Στη ζούγκλα της απόλυτα αλλοπρόσαλλης αγοράς των νέων μέτρων που ήδη προκαλούν ασφυξία στην άτυχη ελληνική κοινωνία έχουμε την τιμή να είμαστε το πρώτο υπό εξαφάνιση είδος. Τα υπόλοιπα σύντομα θα ακολουθήσουν…

Με περηφάνια όμως μπορούμε να δηλώσουμε ότι ποτέ δεν υπήρξαμε προστατευόμενο είδος και μέσα στα οικοσυστήματα που μας

πρόσφεραν οι πολιτικές επιλογές λειτουργούσαμε, λειτουργούμε και θα λειτουργούμε μέχρι το τέλος του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 με συνέπεια, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με πιστοποιημένα από ανεξάρτητες αρχές αποτελέσματα των μαθητών μας, ενισχυμένοι με την τεράστια γνώση των εξαντλητικών σεμιναρίων και συνεδρίων της PALSO και με τη σύγχρονη διαδραστική τεχνολογία στη διάθεσή μας.

Δεν νομίζω να υπάρχει έστω ένας που να αμφισβητεί την προσφορά των ΚΞΓ στην ξενόγλωσση εκπαίδευση. Ούτε κάποιος που να θεωρεί ότι κάτι άλλο σήμερα θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Κ.Ξ.Γ.

Δεν νομίζω να υπάρχει έστω ένας συνάδελφος που να μην είναι περήφανος για τη δική του προσφορά στην ξενόγλωσση εκπαίδευση. Για αυτό υπάρχει η μεγάλη απογοήτευση για την άδικη μεταχείριση που μας επιφυλάχθηκε για λόγους που άλλοι γνωρίζουν. Πιστεύει όμως κάποιος ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε την απογοήτευση και να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε με το δυναμισμό που ταιριάζει στην επαγγελματική μας αξιοπρέπεια;

Τα αιτήματα του κλάδου μας είναι δίκαια αλλά οι άνθρωποι που πρέπει να αποφασίσουν για μας ίσως είναι έντεχνα παραπληροφορημένοι από επιτήδειους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιριακή σύγχυση. Είναι φανερό ότι υπάρχουν κέντρα επιρροής που γνωρίζουν πως να διαμορφώνουν απόψεις ισχυρών υπέρ των δικών τους συμφερόντων. Το λάφυρο θα είναι η μεγάλη αγορά που δημιουργείται από την πραγματική ανάγκη για ξενόγλωσση κατάρτιση. Μέχρι τώρα σε αυτή την αγορά είχαν πρόσβαση όλες ανεξαιρέτως οι κοινωνικές τάξεις. Τα ΚΞΓ με το υψηλό επίπεδο και τα προσιτά δίδακτρα έδιναν σε όλους τους Έλληνες την ίση ευκαιρία στη γνώση. Τα ελληνόπουλα του σήμερα έχουν τα προσόντα να εργασθούν οπουδήποτε στο εξωτερικό ή να συνεργαστούν με αλλόγλωσσες εταιρείες. Αν η Πολιτεία οδηγήσει σε παύση τα ΚΞΓ τότε σίγουρα τα δίδακτρα θα εκτοξευθούν και οι ξένες γλώσσες θα αποτελούν πολυτέλεια για τα παιδιά μας. Ο κλάδος μας θα αφανισθεί και θα περάσει στην ιδιότυπη παρανομία από την οποία το ίδιο το κράτος που μας θέτει στο περιθώριο θα χάσει εκτός από την παραγωγικότητά μας και τις εισφορές μας, τους φόρους, την εργοδοσία και ότι άλλο πληρώνουμε. Συνεπώς, με τα νέα μέτρα όλοι είναι χαμένοι. Και οι συνάδελφοι και το κράτος.

Οι τροποποιήσεις που εύστοχα ζητάει η Ομοσπονδία μας είναι απαραίτητες για την συνέχεια των ΚΞΓ. Είναι ευτύχημα που με καθαρό μυαλό μέσα σε τέτοιες στιγμές έντασης μπορούμε να ξέρουμε τι θέλουμε και μάλιστα τόσο συγκεκριμένα. Αν αυτό οφείλεται στο συνδικαλιστικό μας όργανο το οποίο μας εκπροσωπεί, τότε πρέπει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να το στηρίζουμε όσο ποτέ άλλοτε για να μπορεί να δείχνει τη δύναμή του που στην πραγματικότητα είμαστε όλοι εμείς.

Γιώργος Λαυδαριάς, μέλος της PALSO Άρτας