Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση ορισμένων γλωσσών. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα πρακτικά της Royal Society, διαπιστώθηκε πως οι γλώσσες που αποτελούν τη μειονότητα στα πιο αναπτυγμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Β. Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας, διατρέχουν κίνδυνο.

Η επικεφαλής συγγραφέας Tatsuya Amano, από το πανεπιστήμιο του Cambridge, υποστήριξε: "Γενικά οι γλώσσες εξαφανίζονται με μεγάλη ταχύτητα και αυτό είναι πολύ σοβαρό. Θέλαμε να μάθουμε πως κατανέμεται αυτή η εξαφάνιση παγκοσμίως και ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή." Υποστηρίζει επίσης πως το ποσοστό των γλωσσών που διατρέχει κίνδυνο, φτάνει το 25% και πως οι άνθρωποι αναγκάζονται να υιοθετήσουν την κυρίαρχη γλώσσα από φόβο μήπως παραμεριστούν από οικονομικο-πολιτικούς τομείς της καθημερινότητας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσο πιο επιτυχημένη οικονομικά γίνεται μια χώρα, τόσο πιο γρήγορα εξαφανίζονται οι γλώσσες της. Υποστήριξαν, για παράδειγμα, πως στη Β. Αμερική γλώσσες όπως η Upper Tanana, ομιλούνται από λιγότερους από 25 ανθρώπους στην Αλάσκα και βρίσκονται υπό την απειλή παντοτινής εξαφάνισης. Στην Ευρώπη, γλώσσες όπως η Ume Sami στη Σκανδιναβία ή η Auvergnat στη Γαλλία χάνονται με το ίδιο γρήγορους ρυθμούς.

Η Dr. Amano σημειώνει πως: "Όσο οι οικονομίες αναπτύσσονται, μια γλώσσα καταλήγει να κυριαρχεί επί των υπολοίπων στους τομείς της πολιτικής και της εκπαίδευσης." Η ομάδα επίσης κατέληξε πως βρίσκονται σε κίνδυνο γλώσσες στα Ιμαλάια, όπως η Bahing στο Νεπάλ, που εκτιμάται ότι ομιλείται από 8 ανθρώπους. Αλλά βρίσκονται υπό εξαφάνιση και γλώσσες στα τροπικά μέρη. "Αυτές οι χώρες βιώνουν ταχεία οικονομική ανάπτυξη, οπότε στο κοντινό μέλλον οι γλώσσες τους θα αντιμετωπίσουν το ρίσκο της εξαφάνισης", τονίζουν. Η Dr. Amano αναφέρει πως το έργο που ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο, να προστατέψει γλώσσες όπως την ουαλική, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα, μια καλή στρατηγική προς εφαρμογή.


O Daniel Kaufman, διευθυντής του ELA (Endangered Language Alliance) σχολίασε πως: "Οι κοινωνικοί, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, έχουν επισκιάσει τους γεωγραφικούς/περιβαλλοντικούς. Δεν θα βλέπουμε πια μέρη με περιβαλλοντικές ιδιομορφίες να ελκύουν τη γλωσσική πολυμορφία. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να δίνεται υπερβολική έμφαση στην οικονομική πτυχή, καθώς σε ορισμένα μέρη μπορούν να ερημώσουν ολόκληρα χωριά λόγω της μετανάστευσης, οι ακριβείς όμως αριθμοί σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι προς το παρόν άμεσα διαθέσιμοι για μια στατιστική ανάλυση."

philologikitheorisi