Eνημέρωση

«POESIEENLIBERTE», είναι ένας διεθνής διαγωνισμός ποίησης στη γαλλική γλώσσα

– Ελεύθερη είναι η έκφραση ως προς τα θέματα και το στιλ των ποιημάτων

– Συμμετοχή δωρεάν, ανοιχτή σε νέους 15 – 25 ετών, μαθητές λυκείων, φοιτητές, μαθητευόμενους και όλους όσους ακολουθούν επαγγελματική εκπαίδευση.

– Διαγωνισμός αποκλειστικά μέσον internet www.poesie-en-liberte από 1 Ιανουαρίου έως 5 Απριλίου

H διαδικασία για τον διαγωνισμό του 2016

– 1 Ιανουαρίου μέχρι 5 Απριλίου αποστολή ποιημάτων από τους συμμετέχοντες

– Τον Μάιο η επιτροπή ανάγνωσης (44 μέλη) κάνει μια πρώτη επιλογή από 300 περίπου κείμενα. Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από 11 νέους 15 – 25 ετών θα υποδείξει τους βραβευθέντες και τους επιλεγμένους.

– Τον Ιούνιο ανακήρυξη των αποτελεσμάτων στη λογοτεχνική εκδήλωση «Αγορά της Ποίησης» στο Παρίσι και δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

– Τον Οκτώβριο δημοσίευση μίας ποιητικής συλλογής η οποία θα περιλαμβάνει περίπου 100 ποιήματα που έχουν επιλεχθεί από την κριτική επιτροπή.

– Τέλος Νοεμβρίου απονομή των βραβείων.

Κανονισμός

Ο διαγωνισμός δημοσιεύεται στο επίσημο δελτίο της Εθνικής Εκπαίδευσης. Οργανώνεται από τον σύλλογο «POESIEENLIBERTE», με την υποστήριξη πολυάριθμων εταίρων.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε μαθητές λυκείων, φοιτητές και μαθητευόμενους, σε νέους 15 – 25 ετών που εκπαιδεύονται στη Γαλλία και στο εξωτερικό, σε μαθητές λυκείων και φοιτητές από γαλλόφωνες ή μη γαλλόφωνες χώρες. Ο διαγωνισμός είναι επίσης ανοικτός σε νέους οι οποίοι ακολουθούν μία εξατομικευμένη σχολική εκπαίδευση.

Η συμμετοχή συνίσταται στην αποστολή ενός αδημοσίευτου ποιήματος σε στίχους ή πρόζα. 30 στίχοι ή γραμμές το ανώτερο. Ένα μόνο ποίημα κατά υποψήφιο υποβάλλεται αποκλειστικά μέσον της ιστοσελίδας ιντερνέτ.

Κάθε υποψήφιος που συμμετέχει στον διαγωνισμό πρέπει να εγγυηθεί την αυθεντικότητα του κειμένου. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή του, η αίτηση υποψηφιότητας στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού πρέπει να συμπληρωθεί σωστά και να είναι πλήρως ενημερωμένη.

Με την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι υποψήφιοι αποδέχονται

– Τη δημοσίευση των κειμένων στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού και στις συνεργαζόμενες ιστοσελίδες.

– Τη δημοσίευση σε ανθολογία του κειμένου τους

– Τη χρήση του κειμένου, χωρίς αμοιβή, για παιδαγωγικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Τα κείμενα πρέπει να παραληφθούν από τους οργανωτές στις τακτές ημερομηνίες, μόνον μέσον της ιστοσελίδας www.poesie-en-liberte.com

Η λίστα των βραβευμένων θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα από τον μήνα Ιούνιο. Οι βραβευμένοι θα ειδοποιηθούν προσωπικά.

Τα εθνικά βραβεία

Οι βραβευθέντες θα κληθούν στην τελετή απονομής βραβείων

– Γαλλικά λύκεια και ανώτατη εκπαίδευση στη Γαλλία. Τρεις νικητές ανά επίπεδο: πρώτη, δεύτερη, τρίτη τάξη λυκείου και φοιτητές.

– Ειδικά βραβεία θα δοθούν στα λύκεια και σε ανώτατη γεωργική εκπαίδευση στη Γαλλία. Θα επιλεχθεί ένα βραβείο σε κάθε επίπεδο: ΒΕΡ, Bac Pro, BTS.

– Ειδικά βραβεία για μαθητές της παρισινής περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς, σε συνεργασίαμε το ΠεριφερειακόΣυμβούλιο. Τιμητική διάκριση θα απονεμηθεί σε ένα λύκειο ως η «καλύτερη συμμετοχή» και σε τρεις μαθητές της τρίτης, δεύτερης και πρώτης τάξης του λυκείου.

– Ειδικό πρόγραμμα αφορά τους μαθητευόμενους στη Γαλλία: 8 νικητές (2 ανά επίπεδο) και 4 νικητές (1 ανά επίπεδο) για την Ιλ ντε Φράνς.

– Ειδική βράβευση θα γίνει για νέους που ακολουθούν εξατομικευμένη μαθητεία 3 νικητές (1 ανά επίπεδο).

– Ειδική βράβευση θα γίνει και για 5 υπερπόντιες κοινότητες: 4 βραβεία (1 βραβείο ανά επίπεδο: τρίτη, δεύτερη, πρώτη τάξη και Ανώτατη Εκπαίδευση). Η απονομή βραβείων θα γίνει με ειδική τελετή.

Τα διεθνή βραβεία

Τα πρώτα βραβεία καλούνται στη Γαλλία για την απονομή βραβείων

– Γαλλικά σχολεία του εξωτερικού. Τρεις νικητές ανά επίπεδο: τρίτο, δεύτερο

πρώτο.

– Δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στο εξωτερικό. Τρεις νικητές ανά

επίπεδο: τρίτο, δεύτερο, πρώτο και φοιτητές. Ένα ειδικό βραβείο απονέμεται σε μαθητή ή μαθήτρια των λυκείων LabelFrancEducation.

Πρακτικές οδηγίες

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μόνο μέσον της ιστοσελίδας

www.poesie-en-liberte.fr

Επικοινωνία Association Poésie en liberté

Tηλ: 00 33.(0) 1.83.62.66.48 Lycée Henri Wallon

[email protected] 146 rue des Cités

www.poesie-en-liberte 93300 Aubervilliers, France

Πρόεδρος Ζαν Μάρκ Μυλέρ

Καλλιτεχνικός διευθυντής : Ματιάς Βενσενό

Για να δείτε τους όρους συμμετοχής στα Γαλλικά πατήστε εδώ

.

Για να δείτε την αφίσα του διαγωνισμού πατήστε

.