Το Βατικανό και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την ψηφιοποίηση 1,5 εκατομμυρίου σελίδων αρχαίων κειμένων που βρίσκονται στις βιβλιοθήκες τους, κείμενα που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και παλαιότερα.

Όπως αναφέρεται τα κείμενα προέρχονται, κατά 2/3 από την Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού (Biblioteca Apostolica Vaticana) και κατά ένα τρίτο από τις Bodleian Libraries του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι θησαυροί και των δύο αυτών βιβλιοθηκών χαρακτηρίζονται ως ανεκτίμητοι. Η ψηφιοποίηση αφορά κείμενα από την αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα, πρώιμα εκκλησιαστικά κείμενα και έργα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Σοφοκλή και του Ιπποκράτη.

Διαθέτουν επίσης αρκετά Εβραϊκά κείμενα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Στην ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μιλά για άλλη μία ψηφιακή επανάσταση καθώς, θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στα κείμενα και από τις δύο βιβλιοθήκες και να κάνει συγκριτικές μελέτες, σε συναφή κείμενα, πράγμα που για αιώνες χρειαζόταν πρόσβαση και ταξίδια και στις δύο βιβλιοθήκες.

Η πρόσβαση στην γνώση και πιο συγκεκριμένα, η πρόσβαση στα πρωτότυπα συγγράμματα θα επιτρέπεται στον καθένα που επιθυμεί να διαβάσει αυτά τα κείμενα καταργώντας έτσι αποστάσεις αλλά και τη δυσκολία στην πρόσβαση και μελέτη των ανεκτίμητων ιστορικών αυθτών ντοκουμέντων.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:
mathisi20.gr/