1/4/12

Οικονομική ασφυξία για πανεπιστήμια και ΤΕΙ ..με το «κούρεμα» των καταθέσεων και τους μειωμένους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων



187εκατομμύρια ευρώ αφαίρεσε η κυβέρνηση από τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με το PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους). Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υπέστησαν ό,τι όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου: Οι καταθέσεις που είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδας μετατράπηκαν σε ομόλογα του δημοσίου κι έγινε το πολυδιαφημισμένο «κούρεμα», με αποτέλεσμα να «εξανεμιστούν» 100 εκατ. ευρώ απ' τις καταθέσεις των ΤΕΙ, στην Τράπεζα της Ελλάδας, και αντίστοιχα, 87 εκατ. ευρώ από τα πανεπιστήμια!

Συγκεκριμένα, από στοιχεία της συνόδου των πρυτάνεων και της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ προκύπτει ότι 17 πανεπιστήμια είχαν 120 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία «έγιναν» 33, ενώ τα ΤΕΙ είχαν 150 εκατ. ευρώ και από την όλη διαδικασία έμειναν 50! Να τονίσουμε ότι τα χρήματα που ήταν στους λογαριασμούς των ιδρυμάτων, στην Τράπεζα της Ελλάδας, κατά ένα μεγάλο μέρος ήταν απ' την λειψή κρατική χρηματοδότηση, που είχε δοθεί, για το 2012.

Υπενθυμίζουμε ότι για μήνες το υπουργείο Παιδείας εκβίαζε τα ιδρύματα, με τη χρηματοδότηση, συνδέοντάς την με την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και συγκεκριμένα με την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης. Φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στα ιδρύματα έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος και χαρακτηρίστηκαν «βίαιες μειοψηφίες» κ.ά.

Τα «ψίχουλα» των προϋπολογισμών

Μετά, λοιπόν, το «κούρεμα» και έχοντας πάρει μόνο το 25% της κρατικής χρηματοδότησης του 2012, τα ιδρύματα αδυνατούσαν, πια, να λειτουργήσουν, να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες τους. Η κυβέρνηση, μέσω του νέου υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη, ανακοίνωσε πως θα αποδεσμευτεί ολόκληρη η πετσοκομμένη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, για το 2012. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει την καλύτερη εφαρμογή του νόμου - πλαισίου.

Μετά απ' τα παραπάνω ξεκίνησε ένα «σόου» από τους κάθε λογής υπερασπιστές του νόμου, λες και μπήκε ζήτημα μη εφαρμογής του. Η πρώην υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, με δήλωσή της δεν έκρυψε την ενόχλησή της, ενώ ο νέος υπουργός Παιδείας, εμφανίστηκε ως «σωτήρας» των πανεπιστημίων, λόγω της αποδέσμευσης της χρηματοδότησης, ξεκαθαρίζοντας, όμως, όπου κι αν μίλησε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Οι «καβγάδες» για το νόμο - πλαίσιο και την εφαρμογή του δεν είχαν κανένα άλλο θέμα απ' τη διαχείριση της κατάστασης, μπροστά στις εκλογές. Θα το πούμε απλά: Αν δεν έδιναν τη μειωμένη χρηματοδότηση για το 2012, μετά το «κούρεμα» θα είχαμε οικονομική κατάρρευση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι συγκεκριμένο: Μπορούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να λειτουργήσουν και με ποιους όρους, μετά το «κούρεμα» και την αποδέσμευση της χρηματοδότησης για 2012; Η απάντηση δε χωρά αμφισβήτηση: Στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να ...υπολειτουργήσουν, με ακόμα χειρότερα αποτελέσματα στις σπουδές των φοιτητών και των σπουδαστών. Οι μειώσεις των κονδυλίων, για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί 40, 50 έως και 60%! Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ, σε σχέση με το 2009 (βλέπε πίνακα).

Συνολικά στα ΤΕΙ, σε σχέση με το 2009, κόπηκε το 46% των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες, το 40,8% για μισθοδοσία έκτακτων εκπαιδευτικών και το 33,3% για τη σίτιση! Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις των προϋπολογισμών και στα πανεπιστήμια.

Απαξίωση των σπουδών και της λειτουργίας ιδρυμάτων

Τα στοιχεία για το «κούρεμα» και τις μειώσεις των προϋπολογισμών «μεταφράζονται» μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε απαξίωση των σπουδών των φοιτητών και των σπουδαστών. Στα ΤΕΙ, ήδη, πριν απ' όλα τα παραπάνω, τα προβλήματα ήταν εκρηκτικά.

Λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό μειώθηκε και υπάρχουν λίστες αναμονής στα εργαστήρια, ενώ και στα θεωρητικά μαθήματα οι σπουδαστές, σε ορισμένες περιπτώσεις, δε χωράνε στις αίθουσες. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο και έρχεται να προστεθεί στις ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής. Οι μειώσεις κονδυλίων για τη σίτιση έχει συνέπεια την αφαίρεση του δικαιώματος, σε πολλούς σπουδαστές (ιδιαίτερα στα ΤΕΙ της επαρχίας που έχουν σπουδαστές από άλλες πόλεις).

Αντίστοιχα στα πανεπιστήμια, εκατοντάδες εκλεγμένοι πανεπιστημιακοί περιμένουν εδώ και δυο χρόνια το διορισμό τους(!) κι όλο τους υπόσχονται, αλλά χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια πώς θα διοριστούν; Υπάρχουν πανεπιστημιακά Τμήματα που συζητούν αναμορφώσεις των προγραμμάτων σπουδών και μείωση μαθημάτων, λόγω της μείωσης προσωπικού. Επίσης, στα περισσότερα πανεπιστήμια, είχαμε φέτος αύξηση της τιμής του φαγητού στις λέσχες σίτισης για τους φοιτητές ή μείωση των δικαιούχων.

Γενικότερα, και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, με τα «ψίχουλα» των προϋπολογισμών το δικαίωμα στη μόρφωση «κουρεύεται» ακόμα περισσότερο. Τα ιδρύματα θα έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τους διδάσκοντες, ν' ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εάν δεν απαιτηθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, που δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από εκείνη που θα καλύπτει τις δωρεάν σπουδές.

Από όλες τις εξελίξεις της προηγούμενης βδομάδας αναδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, πως αυτό που φοβούνται είναι οι αγώνες των φοιτητών, εργαζομένων και πανεπιστημιακών, που με αποφάσεις των Συλλόγων τους απαίτησαν να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Το αίτημα για άμεση χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι ζωτικής σημασίας για ό,τι έχει απομείνει απ' το δικαίωμα των φοιτητών και των σπουδαστών στη «δωρεάν» Ανώτατη Εκπαίδευση.

Δεν είναι, τυχαίο, άλλωστε, πως στις «διαμάχες» μεταξύ των υπερασπιστών του νόμου, την προηγούμενη βδομάδα, κοινός αντίπαλος ήταν οι «βίαιες» και «δυναμικές μειοψηφίες», που δε σέβονται τη «νομιμότητα» κ.ά. Κοινός αντίπαλος των υπερασπιστών του νόμου (με ή χωρίς ...«δυσλειτουργίες») είναι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι πανεπιστημιακοί που βάζουν εμπόδια στο νόμο - πλαίσιο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Το «κούρεμα» στα περισσότερα Ιδρύματα

Οι καταθέσεις των πανεπιστημίων στην Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, πριν και μετά το «κούρεμα», έχουν ως εξής:

Το Γεωπονικό της Αθήνας από 1,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 372 χιλιάδες, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από 11,5 εκατ. ευρώ με 3,5 εκατ., το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 1,5 εκατ. ευρώ με 470 χιλιάδες ευρώ, το ΕΜ Πολυτεχνείο από 37,5 εκατ. ευρώ με 7,8 εκατ., η ΑΣΟΕΕ από 4,2 εκατ. ευρώ με 1,2 εκατ., το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από 3,9 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,2 εκατ., το Πανεπιστήμιο Πειραιά από 16 εκατ. ευρώ με 5 εκατ., το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από 2,9 εκατ. ευρώ με 900 χιλιάδες, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο από 1,3 εκατ. ευρώ με 200 χιλιάδες, το Χαροκόπειο από 463 χιλιάδες ευρώ με 140 χιλιάδες ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης από 1,2 εκατ. ευρώ με 366 χιλιάδες, το Πανεπιστήμιο Πάτρας από 5,4 εκατ. ευρώ με 1,6 εκατ., το Διεθνές Πανεπιστήμιο από 1,6 εκατ. ευρώ με 500 χιλιάδες, το Πάντειο από 16 εκατ. ευρώ με 5 εκατ. και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από 6 εκατ. ευρώ με 1,8 εκατ. Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε περίπου 70% μείωση χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας και «κούρεμα» 2,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πρυτανεία του. Το Πανεπιστήμιο Αθήνας χάνει από το «κούρεμα» 13 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, οι καταθέσεις των ΤΕΙ μετά και πριν το «κούρεμα» διαμορφώνονται ως εξής:

Το ΤΕΙ Αθήνας μένει με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ., το ΤΕΙ Πάτρας με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ., το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 180.000 ευρώ από 8,2 εκατ. το ΤΕΙ Καβάλας με 400.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ., το ΤΕΙ Σερρών με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ., το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 110.000 ευρώ από 370.000 ευρώ., το ΤΕΙ Ηπείρου με 3,6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ., το ΤΕΙ Κρήτης με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ., το ΤΕΙ Λαμίας με 3,7 από 12,2 εκατ. ευρώ., το ΤΕΙ Μεσολογγίου με 700.000 ευρώ από 900.000 ευρώ.

rizospastis

Posted Image

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

30/3/12

Σύμφωνα με στοιχεία , συνολικά δέχθηκαν «κούρεμα» στα κεφάλαιά τους , τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε ομόλογα, περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες έχει το ΕΜΠ, το Πάντειο, το Πανεπ. Πειραιώς και το ΑΠΘ. ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

esos.gr

Posted Image

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

28/3/12

Το Συμβούλιο του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην 7η Συνεδρίασή του στις 28 Μαρτίου 2012 ομόφωνα αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος από κάθε δραστηριότητα την Πέμπτη 29 Μαρτίου και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 διότι:

1. Μειώθηκε ο τακτικός προϋπολογισμός του Ιδρύματος κατά 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2009 και

2. Με το από 21-3-2012 έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, μας δηλώθηκε ότι ο λογαριασμός διαθεσίμων, από τον οποίο τροφοδοτείται το Ίδρυμά μας για τις λειτουργικές του ανάγκες έχει εξανεμισθεί. Έτσι μόλις μεταφέρθηκαν τα χρηματικά διαθέσιμα του Ιδρύματος μας στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτά μετατράπηκαν άμεσα σε ομόλογα του δημοσίου, παρά το ότι ήταν γνωστό ότι επίκειται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων το λεγόμενο PSI (Private Sector Involvement). Στην συνέχεια υπήχθησαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής οπότε και εξανεμίσθηκε ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος μας.


Επειδή και ανεξαρτήτως των όποιων ρυθμίσεων που εκτέθηκαν σε σχέση με την ευθύνη του διαχειριστή, ρυθμίσεις καταφανώς αμφίβολης συνταγματικότητας, το Ίδρυμα κατέθεσε σήμερα 28-3-2012 μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για να διερευνηθεί η ευθύνη οιοδήποτε εμπλεκομένου στις ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια του προϋπολογισμού του Ιδρύματος και την δραματική οικονομική κατάσταση την οποία πλέον αντιμετωπίζουμε.

Κάτω από τις προϋποθέσεις αυτές είναι αδύνατη η λειτουργία και παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και έρευνας από το τέταρτο σε μέγεθος Ανώτατο Ίδρυμα της χώρας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παύλος Αχ. Καρακολτσίδης

Καθηγητής


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Εάν εξακολουθήσουν να υφίστανται οι υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του επ’ αόριστον.

Αυτό αναφέρει σημερινή απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Αθήνας , το οποίο ανακοίνωσε πως το διήμερο αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή το ΤΕΙ θα αναστείλει κάθε δραστηριότητα (διοικητική και εκπαιδευτική, δεν θα γίνουν μαθήματα ).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας στη συνεδρίασή του στις 28-03-2012 και σε συνέχεια της από 22-03-2012 σχετικής απόφασης της Συνέλευσης του Ιδρύματος, αποφασίζει ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας από κάθε δραστηριότητα (διοικητική και εκπαιδευτική) την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29-03-2012, διότι:

1. Μειώθηκε ο τακτικός προϋπολογισμός του κατά 50% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2009.

2. Παράνομα και καταχρηστικά και χωρίς τη συγκατάθεσή του, στις 09-03-2012, η Τράπεζα της Ελλάδος, με τα αποθεματικά του Ιδρύματος, αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία στις 12-03-2012 υπέστησαν «κούρεμα» κατά 68%, με συνέπεια, σήμερα, η ονομαστική τους αξία να ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ.


Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και συνθήκες, το ΤΕΙ Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, αδυνατεί να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς και να παρέχει το επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας που αρμόζει σε ένα Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Ελπίζουμε ότι θα εξευρεθεί άμεσα αποτελεσματική λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούν το Ίδρυμα. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή εξακολουθήσουν να υφίστανται οι υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του επ’ αόριστον.


Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας

esos.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Σε εγρήγορση βρίσκονται πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ μετά το δραστικό «κούρεμα» των αποθεματικών κεφαλαίων των ιδρυμάτων τους.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Οι διοικητικές υπηρεσίες των ΤΕΙ θα βάλουν λουκέτο την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ παράλληλα θα υποβληθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση.

Τις νομικές διεξόδους για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω θα αναζητήσουν σήμερα το πρωί και τα πανεπιστήμια, οι ηγεσίες των οποίων θα συναντηθούν λίγο αργότερα με τον υπουργό Παιδείας.

Να αρθεί το «κούρεμα» των αποθεματικών των τεχνολογικών ιδρυμάτων ζήτησαν χθες οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως στην Αθήνα, για να συζητήσουν το ζήτημα που τέθηκε αιφνιδιαστικά.

Για σήμερα το πρωί τα προεδρεία έχουν κλείσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, για να του εκθέσουν το μείζον πρόβλημα που τους δημιούργησε η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να επενδύσει σε ομόλογα τα αποθεματικά τους και στη συνέχεια να τα «κουρέψει».

Από την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από όλα τα ιδρύματα να το ενημερώσουν σχετικά με την κατάσταση (αρχικό ποσό, ονομαστική αξία μετά την αναδιάρθρωση και τρέχουσα αξία).

«Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από όλους. Αυτή τη στιγμή χάσαμε περίπου 7.800.000 ευρώ και έχουμε 5.500.000 ευρώ ανεξόφλητες υποχρεώσεις. Θα κάνουμε στάση πληρωμών σε δημόσιους οργανισμούς. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους 600 έκτακτους καθηγητές, τους οποίους δεν μπορούμε να πληρώσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ Παύλος Καρακολτσίδης.

Αίτημα έκτακτης ενίσχυσης

Οι ηγεσίες των τεχνολογικών ιδρυμάτων θα ζητήσουν από το υπουργείο Παιδείας την άμεση έγκριση του φετινού προϋπολογισμού, έκτακτη ενίσχυση από τα αποθεματικά του υπουργείου Παιδείας και πλήρη αξιοποίηση των δαπανών του 2011.

Οι πρυτάνεις, που συσκέπτονται εκτάκτως σήμερα, αναφέρουν ότι η χρήση των λογαριασμών των πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) δημιουργεί τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, τα οποία πλέον διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους. Επιπλέον, οι ενέργειες της ΤτΕ, κατά τους πρυτάνεις, είναι αυθαίρετες, γι’ αυτό ζητούν την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών.

«Εκτός από πολιτικό το θέμα είναι και ηθικό για την ΤτΕ, η οποία επένδυσε σε ομόλογα τις καταθέσεις μας, που προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία μας και τις προσόδους από τη διαχείριση αυτών. Πρότασή μου θα είναι να κινηθούμε νομικά κατά της τράπεζας», υποστήριξε ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Νομικά σκοπεύει να κινηθεί και ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος για την απώλεια 6.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ (είχαν εννέα εκατομμύρια και πρόλαβαν να σώσουν μόνο τα τρία εκατομμύρια). Τα υπόλοιπα αποθεματικά (τακτικός προϋπολογισμός, επιτροπή ερευνών και εταιρεία αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ) έχουν κατατεθεί σε άλλη τράπεζα.

Συναντήσεις με Μπαμπινιώτη

Προσωπική συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρύτανης του ΑΠΘ, ύστερα από πρόσκληση του πρώτου.

Ο κ. Μυλόπουλος σκοπεύει να του θέσει τα οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος αλλά και αυτά που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου νόμου. «Θα ζητήσω, τώρα που έφυγε η κ. Διαμαντοπούλου, να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από τις εκλογές των συμβουλίων. Θα τον ενημερώσω και για την κόκκινη γραμμή που βάλαμε στη χρηματοδότησή μας, η οποία αγγίζει τα 34 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, με ορισμένες κινήσεις που κάναμε εξασφαλίσαμε κάποια χρήματα και έτσι χρειαζόμαστε από το υπουργείο 29-30 εκατ. ευρώ. Παλιότερα παίρναμε 47-48 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο πρύτανης του Αριστοτελείου.


Με τον κ. Μπαμπινιώτη συναντήθηκε χθες και ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος συζήτησε μαζί του τα βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με τη διέξοδο από την κρίση, που απασχολεί τελευταίως τα πανεπιστήμια. Ως γνωστόν, ο υπουργός είχε υποσχεθεί αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο, οι οποίες πιθανότατα θα οριστικοποιηθούν κατά τη νέα σημερινή συνάντηση με τους πρυτάνεις.

makthesPosted Image