6/9/12

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ - Υπουργική Απόφαση

18/6/12

Υπουργείο Παιδείας – Διδασκαλία μαθημάτων Α’ και Β’ Ξένης γλώσσας στα Δημοτικά

3/5

Ανακοίνωση για τη Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα δημοτικά για το σχ. έτος 12-13

2/4

Εγκύκλιος και Υπουργική απόφαση για την επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά – Λήξη 31 Μαϊου 2012

1/4

Καμπάνια : Η Άνοιξη των Ξένων Γλωσσών, ο δρόμος για την Ευρώπη

30/4

Οι ισχύουσες εγκύκλιοι για τη β΄ ξένης γλώσσας για το Γυμνάσιο και το Λύκειο

3/4/12

Νέα Υπουργική Απόφαση τι θα ισχύσει για τις ξένες γλώσσες ειδικά στη Β’ Λυκείου

Νέα Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της Β Λυκείου υπέγραψε η Υφυπουργός Παιδείας κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σύμφωνα με την νέα Υπουργική Απόφαση (πατήστε εδώ) οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β Λυκείου διδάσκονται στα μαθήματα γενικής παιδείας για 2 ώρες την Α Ξένη Γλώσσα και μπορούν να επιλέξουν τη Β Ξένη Γλώσσα ως μάθημα επιλογής (Από τα 8 μαθήματα επιλογής κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας δύο (2) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας).

Για το σχολικό έτος 2012-13 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β Λυκείου αναγκάζονται να διδαχθούν υποχρεωτικά στο μάθημα της Α Ξένης Γλώσσας μόνο την Αγγλική Γλώσσα διότι:

- Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με αρ. Πρωτ. 86160/Γ2/28-07-2011 (πατήστε εδώ), η οποία καταργήθηκε πριν από μερικές μέρες, οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν φέτος στην Α Λυκείου αναγκάστηκαν να διδαχθούν μόνο τα Αγγλικά ως Ξένη Γλώσσα κατά το σχολικό έτος 2011-12

- Στην Υπουργική Απόφαση με αρ. Πρωτ. 32239/Γ2/23-03-2012 (πατήστε εδώ) αναφέρεται πως οι μαθητές της Β τάξης του Γενικού Λυκείου του σχολικού έτους 2012-13 θα συνεχίσουν να διδάσκονται ως Α Ξένη Γλώσσα τη γλώσσα που έχουν διδαχθεί κατά το σχολικό έτος 2011-12

30/2/12

ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση

(Posted Imageεδώ, σε μορφή pdf) της 6ης Φεβρουαρίου 2012, οι μαθητές της Ε΄και της ΣΤ΄ έχουν το δικαίωμα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας, μεταξύ Γαλλικών και Γερμανικών, που θα διδαχθούν.

Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας είναι 12, αλλά σε απομονωμένα σχολεία αυτός ο αριθμός μπορεί να μειώνεται στους 10 ή, σε μικρά σχολεία (όσα μένουν…), σε λιγότερους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού, οι μαθητές παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα γλώσσας της πλειοψηφούσας επιλογής.

Οι διευθυντές των Δημοτικών οφείλουν να ενημερώσουν τους γονείς και κηδεμόνες για τη σημασία και δυνατότητα διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας, ενώ οι γονείς δηλώνουν προτίμηση μετά τη σχετική ενημέρωση και μέχρι τέλη Μαΐου.

Ειδικά για τους μαθητές που του χρόνου θα φοιτήσουν στην ΣΤ΄ Δημοτικού, δίνεται η δυνατότητα δήλωσης έως το τέλος Μαΐου για την ξένη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν (μετά από την υποχρέωσή τους πέρυσι να διδαχθούν όλοι την ίδια β΄ ξένη γλώσσα)!

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση (Posted Imageεδώ, σε μορφή pdf ) της 9ης Φεβρουαρίου 2012, οι μαθητές του Γυμνασίου έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ως διδασκόμενη δεύτερη ξένη γλώσσα μία από τις Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά (αν και δεν υπάρχουν διορισμένοι συνάδελφοι για τα τελευταία…).

Στην απόφαση αυτή, τίθενται οι εξής προϋποθέσεις για τη δημιουργία παράλληλων τμημάτων διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας:
  • ελάχιστος αριθμός μαθητών 12 (10 ή και λιγότεροι σε ειδικές περιπτώσεις),

  • ύπαρξη διορισμένου εκπαιδευτικού της προς διδασκαλία ξένης γλώσσας

Η επιλογή της Α΄Γυμνασίου συνεχίζεται και στις υπόλοιπες γυμνασιακές τάξεις.

ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση

Posted Image

εδώ, σε μορφή pdf

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

οι μαθητές της Α΄ Τάξης Λυκείου του έτους 2012 – 2013 έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ξένη γλώσσα που θέλουν να διδάσκονται ανάμεσα σ’ αυτές που διδάχθηκαν στο Γυμνάσιο, είτε ως α΄, είτε ως β΄ ξένη γλώσσα!

Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος παράλληλης διδασκαλίας είναι 14 (12 σε ειδικές συνθήκες).

Ειδικά στη Γ΄ Λυκείου, προβλέπεται – ήδη από το ερχόμενο σχολικό έτος – η δυνατότητα επιλογής και άλλης ξένης γλώσσας, πέραν της πρώτης, ως μάθημα επιλογής.

Είναι προφανές ότι με αυτές τις ρυθμίσεις καλύπτεται ένα ηθικό και θεσμικό κενό που άφηναν οι ρυθμίσεις της κας Διαμαντοπούλου, αφού έως τώρα, όσον αφορά τις ξένες γλώσσες πέραν των Αγγλικών, οι μαθητές δεν μπορούσαν να διδάσκονται στο δημόσιο

elmeprevezas.wordpress.comPosted Image