.

Μετατίθεται χρονικά, λόγω των εκλογών της 17ης Ιουνίου, η εξέταση των Αγγλικών και της Αρμονίας στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων, η οποία επρόκειτο να γίνει το Σάββατο 16/6 και τη Δευτέρα 18/6 αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή το υπ. Παιδείας ζητεί να μη χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα τα σχολεία που θα είναι βαθμολογικά κέντρα.

Για προετοιμασία των εξετάσεων, που ξεκινούν τη Δευτέρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος θα ενημερωθεί σήμερα επισκεπτόμενος (στις 10 π.μ.) το υπ. Παιδείας. Ειδικότερα, χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη -υπό την υπουργό κ. Φρ. Κιάου με τη συμμετοχή του γ.γ. κ. Β. Κουλαϊδή- για την προετοιμασία των εξετάσεων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η μετάθεση γι’ αργότερα, και όχι νωρίτερα, των αρχικών ημερομηνιών της εξέτασης των Αγγλικών και της Αρμονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για τα Αγγλικά προκρίνεται η Κυριακή 24/6, καθώς στο μάθημα εξετάζονται πάνω από 10.000 υποψήφιοι (11.564 πέρυσι) με συνέπεια να απαιτούνται εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η μόνη ένσταση για το σενάριο αυτό είναι ότι έτσι θα καθυστερήσει η βαθμολόγηση των γραπτών, επηρεάζοντας την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, που ολοκληρώνεται τέλη Ιουνίου. Και το υπουργείο δεν θέλει οι διαδικασίες να παραταθούν μέσα στον Ιούλιο, καθώς αυτό θα αυξήσει το κόστος των πανελλαδικών λόγω των επιπλέον αμοιβών.

Η εύρεση νέας ημερομηνίας για την Αρμονία είναι πιο εύκολη, αφού στο μάθημα εξετάζονται λίγοι υποψήφιοι (852 πέρυσι) μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει να βρεθεί διήμερο, καθώς η εξέταση στην Αρμονία ακολουθείται από τον Ελεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (η εξέταση είχε οριστεί για την Τρίτη 19/6).

Επίσης, η Διεύθυνση Εξετάσεων ζήτησε από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να συνεννοηθούν με τους περιφερειάρχες, ώστε να μην ορισθούν ως εκλογικά τμήματα σχολεία που προορίζονται για βαθμολογικά κέντρα. Ενδεικτικά, στην Αττική υπάρχουν 13 βαθμολογικά κέντρα εκ των οποίων τα 8 σε σχολεία που ήταν εκλογικά τμήματα στις προηγούμενες εκλογές. Τέλος, αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος για την έκδοση των βαθμολογιών, καθώς από φέτος θα υπάρξει on-line σύνδεση των βαθμολογικών κέντρων με την κεντρική υπηρεσία του υπ. Παιδείας.

Αυτό θα συμβάλει στη γρηγορότερη αναβαθμολόγηση των γραπτών, στα οποία αυτό απαιτείται.

kathimerini.gr

kathigitis.org