Τη δημιουργία παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη υπέγραψαν σήμερα, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα Κριστίνα Κόντε ντε Μπέρολντινγκεν και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, το παράρτημα της Θεσσαλονίκης πρόκειται, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να προσφέρει μαθήματα ισπανικών στη Σεφαραδίτικη Κοινότητα (και όχι μόνο) και θα διοργανώνει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποβλέποντας στην αξιοποίηση και τη διάδοση της κληρονομιάς των Σεφαραδιτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Σημειώνεται επίσης ότι το σύμφωνο που υπογράφηκε στην έδρα του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, προωθεί την επανασύνδεση των παιδιών και νέων της Σεφαραδίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την ιστορική κληρονομιά και με τη γλώσσα καταγωγής τους, τα ισπανοεβραϊκά, μέσα από τον κοινό κορμό της ισπανικής γλώσσας.

Σήμερα, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «ζουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 1.200 Εβραίοι, βασικά Σεφαραδίτες, που αποτελούν μια κοινότητα με σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό ρόλο». Γίνεται επίσης γνωστό ότι η βιβλιοθήκη «Juan Carlos Onetti» του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας θα δημιουργήσει τμήμα Σεφαραδίτικης Ιστορίας, Πολιτισμού και Λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται επιπλέον ότι η μελέτη, ανάκτηση και διάδοση της σεφαραδίτικης κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης αποτελούν έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και της πρεσβείας της Ισπανίας, «εξ ου και η προσφορά μαθημάτων ισπανικών μέσω διαδικτύου (AVE Global) στην Έδρα Σεφαραδιτικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Επισημαίνεται ακόμα στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Θερβάντες πως η δημιουργία του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει με την πρόσφατη ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως σχετικά με την εισαγωγή των ισπανικών στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από τη συνεργασία με τους πρέσβεις των ισπανόφωνων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα.

Με αφορμή την επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας ξεναγήθηκε στο κτίριο όπου στεγάζεται η ανακαινισμένη έδρα του Ινστιτούτου στην οδό Σκουφά 31. «Τα έργα που ολοκληρώνονται σύντομα, αποτελούν τη δεύτερη και τελευταία φάση των εργασιών που ξεκίνησαν το 2015-2016 για την ανακαίνιση του ιστορικού αγαθού, διευκολύνοντας την πρόσβαση και βελτιώνοντας τη χρήση του κτιρίου με τη δημιουργία ενός καινούργιου πολιτιστικού χώρου στην ταράτσα» σημειώνεται.