Στο ΤΕΙ Αθήνας ούτε ένα τμήμα δεν θα πάρει περισσότερους εισακτέους

Aπό το γερό ψαλίδισμα στον αριθμό των εισακτέων για το 2012-'13 δεν ξέφυγαν φέτος ούτε τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα οποία δέχτηκαν σοβαρές μειώσεις στις θέσεις εισαγωγής ακόμη και στα τμήματα που θεωρούνται υψηλής ζήτησης. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια στροφή των νέων προς τα ΤΕΙ και τις εξειδικευμένες γνώσεις που προσφέρουν, το υπουργείο Παιδείας δεν αύξησε τις θέσεις στα τμήματα που προτιμούν οι υποψήφιοι και μάλιστα σε πολλά προτίμησε να τις μειώσει ή να τις αφήσει στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

  • Για παράδειγμα, στο ΤΕΙ Αθήνας, που έχει και τα τμήματα «φιλέτα», ούτε ένα τμήμα δεν θα πάρει περισσότερους εισακτέους. Σχεδόν όλα τα τμήματα έμειναν στα περσινά επίπεδα, ενώ μερικά υπέστησαν μειώσεις όπως τα τμήματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (-5), Εμπορίας και Διαφήμισης (-5), Νοσηλευτικής (-10), Τεχνολογίας Τροφίμων (-5).

  • Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το τμήμα που υπέστη το μεγαλύτερο ψαλίδι είναι αυτό των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, το οποίο έχασε 165 θέσεις. Το τμήμα Πληροφορικής έχασε 20 θέσεις, όπως επίσης και τα τμήματα Επιχειρησιακής Πληροφορικής και Μαιευτικής από 15 και 10 θέσεις αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα τμήματα έμειναν σταθερά.

  • Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πάρα πολλές σχολές έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές στις θέσεις εισακτέων, όπως στα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Νοσηλευτικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κοινωνικής Εργασίας, Βρεφονηπιοκομίας, Αισθητικής, Αυτοματισμού κ.ά.

  • Στο ΤΕΙ Ηπείρου σχεδόν όλα τα τμήματα έχουν μειώσεις στον αριθμό των εισακτέων και κυρίως αυτά της Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Λογιστικής, Παραδοσιακής Μουσικής, Βρεφονηπιοκομίας, Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών, Χρηματοοικονομικής.

  • Στο ΤΕΙ Λάρισας η εικόνα είναι ίδια. Σχεδόν όλα τα τμήματα έχουν μείωση στον αριθμό των εισακτέων και μάλιστα σημαντική. Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο αύξησε τις θέσεις σε τμήματα που οι υποψήφιοι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα αυτό της Φυτικής Παραγωγής!

  • Στο ΤΕΙ Πάτρας ούτε ένα τμήμα δεν γλίτωσε από το μαχαίρι του υπουργείου. Όλα έχουν μειωμένες θέσεις στους εισακτέους συγκριτικά με πέρυσι.

  • Στο ΤΕΙ Πειραιά, επίσης, όλα τα τμήματα έχουν μειωμένο αριθμό εισακτέων, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν τα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Ηλεκτρονικής κ.ά.

Η επιλογή αυτή του υπουργείου Παιδείας προκαλεί ερωτηματικά, καθώς υπάρχουν δεκάδες τμήματα στα ΤΕΙ τα οποία αποτελούν διέξοδο για τα παιδιά και μάλιστα σε μια εποχή που η ανεργία και η οικονομική κρίση τους πλήττουν άμεσα. Δεκάδες τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων μπορούν να χαρακτηριστούν «φιλέτα», καθώς η κατάρτιση που προσφέρουν αποτελεί το αντίδοτο στην ανεργία και τη γρήγορη ένταξη στην αγορά εργασίας. Τμήματα που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, την εσωτερική διακόσμηση, τον σχεδιασμό αντικειμένων, τη μηχανολογία, την τεχνολογία τροφίμων και ποτών, τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τη φωτογραφία, τη ναυπηγική, την τεχνολογία ιατρικών εργαλείων κ.ά. έχουν την τιμητική τους και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες αποφοίτους λυκείων. Οι πτυχιούχοι απασχολούνται στο εμπόριο, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, ενώ πλέον πολλοί επιλέγουν τον δρόμο του εξωτερικού σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν εξειδικευμένους πτυχιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιμείνουν εφόσον ενδιαφέρονται και να ψάξουν τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν λεπτομερώς όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Τμήματα που ανοίγουν πόρτες στην εργασία

1 Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων ΤΕΙ Αθήνας και Σερρών.

Έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη θεωρία και την πρακτική της Αρχιτεκτονικής και Design Εσωτερικών Χώρων, της Διαμόρφωσης Εξωτερικών Χώρων μικρής κλίμακας, του Βιομηχανικού Σχεδιασμού (Design) προϊόντων χρήσης, καθώς και του συνόλου των Εφαρμοσμένων Διακοσμητικών Τεχνών.

2 Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, TEI Πειραιά.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο, καθώς και τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να απασχολούνται ως πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί Δομικών Έργων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε δομικά έργα μικρής ή μεγάλης κλίμακας

3 Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΤΕΙ Αθήνας.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας εργάζονται σε μουσεία, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε ιδιωτικές εταιρείες συντήρησης ή ανεξάρτητα, με σκοπό την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

4 Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, ΤΕΙ Αθήνας

Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται στα παρακάτω αντικείμενα: α) Παραγωγή ή εμπορία πάσης φύσεως ιατρικών οργάνων και λεπτομηχανισμών. β) Επισκευή, συντήρηση, ανακατασκευή ιατρικών μηχανημάτων, οργάνων, συσκευών βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος καθώς και λεπτομηχανισμών. γ) Εξασφάλιση στον τομέα των νοσοκομείων, σε συνεργασία ίσως με άλλους ειδικούς επιστήμονες, όπως ιατρούς, ακτινοφυσικούς, βιοχημικούς, της ετοιμότητας προς χρήση των συσκευών και οργάνων με τη φροντίδα τους για συντήρηση, επισκευή, ελέγχους.

5 Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Πειραιά.

Ο απόφοιτος αποκτά γνώσεις ηλεκτρονικής, προγραμματισμού Η/Υ, θεωρίας συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, ηλεκτρολογίας και μηχανοτρονικής και μπορεί να εργαστεί στη βιομηχανία, στον τομέα των υπηρεσιών και στην εκπαίδευση, καθώς επίσης να συνεχίσει τις σπουδές σε επόμ ενες βαθμίδες εκπαίδευσης.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ethnos.gr