίσκεται. Για τους γνωστότερους ήχους του κόσμου. Μέσα σε αυτές, υπάρχουν και κάποιες που προκαλούν εντύπωση.

Τα κινέζικα είναι με διαφορά η πρώτη γλώσσα του πλανήτη. Ο τεράστιος πληθυσμός της Κίνας το δικαιολογεί απόλυτα, αφού ξεπερνά τα 1.3 δισεκατομμύρια. Παρόλα αυτά, την γλώσσα μιλούν 1.2 δισεκατομμύρια άτομα. Στην δεύτερη θέση έρχονται τα ισπανικά, τα οποία αποτελούν μητρική γλώσσα σε σχεδόν κάθε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Από τα 399 εκατομμύρια που τα μιλούν, μόλις τα 38 είναι Ισπανοί.

Τα αγγλικά έρχονται τρίτα, με 335 εκατομμύρια, ενώ ακολουθούν γλώσσες όπως τα αραβικά, τα πορτογαλικά, τα ρώσικα αλλά και οι διάφορες ινδικές διάλεκτοι. Φυσικά, είναι δεδομένο πως αν η Ινδία είχε μια ενιαία γλώσσα αντί για πολλές διαλέκτους ανά περιοχή, τότε τα ινδικά θα βρίσκονταν με ευκολία στην δεύτερη θέση.

Οι 23 γλώσσες που παρουσιάζονται στο διάγραμμα, δεν είναι απλώς οι πιο δημοφιλείς γλώσσες. Ξεπερνούν εύκολα όλες τις υπόλοιπες γλώσσες μαζί, καθώς οι 7.079 εναπομείναντες μιλιούνται από περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους αθροιστικά.

Δείτε τα διάγραμμα με τις 23 γλώσσες που «βασιλεύουν» στον πλανήτη:

Posted Image

iefimerida.gr