Διεκόπη η μαραθώνια συνεδρίαση της ΟΛΜΕ, η οποία προσανατολίζεται σε απεργία μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Την Παρασκευή η τελική απόφαση.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος δήλωσε ότι ύστερα από μαραθώνια διαδικασία, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

ΣΚΑΙ

……………………………………………………………………………………………….

Από το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδριάζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, για την έναρξη κινητοποιήσεων στα σχολεία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κύριο αίτημα των καθηγητών είναι να μην αυξηθούν κατά δύο, οι διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως, ενώ αντιδρούν και για το Προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις καθώς και για την αξιολόγηση, αλλά και για το ενδεχόμενο κατάργησης-συγχώνευσης σχολείων.

Η ΔΑΚΕ θέτει ως όρο να υπάρχει συμμετοχή τουλάχιστον 30% στις συνελεύσεις που θα πάρουν τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ, ενώ σε απεργία 16 και 17 Μαΐου φέρεται να συμφωνεί και το ΠΑΜΕ.

Μαραθώνια είναι η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης με αντικείμενο την απόφαση για έναρξη κινητοποιήσεων στα σχολεία μετά την άκαρπη συνάντησή τους την Τετάρτη με τον υπουργό Παιδείας.

Η συνεδρίαση διακόπηκε γύρω στις έξι το απόγευμα για διάλειμμα και οι καθηγητές φαίνεται ότι θα το «τραβήξουν» μέχρι αργά το βράδυ, τουλάχιστον

Η πλειοψηφία των παρατάξεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ επιμένουν, μέχρι στιγμής, στην πρόταση για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 17 Μαΐου.

Ωστόσο δεν συμφωνούν ως προς τον τρόπο λήψης της σχετικής απόφασης από τους καθηγητές.Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ φέρονται να απέσυραν την πρόταση να στηθούν κάλπες και να ψηφίσουν οι καθηγητές για τις κινητοποιήσεις, πρόταση με την οποία είχαν διαφωνήσει συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων, κατά τη συνεδρίασή τους πριν από λίγες ημέρες.

Ωστόσο, η πληροφόρηση δεν επιβεβαιώνεται και γίνεται λόγος για εναλλακτική πρόταση που θέτει ως προϋπόθεση συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής (λ.χ. 30% τουλάχιστον) στις γενικές συνελεύσεις που θα αποφασίσουν για τις απεργίες.

Το ΠΑΜΕ εμφανιζόταν αντίθετο στην πραγματοποίηση κινητοποίησης μέσα στις πανελλαδικές, αν και κάποιες πηγές κάνουν λόγο για πρόταση για απεργία στις 16 και στις 17 Μαΐου, με την δεύτερη μέρα να συμπίπτει με την πρεμιέρα των πανελλαδικών.

Η συγκεκριμένη πληροφόρηση για το ΠΑΜΕ προκύπτει από την θέση εκπροσώπων του στην «παράλληλη» συνεδρίαση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), οι οποίοι διαμηνύουν ότι θα ακολουθήσουν την ΟΛΜΕ στην απόφασή της.

Οποιαδήποτε και αν είναι σήμερα η πρόταση, την οριστική απόφαση θα πάρουν οι πρόεδροι των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) που αναμένεται να συνεδριάσουν στις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Σημειώνεται, ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν διαφοροποιηθεί, προτείνοντας 48ωρη απεργία στις 14 και 15 Μαΐου.

Κύριο αίτημα των καθηγητών είναι να μην αυξηθούν κατά δύο, οι διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως, ενώ αντιδρούν και για το Προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις καθώς και για την αξιολόγηση, αλλά και για το ενδεχόμενο κατάργησης-συγχώνευσης σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής και πηγές του παραπέμπουν στις δηλώσεις του υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου, την Τετάρτη, ο οποίος ζήτησε «να βάλουν πλάτη οι καθηγητές».

Πηγή: kathimerini.gr